LiteOn CD–RW nie czyta płyt.

Po włoźeniu płyty CD–RW i próbie jej kasowania nagrywarka nie nie czyta źadnych płyt (komunikat o braku płyty)
Nie słyszę równieź aby je rozpędzała.
Jest rozpoznawana przez Win XP i mechanizm
wsuń–wysuń działa
Niestety jest juź kilka m–cy po gwarancji.
Jak próbowac ją naprawić?

Odpowiedzi: 15

Czy mechanizm wsuń–wysuń jest sterowany menu kontekstowym po dprawym przyciskiem myszki. U mnie zawsze tak byłe ale ostatnio mam tylko "wysuń".
m761207
Dodano
20.12.2004 13:27:16
TzaR:
odkrec w koncu obudowe ....

Od lutego to pewnie z 10 razy to zrobił :P
Seeker
Dodano
10.06.2004 17:04:14
odkrec w koncu obudowe i zajrzyj do srodka patyczkiem z miekka (wata najlepiej dobre sa te do uszu :p ) i za pomoca IZOPROPANOLU to najczystsza postac alkoholu dedykowana do czyszczenia urzadzen optycznych nie smuzy i nie mgli soczewek wiec jest bezpieczny.... najpierw zdmuchnij kurz wokol powietrzemm pod cienieniem.... sa do kupienia wszedzie :) poznmiej namocz sobie delikatnie patyczek z wata w izopropanolu i przeczysc soczewke niedociskajac za mocno... powierzchu delikatnie.... bardzo delikatnie
nastepnie odczekaj chwile az nadmiar alkoholu (z soczewki) uwodnij sie lub wyparuje jesli pozostanie jakas mala kropelka wody wytzyj sucha wata :) jesli nie to delikatnie zaloz obudowe Cd romu i odpal maszyne....
TzaR
Dodano
10.06.2004 16:43:57
Seeker:

Wobec tego ja na Twoim miejscu zrezygnowałbym z gwarancji – maz takie prawo jako konsument w kaźdej chwili – i reklamujesz towar jako niezgodny z umową.
Gwarancja Cię nie interesuje.
Sprzedawca , albo naprawia czytaj. wymienia sprzęt (co tu naprawiać) , albo oddajae kasę. Jeśli się będą rzucać powiedz źe powiadomisz PIH . Mozesz zwrócić się teź do jakiejś komórki F. Konsumentów

To niestety nie takie proste! Juź nie raz prubowałem takich rzeczy i nic z tego nie wyszło :(
ARTI
Dodano
19.02.2004 00:30:29
alan:
W serwisie powiedzieli źe nie waźne ile daje producent bo oni dają tylko rok, więc spróbuję sam z Waszą pomocą mam nadzieję. Zdjąłem dolną blachę obudowy, co dalej?
Jak juź wspomniałem nie rozpędza płyt lecz jest rozpoznawana i po próbie odczytu zawartości płyty wyświetla źe nie ma na niej nic tz. źe jest pusta.

Wobec tego ja na Twoim miejscu zrezygnowałbym z gwarancji – maz takie prawo jako konsument w kaźdej chwili – i reklamujesz towar jako niezgodny z umową.
Gwarancja Cię nie interesuje.
Sprzedawca , albo naprawia czytaj. wymienia sprzęt (co tu naprawiać) , albo oddajae kasę. Jeśli się będą rzucać powiedz źe powiadomisz PIH . Mozesz zwrócić się teź do jakiejś komórki F. Konsumentów
Seeker
Dodano
18.02.2004 20:35:23
W serwisie powiedzieli źe nie waźne ile daje producent bo oni dają tylko rok, więc spróbuję sam z Waszą pomocą mam nadzieję. Zdjąłem dolną blachę obudowy, co dalej?
Jak juź wspomniałem nie rozpędza płyt lecz jest rozpoznawana i po próbie odczytu zawartości płyty wyświetla źe nie ma na niej nic tz. źe jest pusta.
Anonymous
Dodano
18.02.2004 19:36:02
Pawek, jak zwykle piszesz o czyms o czym nie masz pojecia i podpierasz sie dodatkowo Ustawa ktorej nie raczyles przeczytac.
To na co sie powolujesz, to niezgodnosc towaru konsumpcyjnego z umową i ma sie nijak do klopotow i problemow alana.
W skrocie – ma naped LiteOna jakis tam i moglby sie powolywac na Ustawe jedynie wtedy, gdyby na fakturze zakupu widnial np. LG.
A po drugie nie okres gwarancji+rok a 24 miesiace od wydania towaru.
Tak wiec ? Spadówa Pawek ?
EL NINO
Dodano
12.02.2004 20:48:20
Pawek:
Rebe:
Pawek – nie wstawiaj w kazdym poscie , w którym to mozliwe , swoich ocen związanych z prawami konsumenckimi. Nawet nie wiesz czyja gwarancją alan dysponował. – To była dygresja.
Teraz do rzeczy. Rozkręć i przeczyść soczewkę lasera – delikatnie ni czymś co nie zarysuje jej.
Jeźeli po tej operacji sprzet oźyje to na tym zakończ. jeźeli nie to spróbuj skalibrować laser – śrubka przy soczewce i delikatnie regulowac – o ułamek obrotu.

Dobra, dobra, Rebe. Nie bądź taki mądry... Skoro widzę, źe ludzie go nie znają to warto źeby je poznali, więc wstawiam link. Nie podoba się – delikatnie mówiąć – "spadówa".

Na pewno na tym nie stracą.

Co do zabawy we wnętrzu napędu, to odradzam to, poniewaź wraz ze zdjęciem pokrywy tracisz jakiekolwiek gwarancje, a źe naprawisz to wątpię – juz lepiej dac napęd do naprawy i zapłacić trochę,a le mieć pewność, źe zadziała...

Tak tylko na marginesie retoryczne pytanie zadam.
A ten co będzie "naprawiał" ten napęd to wg. Ciebie cos innego zrobi prócz czyszczenia oczka lasera i podniesienia pradu lasera za pomocą wkręta regulacji?
Nic nie zrobi poniewaź napędy z reguły się wymienia, nikt nie ma czasu na to by się bawić w takie rzeczy IMHO.
Metodę która Rebe podał stosuję od lat i gdy tylko przyczyną jest zabrudzone oczko , metoda ta zawsze skutkuje
Seeker
Dodano
12.02.2004 20:36:24
Rebe:
Pawek – nie wstawiaj w kazdym poscie , w którym to mozliwe , swoich ocen związanych z prawami konsumenckimi. Nawet nie wiesz czyja gwarancją alan dysponował. – To była dygresja.
Teraz do rzeczy. Rozkręć i przeczyść soczewkę lasera – delikatnie ni czymś co nie zarysuje jej.
Jeźeli po tej operacji sprzet oźyje to na tym zakończ. jeźeli nie to spróbuj skalibrować laser – śrubka przy soczewce i delikatnie regulowac – o ułamek obrotu.

Dobra, dobra, Rebe. Nie bądź taki mądry... Skoro widzę, źe ludzie go nie znają to warto źeby je poznali, więc wstawiam link. Nie podoba się – delikatnie mówiąć – "spadówa".

Co do zabawy we wnętrzu napędu, to odradzam to, poniewaź wraz ze zdjęciem pokrywy tracisz jakiekolwiek gwarancje, a źe naprawisz to wątpię – juz lepiej dac napęd do naprawy i zapłacić trochę,a le mieć pewność, źe zadziała...

PS. Mnie znajomość tej ustawy pozwoliła odzyskać 2500 zł, więc Rebe widzisz, choćby na moim przykładzie, źe warto (teź niby gwarancja się skończyła – powiedział mi o takiej mozliwości znajomy prawnik).

UPDATE. To nie jest jasno niestety tam napisane (albo w tej chwili to przeoczyłem), ale mój kolega prawnik zapewniał mnie, źe tak jest. Na poczatku nie wierzyłem mu zbytnio – myślałem, źe robi mi złudne nadzieje. Jednzk gdy zaoferował mi, źe pójdzie ze mną do tego sprzedawcy i sam załatwi tę sprawę, to zmieniłem zdanie. Faktycznie. Rozmowa nie trawała nawet 3 minut. Sprzedawca chyba wystraszył się urzędowego języka jakim posłuźył się mój znajomy i krótko obstawał przy swoich racjach. Powodzenia w dochodzeniu Twoich... :)
Pawek
Dodano
12.02.2004 20:24:44
Rebe:

PS. Mnie znajomość tej ustawy pozwoliła odzyskać 2500 zł, więc Rebe widzisz, choćby na moim przykładzie, źe warto (teź niby gwarancja się skończyła – powiedział mi o takiej mozliwości znajomy prawnik).

UPDATE. To nie jest jasno niestety tam napisane (albo w tej chwili to przeoczyłem), ale mój kolega prawnik zapewniał mnie, źe tak jest. Na poczatku nie wierzyłem mu zbytnio – myślałem, źe robi mi złudne nadzieje. Jednzk gdy zaoferował mi, źe pójdzie ze mną do tego sprzedawcy i sam załatwi tę sprawę, to zmieniłem zdanie. Faktycznie. Rozmowa nie trawała nawet 3 minut. Sprzedawca chyba wystraszył się urzędowego języka jakim posłuźył się mój znajomy i krótko obstawał przy swoich racjach. Powodzenia w dochodzeniu Twoich... :)
Pawek
Dodano
12.02.2004 20:24:44
Nie czyta źadnych płyt a jesli chodzi o czyszczenie oczka to jeszcze tego nie robiłem.
@PAWEK
Kupiłem w 2002.09.10. i jeźeli jest tak jak piszesz to powinna być jeszcze na gwarancji. Czy moźesz napisać w którym miejscu w zapisie ustawy jest to o czym piszesz?
Anonymous
Dodano
12.02.2004 20:22:38
Rebe
Dodano
12.02.2004 20:19:09
Widze tutaj nieznajomość własnych praw wynikających z tej ustawy.

W skrócie: Długość prawdziwej gwaranacji wynosi gw. producenta + 1 rok (niezgodność produktu z umową).

Rozwaź to.

POZDRAWIAM, Pawek.
Pawek
Dodano
12.02.2004 20:06:02
A CDR'y czyta? jesli nie to moźe przeczyścić oczko by warto
CZym, znaczy się jakim programem kasujesz? InCD? Jeśli tak to spróbuj innego C6H5OH 120% lub Game Jacka np.
Seeker
Dodano
12.02.2004 19:36:09
A CDR'y czyta? jesli nie to moźe przeczyścić oczko by warto
CZym, znaczy się jakim programem kasujesz? InCD? Jeśli tak to spróbuj innego C6H5OH 120% lub Game Jacka np.
Seeker
Dodano
12.02.2004 19:36:09
Anonymous
Dodano:
12.02.2004 17:26:37
Komentarzy:
15
Strona 1 / 1