mój pierwszy komputer...
na tym tematem nie ma co się rozwodzić... napiszcie jaki był wasz pierwszy komputerek :).
mój pierwszy maiałam w 1992 roku,był czarno biały monitor, system DOS, potem windows 3.11 chyba jakieś 15 mb pamięci i procek 133Hz – mniej więcej tak wyglądał... to juź bylo dawno więc nie za bardzo pamiętam :DD ale maszyna :P
mój pierwszy maiałam w 1992 roku,był czarno biały monitor, system DOS, potem windows 3.11 chyba jakieś 15 mb pamięci i procek 133Hz – mniej więcej tak wyglądał... to juź bylo dawno więc nie za bardzo pamiętam :DD ale maszyna :P
Odpowiedzi: 20
FlaQs:toś mi teraz kolego rebus sprezentował :wink: pozdro
Chciałbym tylko wspomnieć źe idallia to przecie kobita jest :mrgreen: To juź druga taka pomyłka jeśli się nie mylę... Co z wami faceci wasz instynkt tego nie wyczuwa ? :wink:
toś mi teraz kolego rebus sprezentował :mrgreen: powaznie tak pisalo na tym pudle :wink: pozdroidallia:FlaQs:
PS przypomnialo mi sie cos: na tym moim pierwszym pudle pisalo Mazovia... cokolwiek to znaczy :mrgreen:
RKS Mazovia to klub piłkarski V/IV liga i Klub siatkarski II/III liga w Rawie Mazowieckiej :)
FlaQs:
PS przypomnialo mi sie cos: na tym moim pierwszym pudle pisalo Mazovia... cokolwiek to znaczy :mrgreen:
RKS Mazovia to klub piłkarski V/IV liga i Klub siatkarski II/III liga w Rawie Mazowieckiej :)
Mój pierwszy komp osobisty został mi kupiony w 1 klasie liceum i to był niezły wypas.
Pentium 166 MHZ, ramu 16 MB, potem zaszalałam i kupiłam 64 :)
Karta Graficzna Trio cośtam 2 MB, dźwiekowa Diamond Sound, wszystkie stery oczywiście na dyskietkach 3,5"
Obudowa, mysza i klawa DTK firmy, monitor Daewoo 15". Normalnie wypas jak nic! I do tego ORYGINALNY windows 95, pakiet Microsoft Works.
Ale długo ten komp miałam, potem w zasadzie słuźył do netu i jako maszyna do pisania. Wymieniony został z rok temu! Moje siostry happy! Ale drukarka została stara (HP 670 C) i monitor. Ja na szczęście mam swój komp teź fajny....ale nie ma to jak wspomnienia.....
Pozdrawiam z łezką w oku...
Lia :)
Pentium 166 MHZ, ramu 16 MB, potem zaszalałam i kupiłam 64 :)
Karta Graficzna Trio cośtam 2 MB, dźwiekowa Diamond Sound, wszystkie stery oczywiście na dyskietkach 3,5"
Obudowa, mysza i klawa DTK firmy, monitor Daewoo 15". Normalnie wypas jak nic! I do tego ORYGINALNY windows 95, pakiet Microsoft Works.
Ale długo ten komp miałam, potem w zasadzie słuźył do netu i jako maszyna do pisania. Wymieniony został z rok temu! Moje siostry happy! Ale drukarka została stara (HP 670 C) i monitor. Ja na szczęście mam swój komp teź fajny....ale nie ma to jak wspomnienia.....
Pozdrawiam z łezką w oku...
Lia :)
mojego pierwszego kompa dostalem na komunie jak mialem 9 lat (tera mam 20 :mrgreen: ) nie wiem co to bylo ale wygladalo kosmicznie. nie byl pionowy tylko, źe sie tak wyraze poziomy... system odpalalo sie z dyskietki 5.25" mial 640KB ramu i nie mam pojecia jaki procek, dos i NC. potem byl jakis 486 i kolejno: 486dx4 100MHz, pentium 60MHz (dalo sie juz empetrojek sluchac :mrgreen: ) potem amd 90mhz, amd 166 tylko nie umialem wtedy fsb przestawiac i dzialal jako 120 :D i pierwsza powazna "maszyna" czyli celeron 400MHz gf2 mx 64/128 spinpoint 40GB itd... niedawno sprzedalem mojego athlona 2000+ bo chyba bede robil przesiadke na socket 754... w sumie to opisalem wszystko co mialem po kolei ale tak jakos mnie na wspominki wzielo...
pozdrawiam
pozdrawiam
Niezłe kompy mieliście. U mnie w pierwszym znajdował się procesor 486 (ne pamietam jaka prędkość), 16mb ramu, S3 Trio 1mb, dysk twardy 650mb. A do tego 15 calowy monitor kolory daewoo, jeszcze sąsiedzi z niego korzystają :D. Komputer ten dostałem na pierwszą komunie czyli hmm 10 lat temu :)
BaseChart:,całe dnie i noce , alien breed , lotus 3 , rufus rumble (czy cos takiego ) , Wings ,settlers 1 mniaaaaam co to za czasy były :)
Grałem w te gierki na Pentium 90... :)
Pamiętam jeszcze platformówkę Jazz jackrabbit, która była hitem w tamtych czasach oraz oczywiście Doom 1 i 2 .. nie wspominając o Duke Nukem 3d, w którego mogłem grać dniami i nocami :)
Miałem teź grę ESPN Extreme Games przerobioną za pomocą Emulatora z konsoli Playstation.. to był odjazd.. :D
Jeździłeś na rowerze, deskorolce, "popychaczu" albo na rolkach i mogłeś uźywać pięści lub (w przypadku roweru) kopniaków by zepchnąć przeciwnika z pozycji.. bajer na maksa... chciałem grę odtworzyć na moim drugim komputerze:
Procesor – Celeron 500 MHZ
Pamięć RAM – 128 MB RAM
Karta Graficzna – RIVA TNT 2 MODEL 64 32 MB
Płyta główna – MSI Mainboard (nie pamiętam dokładnego modelu)
Karta Muzyczna – Sound Blaster PCI 128
Ale niestety się nie udało :( A gierka na prawdę była przednia.. niestety później juz nie udało mi się jej odnaleźć...
Ale nie będę dalej zbaczał z tematu ;)
Moja pierwsza maszynka to oczywiście PEGAZUS :)
Miałem ich z 4 :wink:
Troszkę lat po tym, kiedy wysprzedałem moje sprzęty, kupiłem sobie Playstation, a 2 miesiące puźniej sprzedałem Pleixa bo nakłoniłem ojca na kompa :lol: :lol: Teraz siedze na 3 letnim kompie, zmieniałem płytę głowną, procka i trzyma się bardzo dobrze.
Pozdrawiam,
Krzyś
Troszkę lat po tym, kiedy wysprzedałem moje sprzęty, kupiłem sobie Playstation, a 2 miesiące puźniej sprzedałem Pleixa bo nakłoniłem ojca na kompa :lol: :lol: Teraz siedze na 3 letnim kompie, zmieniałem płytę głowną, procka i trzyma się bardzo dobrze.
Pozdrawiam,
Krzyś
Moja pierwsza maszynka to oczywiście PEGAZUS :)
Pozdrawiam,
Krzyś
Pozdrawiam,
Krzyś
Stare kompy są w cenie, polecam zajrzeć na Allegro i sprawdzić ile kosztuje ZX Spectrum :D normalnie szok ze stresem.
Dzięki Bogu mam obudowe ze starego peceta, coś starego przynajmniej w kompie mam. :twisted:
Dzięki Bogu mam obudowe ze starego peceta, coś starego przynajmniej w kompie mam. :twisted:
co za miły temacik:d moj pierwszy komp to amiga 600 , boźe co ja nad tym przesiedzialem ,całe dnie i noce , alien breed , lotus 3 , rufus rumble (czy cos takiego ) , Wings ,settlers 1 mniaaaaam co to za czasy były :) , a pierwszy powazny PC to w 1999 , celeron 466 , 64 ram , Savage 32mb :d , dzwiek crystal :) , hdd 4gb , co to byl za sprzęt wtedy! POZDRAWIAM!
hmmmmm mój pierwszy komputerek:
AMD K6 300Mhz
Płyta główna Epox (nie pamiętam modelu)
32MB RAM (po pół roku dokupione jeszcze 64MB)
Karta graficzna–jakieś badziewie + Voodoo (jedynka)
Dysk twardy–2,1GB (po pół roku dokupione jeszcze 10GB)
Karta muzyczna–nie pamiętam
AMD K6 300Mhz
Płyta główna Epox (nie pamiętam modelu)
32MB RAM (po pół roku dokupione jeszcze 64MB)
Karta graficzna–jakieś badziewie + Voodoo (jedynka)
Dysk twardy–2,1GB (po pół roku dokupione jeszcze 10GB)
Karta muzyczna–nie pamiętam
Windolar:hahhan fajny temacik.
Pierwszy grat na jakim grałem to comodore64 zajeło mi tydzien zajechanie go, nastepnie kupilem pegazusa te to sie jarały churtowo
Co do jarania to u mnie dosłownie,pegazus był na chodzie cały dzień aź wreszcie zasilacz pierdyknoł,zaczął się palić i firanke osmędził w pokoju – to dopiero był hardcore :P
hahhan fajny temacik.
Pierwszy grat na jakim grałem to comodore64 zajeło mi tydzien zajechanie go, nastepnie kupilem pegazusa te to sie jarały churtowo miałem ich z 5 jeszcze w szafie czesci leza od nich, potem w roku 1995 kupiłem złoma PC [pentium 133, 1,5G HDD 16 MB–RAM i karta niewiadomego pochodzenia wiem ze jak formta zrobiłem to musiałem kupic nowa bo sterow nie szło do niej znalezc a kupiłem S3Trio na PCI hahah, ale jakos nie szło na tyum złomie grac zadne gry to musiałem kupic sobie konsolke sony "szary1" hahah gdzies po 3miechach laser porysowałem i lezy do tej pory w szafie :) a teraz procek 2G toz to wypas :wink:
Pierwszy grat na jakim grałem to comodore64 zajeło mi tydzien zajechanie go, nastepnie kupilem pegazusa te to sie jarały churtowo miałem ich z 5 jeszcze w szafie czesci leza od nich, potem w roku 1995 kupiłem złoma PC [pentium 133, 1,5G HDD 16 MB–RAM i karta niewiadomego pochodzenia wiem ze jak formta zrobiłem to musiałem kupic nowa bo sterow nie szło do niej znalezc a kupiłem S3Trio na PCI hahah, ale jakos nie szło na tyum złomie grac zadne gry to musiałem kupic sobie konsolke sony "szary1" hahah gdzies po 3miechach laser porysowałem i lezy do tej pory w szafie :) a teraz procek 2G toz to wypas :wink:
Moim pierwszym kompem równieź był ZX SPECTRUM Sinclair(jeszcze go mam i z niego korzystam) :lol:
Pierwszy komputer mówicie.. hmmm... pamiętam, źe w szafie leźał ZX Spectrum. Bardzo fajny komputer :D
Potem miałem (i ten komputer obsługiwałem juź :P):
Procesor: Pentium 90 MHZ
Pamięć RAM: 8 MB RAM
Dysk Twardy: 2 GB Cornell Peripherials (mogłem nazwę pokręcić :P).
Płyta główna: nie pamiętam :P ale na chipsecie Intela :P
Karta muzyczna: Sound Blaster 16
Karta graficzna: jakaś 4 MB :P
Pozdrawiam :)
Potem miałem (i ten komputer obsługiwałem juź :P):
Procesor: Pentium 90 MHZ
Pamięć RAM: 8 MB RAM
Dysk Twardy: 2 GB Cornell Peripherials (mogłem nazwę pokręcić :P).
Płyta główna: nie pamiętam :P ale na chipsecie Intela :P
Karta muzyczna: Sound Blaster 16
Karta graficzna: jakaś 4 MB :P
Pozdrawiam :)
pierwsza rzecz do grania to był pegazus :D :P a potem dostałem w 2001 roku pierwszego kompa amd athlon xp 1700+ 256 ram ddr i gforce 2 mx400 64mb
Commodore 64
Boźe... To był sprzęcik :)
PS
Musze sie przyznać źe jedyną rzeczą, do jakiej mi słuźył, było granie
Boźe... To był sprzęcik :)
PS
Musze sie przyznać źe jedyną rzeczą, do jakiej mi słuźył, było granie
Ukey:Przemeksik:Ja to mialem ze 3 pegasusy :D
Ja tez mialem z 3 bo sie palily :D Pierwszego kompa to mialem w szkole w sie cioralo w jakeis gierki pod 3.11. A kompa w domku mialem w 1998 roku Ehh to bylo cos :]
Prosecor –> 333MHz Pentium II
Grafa –> S3 Virge + Voodu tam bylo cos kolo 2,5mb :]
Ram –> 32Ramu puzniej dodalem 128 :]
Plyta glowna –> Lucky Star (taki bardzo slaby ECS:])
Dysk –> 3GB SEGATE :]
Monitor –> Daytek 15dxxx (to juz te kolorowe w 100%)
Klawa –> Chicony
Mycha –> Chymm noname :D
Buda –> Zwykla biala (teraz do kupna za 1 zl :D)
To chyba wszystko :] a teraz mam tez takiego slabego blaszaka :] Jak w podpisie
U mnie w szkole do dzisiaj takie stoją hehe
Mój pierwszy komputer :lol:
CBM Commodore C64
MOS technology 6510 0.985 MHz
RAM 64KB
ROM 20KB
Grafika VIC–II 1bit na piksel
Kartridź BlackBox
Magnetofon Commodore 1530 uziemiony do kranu w kuchni co by glowica się lepiej ustawiała ;)
Sprzęt nadal działa, aktualnie przebywa na urlopie wypoczynkowym w piwnicy ;)
Pozdrawiam
CBM Commodore C64
MOS technology 6510 0.985 MHz
RAM 64KB
ROM 20KB
Grafika VIC–II 1bit na piksel
Kartridź BlackBox
Magnetofon Commodore 1530 uziemiony do kranu w kuchni co by glowica się lepiej ustawiała ;)
Sprzęt nadal działa, aktualnie przebywa na urlopie wypoczynkowym w piwnicy ;)
Pozdrawiam