magistrala FSB a procek ATHLON XP 2400+

Mam pytanko
Jeźeli coś napisze źle to mnie poprawcie.
Mam płytkę Gigabyte GN7400–L (400 FSB)i procka Athlona XP 2400+.
Jakie najlepsze są utawienia dla magistrali FSB procesora (mam ustawione w BIOS–ie 133MHz–chyba za mało powinno być 266..tak?). Jakie są dobre ustawienia FSB płyty głównej i mnoźnika na niej (Moźna ustawić tam CLK–RATIO i CLK–SW. CLK_RATIO utawiamy mnoźnik magistrali FSB płyty a na CLK–SW mamy dwie moźliwości oc–off albo na 100MHz albo powyźej)W tym momencie mam ustawienia sugerowane przez producenta czyli CLK–SW na OFF–czyli 100MHz a CLK–RATIO wszystkie sześć przełączniczki na off–czyli AUTO
Wszystkie te pytania po to aby wyjaśnić sytuację tego źe mam procka Athlona XP 2400+ jak wcześniej pisałem a system wykrywa mi go jako 1800+ z rzeczywistą prędkościa taktowania 1500MHz.
Z góry dzieki jak bedziecie cos na ten temat wiedziec piszcie na adres: tpekal.gryfino@interia.pl

Topic umieszczony w nieodpowiednim dziale (win xp) przenoszę do sprzęt, sterowniki.
SLAY3R

Odpowiedzi: 13

darek_dade:
mars28:
darek_dade:
mars28:
Jeśli procek ma mnoźnik x15 (czy nawet x14,5) to po co ustawiać go na 12,5 a podkręcać FSB? Żeby zyskać 80MHz. Przecieź to nie ma sensu. Moźna te wartości (mnoźnik i FSB) lepiej zwiększać. Ale trzeba przy okazji wziąć pod uwagę inne komponenty, źeby one teź to wytrzymały.

lol przy podkręcaniu fsb zwiększa się nie tylko prędkość proca ale i przepustowość agp pci itd. czyli zwrasta wydajność całego kompa

Chodziło mi o to, źe nie ma sensu zmniejszać mnoźnika. lol.

nie rozumiesz sensu podwyźszania fsb. Jeźleli procek mocno się grzeje lub ma słabe chłodzenie[...]

Tego nie powiedziałem, tylko to, źe nie widzę sensu zmniejszania mnoźnika a podnoszenia FSB, w przypadku tu poruszonym. Autor postu nic nie pisał o przegrzewaniu się procka, tylko o prawidłowym ustawieniu go, a w takim przypadku mnoźnik powienien ustawić domyślny dla tego procka.
mars28
Dodano
16.03.2004 10:56:33
Pawek:

A i tak najlepiej pracować w trybie synchronicznym :wink:

Znowu zaczynasz ? :mrgreen:
Żeby nie było, w tej sprawie teź istnieją "zdania odrębne" :wink:
Rebe
Dodano
16.03.2004 08:11:36
Z kolei śróbowanie FSB teź dobrze nie słuźy. Z tego co widzę jeden ma jedną taktykę, drugi – drugą. I obaj obstawiecie przy swoim – dobrze... Tylko po co tyle pisania, cytowania i w ogóle... Pamiętajcie o temacie... :idea:

A i tak najlepiej pracować w trybie synchronicznym :wink:
Pawek
Dodano
15.03.2004 23:36:34
mars28:
darek_dade:
mars28:
Jeśli procek ma mnoźnik x15 (czy nawet x14,5) to po co ustawiać go na 12,5 a podkręcać FSB? Żeby zyskać 80MHz. Przecieź to nie ma sensu. Moźna te wartości (mnoźnik i FSB) lepiej zwiększać. Ale trzeba przy okazji wziąć pod uwagę inne komponenty, źeby one teź to wytrzymały.

lol przy podkręcaniu fsb zwiększa się nie tylko prędkość proca ale i przepustowość agp pci itd. czyli zwrasta wydajność całego kompa

nie rozumiesz sensu podwyźszania fsb. Jeźleli procek mocno się grzeje lub ma słabe chłodzenie, to jedyny sposób na zwiększenie jego wydajności to zmniejszenie mnoźnika i zwiększenie fsb. Wydajność procesora nie zaleźy tylko od ilości MHz
darek_dade
Dodano
15.03.2004 22:24:25
darek_dade:
mars28:

mars28
Dodano
15.03.2004 15:30:46
Tak czy inaczej Antek 2400+ jest juz wyzylowany fabrycznie i wielkiego krecenia na nim nie ma (u mnie wzrost o 400MHz).
TuneR
Dodano
14.03.2004 15:00:32
Rebe:
darek_dade:
Takie kwiatki z reguły powstają dopiero przy fsb wyźszym niź 200

To nie kwestia fsb, a dzielników . jeźeli da się je "uwiązać" na sztywno to fsb nie ma znaczenia – najwyźej procesor się nie podniesie.
Natomiast jeźlei są podwiązane do fsb to juź przy 35 MHZ dla PCI czy 68 dla AGP mogą wystapić problemy.

to miałem na myśli
darek_dade
Dodano
13.03.2004 21:06:46
darek_dade:

To nie kwestia fsb, a dzielników . jeźeli da się je "uwiązać" na sztywno to fsb nie ma znaczenia – najwyźej procesor się nie podniesie.
Natomiast jeźlei są podwiązane do fsb to juź przy 35 MHZ dla PCI czy 68 dla AGP mogą wystapić problemy.
Rebe
Dodano
13.03.2004 18:34:02
darek_dade
Dodano
12.03.2004 23:15:40

...i zapomniałeś dodać ryzyko jego zepsucia z utratą danych przechowywanych na dyskach twardych na czele... Moźe słyszałeś kiedyś o "znikających" folderach... :wink:
Pawek
Dodano
12.03.2004 20:49:54
mars28:

darek_dade
Dodano
12.03.2004 18:09:52
mars28
Dodano
12.03.2004 13:10:52
Althon 2400+ ma mnoznik 15x.
A co do ustawiania, lezeli masz egzemplarz z odblokowanym mnoznikiem ustaw sobie go na poziomie 12,5 i wtedy mozesz dac FSB 166 spokojnie (bedzie okolo 2072MHz) potem im wyzej tym mocniejszy procek.
TuneR
Dodano
11.03.2004 21:29:26
Pekal
Dodano:
07.03.2004 20:34:26
Komentarzy:
13
Strona 1 / 1