Linux vs Windows
Jestem kolejnym dowodem ze windows goruje nad linuxem i to bije go o glowe. 3 dni 3 formaty partycji linuxa jest niestabilny trudny w obsludze (wszystko trzeba robic w konsoli itp itd jakis root) i nie jest wcale szybki wrecz przeciwnie mowie tu o MDK 10.0
Odpowiedzi: 20
zawiesiłem na rower, ale na wyświetlaczu od stopera przeczytałem text:"program niezgodny ze sprzętem" to chyba przez te service packi? :mrgreen: ? :lol:
a na 4 cd jest dodadkowy stuff :P
a na 4 cd jest dodadkowy stuff :P
EL NINO wez przestan pakowac glupimi odpowiedziami:P np o dopelnianiu tuszy i twoja recepte na to;/
Ta 4 w sumie do niczego, ale mozesz se ja powiesic na kierownicy roweru. Gliny Cie wtedy na radar nie zlapia :P :P .RzEmIeN:
...mam 3 cd a ta 4 cd to do czego potrzebna??
RzEmIeN, przestan prowokowac takimi pytaniami, bo musialem monitor wycierac :lol: .
WiElKiE DZIEKI DOBRY CZLOWIEKU :):):):):):)
Sciagam total comanderem ale jest jeden minus nie da sie zminimalizowac do paska tylko caly program sie minimalizuje ale trans wypas 65kb/s caly czas
9 h i mam 3 cd a ta 4 cd to do czego potrzebna??
Sciagam total comanderem ale jest jeden minus nie da sie zminimalizowac do paska tylko caly program sie minimalizuje ale trans wypas 65kb/s caly czas
9 h i mam 3 cd a ta 4 cd to do czego potrzebna??
RzEmIeN:
sa serwery ale tam musze sciagac raz i calosc nie da sie na raty ?? sciagam z dc 3 cd ale nie wiem czy po polsku pewnie po angielsku ale istnieja jakies spolszczenia jezeli nie dam rade po angielsku ;–)
Z tego co wiem lwia czesc z tych serwerkow wspiera wznawianie... czy mozna sciagac w ratach.
A do tego polecam Ci GetRighta – dobry, bo mozna wiele mirrorow podlaczyc do jednego pliku.
A i na 100% jest tam jezyk polski (tzn w tej cd3 z dc)
ftp://ftp.chemo.tuniv.szczecin.pl/pub/Linux/mandrakelinux/official/iso/10.0/i586
ftp://ftp.task.gda.pl/pub/linux/Mandrakelinux/official/iso/10.0/i586
ftp://sunsite.icm.edu.pl/pub/Linux/mandrakelinux/official/iso/10.0/i586
Wklej sobie ktorys link do total commandera... (CTRL + N)
PS. Byl jeszcze link do FTP KULu i ja stamtad darlem 4cd, jednak nie pamietam adresu...
UPDATE : ftp://ftp.kul.lublin.pl/software/
Ten FTP jest zajeb*** ! :D
Maciek:
Jestem kolejnym dowodem ze windows goruje nad linuxem i to bije go o glowe. 3 dni 3 formaty partycji linuxa jest niestabilny trudny w obsludze (wszystko trzeba robic w konsoli itp itd jakis root) i nie jest wcale szybki wrecz przeciwnie mowie tu o MDK 10.0
No nie jestem taki do konca przekonany. Taka dystrybucja jak Mandrake 10.0 postawiona w wersji full wypas jest dla przecietniaka "ready to action" po instalce. Pozostaje tylko dopieszczenie – zalezy co kto lubi. Ma wszystko co potrzeba do uzytkowania, zdaje sie nawet jakies kodeki divx, ze o sofciku graficznym i pakiecie biurowym i wielu wielu innych programach nie wspomne. Wszystko trzeba robic z konsoli ? Bzdura. GUI Mandrake, pozwala praktyczne zrobic wszystko jak pod windowsem, nawet uproszczone na maxa zostalo instalowanie softu (pakiety *.rpm). Konfiguracje mozna przeprowadzic w zasadzie z poziomu KDE (z konsoli jest po prostu szybciej zwlaszcza jesli korzysta sie wiele razy z tych samych polecen).
Uzywasz linuxa od 3 dni i uwazasz ze jestes zaawansowanym uzytkownikiem ? Wow.
upg.
Nienawidze jak ktos objedza soft tylko dlatego ze nie potrafi sie nim poslugiwac.
sa serwery ale tam musze sciagac raz i calosc nie da sie na raty ?? sciagam z dc 3 cd ale nie wiem czy po polsku pewnie po angielsku ale istnieja jakies spolszczenia jezeli nie dam rade po angielsku ;–)
Osobiscie posiadam MDK 10.0 – jest na 4 plytach... choc i krazy wersja 5 CD. A o biedy wystarczy dysk nr 1, jednak wtedy wielu aplikacji nie zainstalujesz...
MDK jest PL, wystaczy na poczatku wybrac Europe/Polski.
Lista serwerow : www.mandrakelinux.com
PS: Co do wykrywania hardwaru – w Windows nie jest o wiele lepiej – po instalacji nie mam dzwieku, grafiki... dziala jedynie mysz i klawiatura :P
Dziwna analogia :P
MDK jest PL, wystaczy na poczatku wybrac Europe/Polski.
Lista serwerow : www.mandrakelinux.com
PS: Co do wykrywania hardwaru – w Windows nie jest o wiele lepiej – po instalacji nie mam dzwieku, grafiki... dziala jedynie mysz i klawiatura :P
Dziwna analogia :P
3 plyty ci wysstarcza mozna sobie bez niczego sciagnac i bedizesz miec pelna wersje. ale z was materialisci ciagle ze bezplatny a pzeciez codziennie uzywacie windowsa do wszystkiego bez niego byscie zgineli a niechcecie zaplacic 700zl za wersje pudelkowa ok350 za oem albo kupic 98 i upgradowac do xp :? jednum slowem zyjemy w panstwie oszustow zlodzieji i materialistow :/
Wiecie co ja mialem LINUX LYCROIS DESKTOP/LX i jak dla mnie byl do bani na 2 kompach nie wykrywal prawie zadnego uzadzenia a ni kartyy graf niczego
tyle ze mysz i klkawiatura dzialala i tam sa jakies dziwne nacisniecia na ikonke czlowiek przyzwyczajony do windosa a w pingwinku wystarczy raz i aplikacja sie otwiera:–) ale z 1 strony jestem zmuszony do windowsa gry :P call of duty :–) jakby ktos mial doswiadczenie z LYCROIS DESKTOP/LX i wie jak na nim moglbym odpalic call of duty bez zastanowienia zmienil bym system operacyjny :–) nie wiem jak mandrake 10,1 Community czy cois w tym stylu cos slyszalem o nim podobno wiekszosc gier i aplikacji z pod windowsa dziala :D
A linuxa mandrake 10 moge zassac za free ze sieci i mam legalnego systema kurna no nie :lol:
jezeli ktos zna link do pozadnego serwera z ktorego mozna go zassac ale jakas sprawdzona wersje:–) i czy mandrake jest po polsku i ile on zajmuje bo ostatnio obilo mi sie cos o uszy ze 7 plyt cd :shock:
tyle ze mysz i klkawiatura dzialala i tam sa jakies dziwne nacisniecia na ikonke czlowiek przyzwyczajony do windosa a w pingwinku wystarczy raz i aplikacja sie otwiera:–) ale z 1 strony jestem zmuszony do windowsa gry :P call of duty :–) jakby ktos mial doswiadczenie z LYCROIS DESKTOP/LX i wie jak na nim moglbym odpalic call of duty bez zastanowienia zmienil bym system operacyjny :–) nie wiem jak mandrake 10,1 Community czy cois w tym stylu cos slyszalem o nim podobno wiekszosc gier i aplikacji z pod windowsa dziala :D
A linuxa mandrake 10 moge zassac za free ze sieci i mam legalnego systema kurna no nie :lol:
jezeli ktos zna link do pozadnego serwera z ktorego mozna go zassac ale jakas sprawdzona wersje:–) i czy mandrake jest po polsku i ile on zajmuje bo ostatnio obilo mi sie cos o uszy ze 7 plyt cd :shock:
no co ty nie 13 tylko 14;][lecz na kompie siedze od kad mam 4 lata Atari rlz] a moje argumenty maja podstawy slabe ale maja glownie taka jak. a co do zrazenia sie po 3 dniach do windowsa sie nie zrazilem byla to wersja 3.11 bardzo prosta w obsludze a na dodatek szubka :)
Maciek:
Czlowieku ile Ty masz lat?, 13?
Jak ktos kto mowi o sobie zaawansowany uzytkownik moze npisac cos o tak slabiutkich argumentach...
Jedyne co mozna z Twojego teksu wywniokowac to to ze jestes dowodem iz prawdziwe lenistwo jest ponad wszystko :P
Porazka Panie Macieju
Maciek:
– Ile korzystałeś z Linuxa, źe piszesz takie wnioski (nic się nie da zrobić), przecieź jest pomoc systemowa, strony manuali, fora internetowe – moźna się nauczyć korzystać.
Tak wchodzac na forum i czytajac manuale :) sam wiesz jak to wyglada szkoda pisac
W ten sposób, i dzięki gigantycznej pomocy kolegi nauczyłem się korzystać z linuxa.
Maciek:
tu masz racje uzywalem go 3 dni lecz.... zrazilem sie do niego bardzo
A gdyby z windowsem Ci nie poszło to teź byś się zraził ?
Maciek:
moze ty lecz nie zwykly uzytkownik
Wybacz, ale nie uwaźam się za źadnego guru, ani tym bardziej nie uwaźam innych za gorszych ode mnie. Poprostu wiem do czego mi jest system potrzebny i pod tym kątem go "dopieszczem"
Maciek:
nie zgodze sie znam sie troche na hackowaniu(mowie serio) i odwiedzam czasami strony o hackowaniu oraz korzystam z fachowych czasopism ufam statystykom i ludziom linux jest slabiej zabezpieczony i latwiej sie wlamac wbrew logice
Wybacz jakoś Ci nie wieźe. W dzisiejszych czasach mamy juź Napoleonów, Bogów ... A IMHO prawdziwy haker nie chwali się umiejętnościami :P Ale moźe się myle :|
Maciek:
tu sie zgadzam
Ciesze się ;)
Maciek:
emulacja :)
Jestem leniwy, nie chce mi się kopać z Wine, czy cedegą (chyba dobrze napisałem), a i tak w gry nie gram (prócz Tux Racer :))
– Ile korzystałeś z Linuxa, źe piszesz takie wnioski (nic się nie da zrobić), przecieź jest pomoc systemowa, strony manuali, fora internetowe – moźna się nauczyć korzystać.
Tak wchodzac na forum i czytajac manuale :) sam wiesz jak to wyglada szkoda pisac
– W jaki sposób korzystałes z konta root'a ? Pewnie się wylogowywałeś i logowałeś na root'a. Błąd. Otwierasz konsole wpisujesz su i po kłopocie.
nikogo i nic pochopnie nie osadzam a komende su znam i 30 innych
– Co zrobiłes (inaczej: co osiągnołeś) na Linuxie ? Zainstalowałeś chociaź jeden program ? Czy tylko po zobaczeniu tandetnego (na pierwszy rzut oka) interfejsu stwierdzenia takie wysówasz.
Tak otrzymalem dozo udalo mi sie skompilowac zainstalowac wiekszosc oprogramowania sterowniki nvidi itp itd(jestem zaawansowanym uzytkownikiem)
– Ile go urzywałeś ? Twierdzisz, źe Windowsa uźywasz od 3.11, a Linuxa miałeś chciaź miesiąc ?
– Dlaczego linux jest dla lubiących kombinować ? Przecieź nie po to się instaluje Linuxa źeby kombinować. Konfiguracji poświącam tyle co Windowsowi.
I bardzo dobrze, źe Linux jest tak mało popularny. Dlaczego ? Nie ma na niego wirusów, trojanów (inaczej: jest ich bardzo mało), z Windowsem jest przeciwnie.
nie zgodze sie znam sie troche na hackowaniu(mowie serio) i odwiedzam czasami strony o hackowaniu oraz korzystam z fachowych czasopism ufam statystykom i ludziom linux jest slabiej zabezpieczony i latwiej sie wlamac wbrew logice
– Pisanie, źe Linux jest darmowy i dlatego jest cacy, a Windows kosztuje i dlatego jest be świadczy, o nie wiedzy. Dlaczego ? Bo moźna znaleźć płatnego Linuxa, ot naprzykład Red Hat Enterprise.
tu sie zgadzam
– Linux jest be bo gry nie chodzą.. jak chcesz grać to nie instaluj linuxa.
– W jaki sposób korzystałes z konta root'a ? Pewnie się wylogowywałeś i logowałeś na root'a. Błąd. Otwierasz konsole wpisujesz su i po kłopocie.
nikogo i nic pochopnie nie osadzam a komende su znam i 30 innych
– Co zrobiłes (inaczej: co osiągnołeś) na Linuxie ? Zainstalowałeś chociaź jeden program ? Czy tylko po zobaczeniu tandetnego (na pierwszy rzut oka) interfejsu stwierdzenia takie wysówasz.
Tak otrzymalem dozo udalo mi sie skompilowac zainstalowac wiekszosc oprogramowania sterowniki nvidi itp itd(jestem zaawansowanym uzytkownikiem)
– Ile go urzywałeś ? Twierdzisz, źe Windowsa uźywasz od 3.11, a Linuxa miałeś chciaź miesiąc ?
– Dlaczego linux jest dla lubiących kombinować ? Przecieź nie po to się instaluje Linuxa źeby kombinować. Konfiguracji poświącam tyle co Windowsowi.
I bardzo dobrze, źe Linux jest tak mało popularny. Dlaczego ? Nie ma na niego wirusów, trojanów (inaczej: jest ich bardzo mało), z Windowsem jest przeciwnie.
– Pisanie, źe Linux jest darmowy i dlatego jest cacy, a Windows kosztuje i dlatego jest be świadczy, o nie wiedzy. Dlaczego ? Bo moźna znaleźć płatnego Linuxa, ot naprzykład Red Hat Enterprise.
tu sie zgadzam
Dlaczego linux jest dla lubiących kombinować ? Przecieź nie po to się instaluje Linuxa źeby kombinować. Konfiguracji poświącam tyle co Windowsowi.
Ale przyznasz, ze trzeba sie napocic zeby go odpowiednio skafigurowac....
Swieta prawda. I za to lubie linuksa.
Pisanie, źe Linux jest darmowy i dlatego jest cacy, a Windows kosztuje i dlatego jest be świadczy, o nie wiedzy. Dlaczego ? Bo moźna znaleźć płatnego Linuxa, ot naprzykład Red Hat Enterprise.
Nie napisale, ze dlatego ze Linux jest darmowy to jest cacy. Chcialem napisac, ze to jest jego zaleta. Sa platne dystrybucje (Red Hat czy Mandrake) ale nie kosztuja one az tak duzo.
Linux jest be bo gry nie chodzą.. jak chcesz grać to nie instaluj linuxa.
A Wine, WineX? Coraz wiecej gier wychodzi na Linuxa, tzn mozna je zainstalowac (np Unreal Tournament 2003). A poza tym wychodza nowe sterowniki kart graficznych, przez co gry na Linuxe dzialaja bardzo ladnie.
Nie zgadzam się z adwersaźami, dlaczego juź mówię/piszę:
– I bardzo dobrze, źe Linux jest tak mało popularny. Dlaczego ? Nie ma na niego wirusów, trojanów (inaczej: jest ich bardzo mało), z Windowsem jest przeciwnie.
– I bardzo dobrze, źe Linux jest tak mało popularny. Dlaczego ? Nie ma na niego wirusów, trojanów (inaczej: jest ich bardzo mało), z Windowsem jest przeciwnie.
Maciek:
w sile??? spojz na statystyki {okres po ukazaniu sie XP) linux wcale nie rosnie w sile a wiekszosc jego uzytkownikow posiada jednoczescie windowsa na swoim kompie i wcale on nie rosnie w sile bo wiekszosc tak jak ja chce po prostu go zobaczyc bo mowia ze on taki swietny a to po prostu nowozytny mit
Pogadamy za kilka lat
Posledz se newsy na Linux.pl (takze archiwum newsow) to sie sam przekonasz o czym mowie
w sile??? spojz na statystyki {okres po ukazaniu sie XP) linux wcale nie rosnie w sile a wiekszosc jego uzytkownikow posiada jednoczescie windowsa na swoim kompie i wcale on nie rosnie w sile bo wiekszosc tak jak ja chce po prostu go zobaczyc bo mowia ze on taki swietny a to po prostu nowozytny mit
Linux jest dla osob lubiacych kombinowac. Dla tych ktorzy maja Windowsa "w malym paluszku". Dla tych ktorzy chca stworzyc system najbardziej dopasowny. Windows daje te mozliwosci w miejszym stopniu niz Linux (np. konfiguracja jadra) i dlatego Linux rosnie w sile.
windowsa uzywam od wersji 3.11 ale linux jest NIESTABILNY WOLNY i dla mnie moze trudny ale czy to nie dziwne ze to zniecheca nouzytkownikow ze jest TRUDNY i ciezki dla poczatkujacych :?: