Linux?
Poiadam laptopa nowego. Chciałem zainstalować na nim linuxa MAndrake 10.1. Cała instalacja przebiegała dobrze i chyba wszystko dobrze się zainstalowało. Jednak po uruchomieniu kompa wyskakuje lilo wybieram linuxa słychac muzyczkę po czym widać tylko czarny ekran i nic się nie dzieje, ekran jest czarny. Co moźe być przyczyną proszę o pomoc.
System jest dobrze skonfigurowany, gdyź mam opis instalacji krok po kroku?? Więc o co chodzi?
System jest dobrze skonfigurowany, gdyź mam opis instalacji krok po kroku?? Więc o co chodzi?
Odpowiedzi: 5
proponuje zrobić tak:
1. kombinacją klawiszy ctrl + alt + F1 włączyć konsole tekstową
2. zalogować się jako root
3. wydaj polecenie xorgconfig i odpowiedź na pytania dotyczące sprzętu(sterownik grafiki vesa w razie gdy sis nie zadziała)
4. zabij menadzer logowania: killall kdm lub gdyby nie zadziałało restartuj X–y: przełącz się na konsole gdzie działa tryb graficzy (prawdopodobnie 7 więc ctrl+alt+F7)i ctrl+alt+backspace
5.jeśli X–y nie wystartują automatycznie to startx z konsoli i ma chodzić
jeśli nie pomoźe zadaj to pytanie na forum dla uźytkowników linuxa
ps. mandrake 10.1 zawiera błedy w obsłudze środowiska graficzego poprawione w wersji 10.2 – osobiście polecam dla początkujących uźytkowników dystrybucje oparte o apt i dpkg czyli debian(wersja 3.1 to 2xDVD z oprogramowaniem) i pochodne(ubuntu, kubuntu itp.)
– dystrybucje oparte na rpm–ach jak mandriva (mandrake,)aurox,fedora z wyjątkiem suse lubią się czasem bardzo boleśnie upomnieć o wiedzę ew. proponuje slackware 10.2 – niezbyt prostą acz bardzo racjonalnie zbudowaną dystrybucję(idealna do nauki systemu)
1. kombinacją klawiszy ctrl + alt + F1 włączyć konsole tekstową
2. zalogować się jako root
3. wydaj polecenie xorgconfig i odpowiedź na pytania dotyczące sprzętu(sterownik grafiki vesa w razie gdy sis nie zadziała)
4. zabij menadzer logowania: killall kdm lub gdyby nie zadziałało restartuj X–y: przełącz się na konsole gdzie działa tryb graficzy (prawdopodobnie 7 więc ctrl+alt+F7)i ctrl+alt+backspace
5.jeśli X–y nie wystartują automatycznie to startx z konsoli i ma chodzić
jeśli nie pomoźe zadaj to pytanie na forum dla uźytkowników linuxa
ps. mandrake 10.1 zawiera błedy w obsłudze środowiska graficzego poprawione w wersji 10.2 – osobiście polecam dla początkujących uźytkowników dystrybucje oparte o apt i dpkg czyli debian(wersja 3.1 to 2xDVD z oprogramowaniem) i pochodne(ubuntu, kubuntu itp.)
– dystrybucje oparte na rpm–ach jak mandriva (mandrake,)aurox,fedora z wyjątkiem suse lubią się czasem bardzo boleśnie upomnieć o wiedzę ew. proponuje slackware 10.2 – niezbyt prostą acz bardzo racjonalnie zbudowaną dystrybucję(idealna do nauki systemu)
xosrow:
jaki laptop, jaka grafika , ustawienia mandraka standardowe czy zmieniałeś
Laptop to Acer Aspire 3000, grafika zintegrowana 3D SiS M76GX, 512 RAm Sempron3000.
Podczas instlacji MAndrake nic nie zmieniałem on sam dobierał wszystko potem po uruchomieniu pojawia się Lilo wybieram Linux i łychać jeszcze dźwięk rozpoczęcia ale juź nic nie widać?? Nie wiem co z tym zrobić juź kilka razy instalowałem i ciągle to samo?
Ściągnij Ubuntu – dystrybucja na 1 cd'ku tak samo prosta jak Mandrake a o niebo lepsza, ja pamietam same klopoty z Mandrake... nic przyjemnego. Instalator nie jest moze z tak kolorowymi ikonkami ale idac krok po kroku nie zgubisz sie nawet jesli pierwsyz raz instalujesz to distro. Jak masz obawy moźesz skorzystać z nieoficialnego przewodnika po Ubuntu.
hmmm, moge tylko polecic taki artykół:
http://jakilinux.org/laptop.php
http://jakilinux.org/laptop.php
jaki laptop, jaka grafika , ustawienia mandraka standardowe czy zmieniałeś
Strona 1 / 1