macierz raid a predkosci dyskow ?!
posiadam dwa dyski wd caviar 1200jb z 8mb cachem i 7200 rpm polaczone w macierz raid 0 na kontrolerze minta (chip silicon image 0608) PCI. wiem ze transfer samego dysku wd 1200jb powinien byc rzedu okolo 40–50 mb/s. chcialbym sprawdzic jaka jest szybkosc mojej macierzy – jakim programem najlepiej to zrobic tak aby dane byly czytelne. oraz drugie pytanie nam plyte ga 7n400pro2 ver 2(specyjkacja tutaj http://www.gigabyte.pl/MotherBoard/Products/Products_Spec_GA–7N400%20Pro2%20(Rev%202.0).htm ) i tam tez jest kontroler raid jak myslicie ktory z tych dwu jest szybszy a jesli okaze sie ze jest to ten na plycie czy istnieje jakis bezpieczny sposob przepiecia dyskow do drugiego kontrolera (bezpieczny znaczy bez utraty danych),a moze dac sobie spokoj bo jakos nie zauwazylem znacznego wzrostu wydajnosci systemu? co radzicie?
ps gdyby to mialo jakies znaczenie 512 mb ram i amd 2500 barton
ps gdyby to mialo jakies znaczenie 512 mb ram i amd 2500 barton
Odpowiedzi: 5
testy zrobilem mint 112 mb/s giga raid 72 mb/s
ps jak przepialem dyski z minta na giga raid musialem sysytem stawiac a w drugim przypadku mile zaskoczenie z giga raid na minta system odpalil sie bez problemu:)
ps jak przepialem dyski z minta na giga raid musialem sysytem stawiac a w drugim przypadku mile zaskoczenie z giga raid na minta system odpalil sie bez problemu:)
Niewątpliwie kontroler zewnętrzny szybszy od `kastratów` na płytach integrowanych będzie. Jednak w przypadku Twoim jest to MINT a produkty te słyną z rozrzutu jakości wielkiego.
Tak więc McScr@by słusznie napisał, źe jedynym wyjściem test konkretnego przypadku będzie.
Pozdrawiam.
Tak więc McScr@by słusznie napisał, źe jedynym wyjściem test konkretnego przypadku będzie.
Pozdrawiam.
Bohul:
... chodzi mi o konkretny model kontrolera bo slyszalem o nim rozne opinie
Hmmm jeśli masz na myśli, który jest z nich "wydajniejszy" to niestety nie udziele Tobie RE na ten temat.
Moźe znajdziesz jakieś testy Twojego PCI RAID Controller vs. Twoja Mobo RAID Controller i coś ciekawego wyczytasz, jeśli nie to pozostaje samemu przeprowadzić test.
Niestety będzie to się wiązało z ponowną konfiguracją macierzy.
teorie znam. chodzi mi o konkretny model kontrolera bo slyszalem o nim rozne opinie
Większość RE na Twoje pytana uzyskasz w
:arrow: tym
artykule.
:arrow: tym
artykule.
Strona 1 / 1