Makabra na ekranie po kilku minutach grania!

A wiec mam taki problem: Mam GeForca4 Ti4200 64MB od Gainwarda P4 2.0 , 512 MB RAM i takie tam... ale mniejsza o to... podczas gier lub alplikacji 3d na 3dMark nastepuje kaszanka na monitorze. W pewnym momencie BOOM! i na calym ekranie sa roznokolorowe kwardraty i nic nie widac poza czasami jakimis konturami obiektow 3d... kompletna kiełbacha... czasem towarzyszy temu zwis kompa i zaciecie sie dzwieku! Mało tego! Wciskam reset i komputer sie ładuje a tu ciagle te gówienka na ekranie... jakies literki poprzekrecane itp... dopiero po wyłączeniu przyciskie POWER i wlaczeniu dziala noramalnie az znowy zwisnie w grze. w windzie nie ma problemu...Dzieki za pomoc...

Odpowiedzi: 4

Moja propozycja.
Poźycz od kogoś kartę i zobacz czy te efekty pojawiają sie na innej grafice.
Jeźeli nie a karta jest na gwarancji reklamój ja.
A jeźeli gwarancja ci się skończyła a masz trochę zdolności manualnych i zamiłowania elektronicznego, to kup w pierwszym lepszym sklepie elektronicznym srebrnej pasty termoprzewodzącej.
Następnie posmaruj chipset i radiator nową pastą.
Niekiedy firmy naprawdę fatalnie łączą układ chłodzenia.
Ale jeźeli nie czujesz się w tym zbyt pewnie nie zabieraj się za to !
MarcinX
Dodano
07.09.2003 23:14:11
Karta nie jest podkręcona a zaczeło się to dziac po około 7 miesiącach uźywania karty.
lucek.kabaczek
Dodano
07.09.2003 22:52:07
Dokładnie, efekt podkręcania karty. Niekoniecznie jej przegrzania. Sam fakt pracy w wyzszej częstotliwosci powoduje anomalie w wyswietlanym obrazie
Pawek
Dodano
07.09.2003 01:57:21
Podkręcałeś karte ?
To typowy efekt overlokingu grafiki.
Jeźeli tak to ustaw wartości deflautowe ,a jeźeli karta nie była podkręcana to objaw przegrzewania chipsetu karty.
I pytanie , czy to się dzieje od początku posiadania tej grafiki czy dopiero ostatnio zaczeła szaleć .
MarcinX
Dodano
06.09.2003 17:26:03
lucek.kabaczek
Dodano:
06.09.2003 17:13:43
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1