Lite–On – obciąźenie CPU 100%

Witam!
Przy kopiowaniu plików z płyty na dysk, lub przy wypalaniu płytki obciąźenie procesora rośnie do 100%, przez co system strasznie zwalnia.
Co moźe być przyczyną? jak to naprawić?

System: Win XP
Nagrywarka: Lite–On DVDRW SOHW–1633S
Tryb DMA: Włączony

Odpowiedzi: 11

Napisales ze to Laptop, do konca nie wiem jak to w nich jest, ale nie posiada on czasem tylko jednego Kanalu IDE, na ktorym jest dysk i ewentualny CD–ROM ? :roll:
mettal
Dodano
18.12.2005 13:20:15
SLAY3R:
No akurat w tym przypadku nagrywarka była podłączona do pomocniczego kanalu, a u ciebie w laptopie moźe jest na podstawowym – taki chyba masz nie? Sprawdź w jego właściwościach.

Niewiem gdzie to mam dokładnie zobaczyć ale we właściwościach podstawowego kanału IDE mam urz. główne DMA jeźeli dostępne ultra DMA tryb 5 i urz. podrzędne DMA jeźeli dostępne Ultra DMA tryb 2
jak włączyć ten kanał pomocniczy?
bisutommy
Dodano
18.12.2005 13:00:42
No akurat w tym przypadku nagrywarka była podłączona do pomocniczego kanalu, a u ciebie w laptopie moźe jest na podstawowym – taki chyba masz nie? Sprawdź w jego właściwościach.
SLAY3R
Dodano
18.12.2005 02:25:33
SLAY3R:
Volter:
– Pomocniczy kanał IDE ––> Urządzenia podstawowe: bieźący tryb transferu – Tryb PIO

Naped działa w trybie PIO, powinien działać w UDMA 4.
We właściwościach drugiego kanału IDE ustaw tryb DMA jeśli moźliwy dla nagrywarki.
Jeźeli nie bedzie moźna ustawić dma, usuń z menadźera uźądzeń kontroler IDE, po restarcie system zainstaluje go ponownie, automatycznie teź powinien wtedy wskoczyć tryp dma.
Jesli to nie pomoźe, wtedy uaktualnij sterowniki do płyty głównej.

a co ja mam zrobić jak nie mam wogóle w menadźeźe zadań pomocniczego kanały IDE. MAM laptopa acer aspire 3614 i nagrywarka wypala mi płytę 4 godziny :( system win XP home sp2 mam sterowniki aspi.HELP
bisutommy
Dodano
18.12.2005 01:43:38
Wymiana firmware'u załatwiła sprawę, juź mam UDMA tryb 4
Wielkie dzięki za pomoc!
Volter
Dodano
06.12.2004 00:22:09
Jak widzę, Slay3r potwierdza diagnozę! :wink: :)
Marpond
Dodano
04.12.2004 23:37:49
Volter:
– Pomocniczy kanał IDE ––> Urządzenia podstawowe: bieźący tryb transferu – Tryb PIO

Naped działa w trybie PIO, powinien działać w UDMA 4.
We właściwościach drugiego kanału IDE ustaw tryb DMA jeśli moźliwy dla nagrywarki.
Jeźeli nie bedzie moźna ustawić dma, usuń z menadźera uźądzeń kontroler IDE, po restarcie system zainstaluje go ponownie, automatycznie teź powinien wtedy wskoczyć tryp dma.
Jesli to nie pomoźe, wtedy uaktualnij sterowniki do płyty głównej.
SLAY3R
Dodano
04.12.2004 23:29:11
Myślę, źe nalezy zacząć od tego:
1) Transfer dla pomocniczego podstawowego kanału masz PIO. Bezwzględnie zmień tryb na UDMA4. Ta nagrywarka powinna pracować w UDMA4 lub UDMA2
2) Stanowczo zmień bios na ostatni oficjalny BS0R, do pobrania tu:
http://www.liteonit.com/ODD/English/e_downloads/e_firmware_dvd%20rw.asp
Bios, który obecnie masz sprawiał sporo kłopotów.
3) Twoja płyta główna jest na chipsecie Radeon 9100 IGP (czyli z zintegrowaną karta graficzną?). Tutaj jest problem – nie ukrywam, źe róźne opinie krąźą o tym chipsecie, przewaźają niestety niegatywne. Jeśli to co jest w punkcie 1 i 2 nie pomoźe – odinstaluj kontrolery IDE i restarcik. Niech system jeszcze raz je wgra albo doinstaluj najnowsze stery płyty głównej.
4) Wgraj najnowsze ASPI. Do poczytanie i pobrania pobrania tu:
http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/aspi/aspi.php
5) Jeśli powyźsze nic nie pomoźe, przejrzyj teź forum:
http://forum.cdrinfo.pl/

Pozdrawiam!
Marpond
Dodano
04.12.2004 23:28:33
Dodam źe problemy były od początku istnienia tego komputera, czyli jakiś miesiąc.

1) Nagrywarka podpieta jako Secondary Master (o ile master to jest wtyczka dalsza), na tym kablu jest tylko nagrywarka. Na Primary master i slave są 2 HDD.
2) Kabel 80 źyłowy;
– Podstawowy kanał IDE ––> Urządzenia podstawowe: bieźący tryb transferu – DMA tryb 5
– Podstawowy kanał IDE ––> Urządzenia podrzędne: bieźący tryb transferu – DMA tryb 5
– Pomocniczy kanał IDE ––> Urządzenia podrzędne: bieźący tryb transferu – Nie dotyczy
3) Płyta główna: ASUS P4R800–V Deluxe – nie wiem jaki kontroler
4) Bios nagrywarki: BS0A
5) Windows XP Pro SP2
6) ASPI: nie instalowałem
7) Log HijackThis:
Logfile of HijackThis v1.98.2
Scan saved at 19:25:07, on 2004–12–04
Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)

Running processes:
C:WINDOWSSystem32smss.exe
C:WINDOWSsystem32winlogon.exe
C:WINDOWSsystem32services.exe
C:WINDOWSsystem32lsass.exe
C:WINDOWSSystem32Ati2evxx.exe
C:WINDOWSsystem32svchost.exe
C:WINDOWSSystem32svchost.exe
C:WINDOWSsystem32spoolsv.exe
C:WINDOWSsystem32Ati2evxx.exe
C:WINDOWSExplorer.EXE
C:Program FilesATI TechnologiesATI Control Panelatiptaxx.exe
C:Program FilesAnalog DevicesSoundMAXSMTray.exe
C:WINDOWSsystem32ctfmon.exe
C:Program FilesGetRightgetright.exe
C:Program FilesGetRightgetright.exe
C:Program FilesAnalog DevicesSoundMAXSMAgent.exe
C:WINDOWSSystem32svchost.exe
C:Program FilesWinampwinamp.exe
C:Program FilesOperaOpera.exe
C:WINDOWSsystem32wuauclt.exe
C:Program FilesOutlook Expressmsimn.exe
C:Program FilesGadu–Gadugg.exe
C:Program FilesWinRARWinRAR.exe
C:DOCUME~1VolterUSTAWI~1TempRar$EX00.484HijackThis.exe

R1 – HKCUSoftwareMicrosoftInternet ExplorerMain,Window Title = IE
R0 – HKCUSoftwareMicrosoftInternet ExplorerToolbar,LinksFolderName = Łącza
O2 – BHO: AcroIEHlprObj Class – {06849E9F–C8D7–4D59–B87D–784B7D6BE0B3} – C:Program FilesAdobeAcrobat 6.0 CEReaderActiveXAcroIEHelper.dll
O4 – HKLM..Run: [ATIModeChange] Ati2mdxx.exe
O4 – HKLM..Run: [ATIPTA] C:Program FilesATI TechnologiesATI Control Panelatiptaxx.exe
O4 – HKLM..Run: [Smapp] C:Program FilesAnalog DevicesSoundMAXSMTray.exe
O4 – HKLM..Run: [NeroFilterCheck] C:WINDOWSsystem32NeroCheck.exe
O4 – HKLM..Run: [PinnacleDriverCheck] C:WINDOWSsystem32PSDrvCheck.exe –CheckReg
O4 – HKCU..Run: [CTFMON.EXE] C:WINDOWSsystem32ctfmon.exe
O4 – HKCU..Run: [Gadu–Gadu] "C:Program FilesGadu–Gadugg.exe" /tray
O4 – HKCU..Run: [Dzieńdobry!] C:Program FilesVSD SoftwareDzieńdobry!dziendobry.exe /auto
O4 – Global Startup: Adobe Gamma Loader.exe.lnk = C:Program FilesCommon FilesAdobeCalibrationAdobe Gamma Loader.exe
O4 – Global Startup: GetRight – Tray Icon.lnk = C:Program FilesGetRightgetright.exe
O4 – Global Startup: Microsoft Office.lnk = C:Program FilesMicrosoft OfficeOffice10OSA.EXE
O6 – HKCUSoftwarePoliciesMicrosoftInternet ExplorerControl Panel present
O8 – Extra context menu item: Download with GetRight – C:Program FilesGetRightGRdownload.htm
O8 – Extra context menu item: E&ksport do programu Microsoft Excel – res://C:PROGRA~1MICROS~2Office10EXCEL.EXE/3000
O8 – Extra context menu item: Open with GetRight Browser – C:Program FilesGetRightGRbrowse.htm
O9 – Extra button: Yahoo! Messenger – {E5D12C4E–7B4F–11D3–B5C9–0050045C3C96} – C:PROGRA~1Yahoo!MESSEN~1YPager.exe
O9 – Extra 'Tools' menuitem: Yahoo! Messenger – {E5D12C4E–7B4F–11D3–B5C9–0050045C3C96} – C:PROGRA~1Yahoo!MESSEN~1YPager.exe
O16 – DPF: {E7544C6C–CFD6–43EA–B4E9–360CEE20BDF7} (MainControl Class) – http://skaner.mks.com.pl/SkanerOnline.cab
Volter
Dodano
04.12.2004 20:59:01
I czy masz wgrane aspi?
SLAY3R
Dodano
04.12.2004 20:01:57
Jest takich kilka standardowych pytań, które trzeba zadać w tym przypadku:
– nagrywarka podpięta na kanale jako master czy slave? Sama czy z innym napędem?
– kabel 40 źyłowy czy 80 (ten liteon pracuje jako UDMA4)?
– jaka płyta, a dokładniej jaki kontroler?
– jaki bios nagrywarki (ostatni oficjalny to BS0R)?
– WIN XP SP2 czy SP1?
Marpond
Dodano
04.12.2004 19:56:45
Volter
Dodano:
04.12.2004 19:22:18
Komentarzy:
11
Strona 1 / 1