m.s > wylacz komputer > przestoj na 3 minuty
Witam,
posiadam windows xp sp2 z zainstalowanym autopatcher december 2005 (wszystkie latki).
mam takie dwa problemy:
1) podczas pracy w systemie trwajacej pewien czas, jesli chce wejsc w menu start > wylacz komputer, to komputer zmienia wskaznik myszy na klepsydre oraz ok. 3 minuty nie reaguje,
po tym czasie pojawia sie okno [stan wstrzymania] [wylacz] [uruchom pomownie] i wszystko przebiega juz normalnie (jesli chce to zrobic zaraz po uruchomieniu windowsa to dziala wszystko to ok).
Zauwazylem, ze jesli skilluje w tym czasie proces svchost.exe to system od razu odda kontrole i pojawi sie okno z wylaczeniem winodws i nie trzeba czekac tych 3 minut.
w logach dotyczy to chyba takiego wpisu:
Serwer {9B1F122C–2982–4E91–AA8B–E071D54F2A4D} nie zarejestrował się w modelu DCOM w wymaganym czasie.
–––––––––––––––
2) nie moge usuwac niektorych plikow (bedac na adminisratorze). Pojawia sie taki komunikat:
"nie mozna usunac XXX.XXX. Program jest uzywany przez inna osobe lub program." Zamknij wszystkie programy ktore moga uzywac tego pliku i sprobuj ponownie".
A przeciez nie uzywam tych plikow aktualnie, wszystkie programy mam powylaczne (wszystkie okna). Nie ma ich w procesach, itp. (nie ma wplywu czy to FAT32 czy NTFS).
Jak mozna rozwiazac te problemy?
pozdrawiam
ps. z odlaczonym kabelkiem sieciowym problemy nadal sie utrzymuja
posiadam windows xp sp2 z zainstalowanym autopatcher december 2005 (wszystkie latki).
mam takie dwa problemy:
1) podczas pracy w systemie trwajacej pewien czas, jesli chce wejsc w menu start > wylacz komputer, to komputer zmienia wskaznik myszy na klepsydre oraz ok. 3 minuty nie reaguje,
po tym czasie pojawia sie okno [stan wstrzymania] [wylacz] [uruchom pomownie] i wszystko przebiega juz normalnie (jesli chce to zrobic zaraz po uruchomieniu windowsa to dziala wszystko to ok).
Zauwazylem, ze jesli skilluje w tym czasie proces svchost.exe to system od razu odda kontrole i pojawi sie okno z wylaczeniem winodws i nie trzeba czekac tych 3 minut.
w logach dotyczy to chyba takiego wpisu:
Serwer {9B1F122C–2982–4E91–AA8B–E071D54F2A4D} nie zarejestrował się w modelu DCOM w wymaganym czasie.
–––––––––––––––
2) nie moge usuwac niektorych plikow (bedac na adminisratorze). Pojawia sie taki komunikat:
"nie mozna usunac XXX.XXX. Program jest uzywany przez inna osobe lub program." Zamknij wszystkie programy ktore moga uzywac tego pliku i sprobuj ponownie".
A przeciez nie uzywam tych plikow aktualnie, wszystkie programy mam powylaczne (wszystkie okna). Nie ma ich w procesach, itp. (nie ma wplywu czy to FAT32 czy NTFS).
Jak mozna rozwiazac te problemy?
pozdrawiam
ps. z odlaczonym kabelkiem sieciowym problemy nadal sie utrzymuja
Odpowiedzi: 6
quake:
Ucho:
Ad2
http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=10662
To mnie właśnie śmieszy w Windowsie. Przynajmniej pięć minut, źeby usunąć plik, a zaczyna się od resetu kompa :lol:.
Mnie teź :lol: , ale w Windzie jest cała masa śmiesznych rzeczy. Ja się przyzwyczaiłem i się śmieję, ale inny potrafią kompa przez okno wyrzucić. I po co .......??
Ucho:
Ad2
To mnie właśnie śmieszy w Windowsie. Przynajmniej pięć minut, źeby usunąć plik, a zaczyna się od resetu kompa :lol:.
mac22:
Witam,
svchost.exe to proses systemowy. W menedźerze urządzeń moźe być wyświetlony nawet kilka razy bo odpowiada za uruchamianie wielu usług. Pewnikiem masz uruchomionych masę usług, z czego pewnie wiele niepotrzebnie, pozamykasz ich uruchamianie to moźe trafisz na ten kłopotliwy co powoduje zwisy. http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=7723&st=0entry43146
Uprzedzając kolejne pytanie: o usługach, ich zamykaniu itp poszukaj na forum – było wiele razy
Ad2
quake:
2. Tak to jest z windą. Jeśli jakiś proces (o czym moźesz nie wiedzieć) otworzył sobie jakiś plik, to dopóki go nie zamknie nie moźna z nim nic robić. Są oczywiście inne metody rozwiązania problemu dostępu wielu procesów do tego samego pliku, ale nic nie zrobisz, bo twórcy Windows wybrali za Ciebie.
sprawdzilem dokladnie i widze ze problem dotyczy tylko plikow *.EXE w exploratorze. Jesli skasuje ten plik pod np. windows commander to nie ma zadnych problemow.
jarecki:
Ten svchost to moźe być vir! Miałem podobny problem!
www.google.pl – tam wpisz 'jeefo' i poczytaj.
Pzdr
to raczej nie to. Sprawdzalem sczepionke/skaner na tego wirusa i nic nie wykrylo (dodatkowo mam avasta z aktualna baza wirusow i tez nic nie wykrylo)
Ten svchost to moźe być vir! Miałem podobny problem!
Pzdr
Pzdr
2. Tak to jest z windą. Jeśli jakiś proces (o czym moźesz nie wiedzieć) otworzył sobie jakiś plik, to dopóki go nie zamknie nie moźna z nim nic robić. Są oczywiście inne metody rozwiązania problemu dostępu wielu procesów do tego samego pliku, ale nic nie zrobisz, bo twórcy Windows wybrali za Ciebie.
Strona 1 / 1