Mam dylemat, prosze o pomoc w wyborze laptopa..

Witam
jest to jeden z pierwszych moich postow dla tego witam wszystkich serdecznie. Mam nadzieje ze pomorzecie mi w wyborze komputera... sam szukalem odpowiedzi w roznych miejscach lecz ciezko jest o obiektywne zdanie..

PROBLEM:
mam do wyboru dwa laptopy w jednakowej cenie z roznymi parametrami.(pierwszy znak ?)

pierwszy to: IBM, p4 1,6 mobile, 20Gb dysk, 256ram,grafika IBM nie wiem ile ma ramu,obudowa nie zniszczona, ladny wyglad, pelny komplet–

drugi to:
ACER P4 2,53Ghz, 512ram, dysk 40Gb, radeon 7500, ladny zadbany lecz w przeciwienstwie do IBMa widac ze jest uzywany. tez pelny komplet.

Patrzac na allegro, wnikajac okazuje sie ze P4 1,6 Mobile sa to czesto spotykane procesory, ceny sa podobne do P4 bez "mobile', rozumiem ze mobile sa oszczedne itp. lecz jesli kous nie zalezy na baterii to czy mobil jest podobnie wydajny jak pelne P4?

Sam juz nie wiem co robic, nie chce kupic czegos czego bede zalowal..

do tego zlego dojzalem na www.laptopy.pl acer'a z procesorem celeron 2,6 za 3000zl nowke..:/

dziekuje za pomoc.
pozdrawiam
Konrad

Odpowiedzi: 3

w magazynie chip 9/2004 byl test 50 notebookow, moze ten artykul Ci pomoze

ja osobiscie wybralbym pozycje nr 2

pozdrawiam
n@pciu
Dodano
13.10.2004 13:32:50
Jeśli cena jednakowa to po tych wstępnych parametrach pozycja nr 2.

Jeśli będziesz pracował na nim w domu to oszczędnośc energi nie ma znaczenia.

Nie patrz tylko na wygląd,ale obejrz go dokładnie szczególnie jakość i rodzaj wyświetlacza,dodatkowe napędy ich sprawność i wyposaźenie.

Dobrze go by było sprawdzić dokładnie ileść godzin testem i zobaczyć czy nić się nie dzieje np Prime95,Sandra.
Bo jak będzie coś nie tak to laptopy są trudne w naprawie i mają drogie części.

Poczytaj w necie o kupnie laptopa, na pewno znajdziesz duźo porad jak zrobić dobrze aby być zadowolonym – i nie kupowałbym na alegro, duźe ryzyko.
JNJN
Dodano
12.10.2004 11:45:18
kufcio:
Patrzac na allegro, wnikajac okazuje sie ze P4 1,6 Mobile sa to czesto spotykane procesory, ceny sa podobne do P4 bez "mobile', rozumiem ze mobile sa oszczedne itp. lecz jesli kous nie zalezy na baterii to czy mobil jest podobnie wydajny jak pelne P4?

Podobno wygląda to mniej wiecej tak:
PIV 2,6 – PM 1,6GHz
PIV 2,8 – PM – 1,7GHz
PIV 3,06 – PM 1,8GHz
PIV 3,4 – PM 2GHz
Gagman
Dodano
12.10.2004 02:22:38
kufcio
Dodano:
12.10.2004 00:55:11
Komentarzy: