Linux vs Windows

Jestem kolejnym dowodem ze windows goruje nad linuxem i to bije go o glowe. 3 dni 3 formaty partycji linuxa jest niestabilny trudny w obsludze (wszystko trzeba robic w konsoli itp itd jakis root) i nie jest wcale szybki wrecz przeciwnie mowie tu o MDK 10.0

Odpowiedzi: 20

brtx:

Ja od siebie na zakonczenie powiem tyle :
obecnie kazdy zaawansowany uzytkownik powien znac podstawy i umiec sie w miare plynnie sie poruszac w systemie Linux.
Bo w Windows to chyba normalka ;)

To moźe jeszcze definicję podasz ?
Jakoś tak bowiem zaawanowanie nie kojarzy mi się ze znajomością podstaw i mierną płynnością poruszania.
Rebe
Dodano
19.10.2004 09:03:33
tutaj masZ:D
RzEmIeN
Dodano
19.10.2004 00:47:53
brtx:

obecnie kazdy zaawansowany uzytkownik powien znac podstawy i umiec sie w miare plynnie sie poruszac w systemie Linux.

brawo

p.s.
dołóźcie jakieś ikonki z oklaskami ;)
Raku_
Dodano
19.10.2004 00:22:42
Panowie, dajcie sobie juz spokoj, ok?

Linux i Windows to systemy tak rozne od siebie ze az podobne. Kazdy z nich ma swoje zalety i wady.
Klocenie sie o to ktory jest lepszy itp to totalna dziecinada...

brtx
Dodano
18.10.2004 23:36:38
Maciek:
gusioo:
I bardzo dobrze, źe Linux jest tak mało popularny. Dlaczego ? Nie ma na niego wirusów, trojanów (inaczej: jest ich bardzo mało), z Windowsem jest przeciwnie.

nie zgodze sie znam sie troche na hackowaniu(mowie serio) i odwiedzam czasami strony o hackowaniu oraz korzystam z fachowych czasopism ufam statystykom i ludziom linux jest slabiej zabezpieczony i latwiej sie wlamac wbrew logice

Macko, skoro taki z ciebie haker to powiedz mi proszę jak się włamać naprzykład do PLD 2.0. Chociaź skrótowo opisz mi jak to zrobisz, bo sam jestem ciekaw.
Wiesz , nawet ci pomogę:
[root@localhost alpin19]# uname ––all
Linux localhost 2.6.3–7mdk #1 Wed Mar 17 15:56:42 CET 2004 i686 unknown unknown GNU/Linux

echh... chciałem wkleić dla ciebie service –s ale stwierdziłem źe ty sam to zrobisz.....
Macko – włam sie do mojego kompa.
Powiem ci równieź źe mój nr gg to 5047704, a łącze to SDI więc bez problemu powinieneś zlokalizować moje IP.

Chcę tylko źebyś w katalogu /home/ zrobił plik tekstowy macko.txt i napisał w nim jak to zrobiłeś.

Pozdrawiam i czekam do jutra !
alpin19
Dodano
18.10.2004 12:21:09
Maciek:
Jestem kolejnym dowodem ze windows goruje nad linuxem i to bije go o glowe. 3 dni 3 formaty partycji linuxa jest niestabilny trudny w obsludze (wszystko trzeba robic w konsoli itp itd jakis root) i nie jest wcale szybki wrecz przeciwnie mowie tu o MDK 10.0
i po chwili...
Maciek:
nie zgodze sie znam sie troche na hackowaniu(mowie serio) i odwiedzam czasami strony o hackowaniu oraz korzystam z fachowych czasopism ufam statystykom i ludziom linux jest slabiej zabezpieczony i latwiej sie wlamac wbrew logice
Jesteś jedynie dowodem na to, źe linux nie jest dla idiotów. W kwesti hackingu, to nie ciebie pokazywali ostatnio w TVN? Tamci teź uzywali M$ a ich znajomość linuxa kończyła się na ls, ifconfig i ping. :lol:

Maciek:
...a tak na marginesie kto am 100% softu legalnie na swoim kompie??
Hmmmm np. ja mam 100% legalnego oprogramowania. Uprzedzając ewentualne komentarze – nie, nie śpię na kasie.
(Nie)Pozdrawiam
motto
Dodano
17.10.2004 11:24:08
jestes raczej kolejna ofiara komputerowego kalectwa Nie chce mi sie wklejac innych bzdetow jakie tu wypisujesz, ale nastepnym razem, zanim cos napiszesz, zastanow sie czy masz wogole o tym pojecie. Niepozdrawiam
$addamu$
Dodano
17.10.2004 00:02:43
Maciek:

I ja chciałem wtrącić swoje 3 grosze do tej rozmowy.

Linux to nie jest Windows – format partycji nie jest tutaj lekarstwem na problemy stabilności czy łatwości obsługi (w przeciwieństwie do Windowsa, gdzie jak mniemam przy twoim doświadczeniu – operacja taka zawsze pomagała ;).

Inna dyskusja i inne $$ to oczywiście system na serwer internetowy, gdzie kosztowo i stabilnością Windows zostaje daaaleko w tyle za Linuxem nie mówiąc juź o ilości programów (Apache do WWW, FTP, SSH, PHP, Postfix, MySQL, i tak dalaj), które po instalacji Lunuxa czekają juź do działania zainstalowane na twoim dysku, zaznaczam, bez dodatkowych kosztów.
Zarzadzanie (np. zdalne) serwerem na Linuxie w przeciwieństwie do Windowsa jest o wiele łatwiejsze (niestety trzeba znać kilka poleceń z konsoli i jakiegoś tam roota) i pewniejsze. Zabezpieczenie przed wirusami – lepsze, przed włamaniami porównywalne.

Linux fakt (stop nie linux tylko programy które w są instalowane) potrafi być niestabilny, o ile jego niestabilnośc powoduja poszczególne programy i sterowniki, które w tym systemie działają.
Ale oczywiście, są aktualizacje i opcje konfuguracyjne tych programów, które wiekszość problemów rozwiązują (zaznaczam źe są to rozwiązania typu instalacja nowej wersji lub poprawka w konfiguracji, a nie format c: :).

Oczywiście operacje takie nie są dla byle leszczy co napytanie jaki masz komputer potrafią odpowiedzieć "taki nieduźy, szary".
Tutaj trzeba się wykazac wiedzą informatyczną.
Ale wiedza ta znacznie szybciej procentuje poniewaź moźna sobei stworzyć własne, stabilne środowisko pracy, ładniejsze i bardziej funkcjonalne od Windowsa. Dowód ?? moge zrzućić swoj pulpit z Mandraka 10.0 gdzie mam prawie wszystko to co chciałbym mieć. Dlaczego prawie ?? bo jeszcze nie poinstalowałem weszystkiego, poniewaz musze tylko ściągnąć program, zainstalować go i ... tyle – źadnych dodatkowych pieniędzy.

A skoro tu mowa o pieniądzach to wypada dodac ile kosztował cię twój swietnie działający Windows (oczywiście nie masz pirata ???) + ile kosztowały wszystkie programy typu TotalCommander, WinRAR, WinZIP, DUMEter, bez których Windows jest goły i nie umoźliwia raczej sprawnej i wygodnej pracy.

Na koniec puenta.
Twój Linux jest taki ładny i stabilny jaki z ciebie informatyk
Raku_
Dodano
16.10.2004 22:28:00
w jakim ty kraju zyjesz komputery w sadach i uzedach :) chyba gdzies w texasie ;] jak ja wchodze do uzedu to babka pisze na maszynie bo nie umie obslugiwac komputera o ile tak owy posiadaja :) w sadach wszystkko pisze sie na maszynach (podobno gdzie niegdzie maja maszyby do pisania elektryczne)
Maciek®
Dodano
15.10.2004 00:10:28
hmm, pomyslmy:szkoly –NIE, urzedy – NIE, sady – NIE (wiem co mowie, moja ciocia pracuje w sadzie), etc – NIE mo moze linuxowcy ale to <<<<<<<<<
Lezio111
Dodano
14.10.2004 23:26:16
nie koniecznie mozna wybrac alternatywy np openofice zamiast pakietu office itp itd :) a tak na marginesie kto am 100% softu legalnie na swoim kompie??
Maciek&#174;
Dodano
14.10.2004 23:09:24
soft linuxa >>>>>soft windowsa w MDK 10.0 jest pakiet biurowy konkurujacy z officem, GIMP zastepujacy PHTOSHOPA , edytor stron werowych (wiem, notatnik, edit czy inny syff roxx, ale co tam :)) , kompilatory, kupa stuffu czego w indzie nie ma/trzeba 1xxx $$$ bulic 8)
Lezio111
Dodano
14.10.2004 22:04:27
moze i masz racje bo tam to jest darmowe i mozna bez problemu pakowac do cd systemu lecz tu by windows zbankrutowal a wszystko co potrzebne jush masz bo co trzeba ci wiecej??[omijajac gry i programy] a znac sie znam nie wiem czy nie wiecej niz ty pamietaj ze nie ocenia sie czlowieka po pozorach
Maciek&#174;
Dodano
14.10.2004 19:11:04
Ja sciagam Mandrake 10.0 mysle ze do mojego sprzetu nie bedzie problemu ze sterownikami, mysle ze to kwestia czasu :–) ati 9200 asus a7v8x–x
RzEmIeN
Dodano
14.10.2004 18:51:03
brtx:
gusioo – zapomniales o IE, Kalkulatorze i Paincie :lol:

Jeszcze saper i pasjans ;)
Anonymous
Dodano
14.10.2004 18:33:37
gusioo – zapomniales o IE, Kalkulatorze i Paincie :lol:
brtx
Dodano
14.10.2004 18:12:19
Maciek:
ble ble

Co Ty wiesz :?: Chyba jak masz na imię. Czy windows na Cd ma Apache, Mysql, PHP, Edytor graficzny, przeglądarki, przeszło 20 języków do wyboru ? NIE. To jest goły system (nie licząc WMP). Linux jest na 3 –4 Cd dlatego źe wszystko dostajesz, czyli po zainstalowaniu go masz kompletny soft, a Windows tylko WMP oferuje. Więc jak nie wiesz to pleć bzdur.
Wiec nie snuj bzdurnych opini po 3 dniach uźytkowania. Załoźe się źe przez te 3 dni nie zrobiłeś nic. A "zaawansowany" to pojęcie względne. Napisz coś więcej o swoim poziomie.
P.S: CD 4 w MDK nie jest konieczne, jak poprosi o nie to daj anuluj i system nie zainstaluje pakietów z 4 Cd.
Anonymous
Dodano
14.10.2004 17:23:02
100% a ja pod windowsem 110%{bo wykryl sprzety ktorych nie mam :)) ale to tak na marginesie windows uzywa przestarzalych sterownikow o jak najmniejszym rozmiarze aby system nie zajmowal 3 plyt tak jak w przypdadku linuxa a pozatym producent hardwaru dolancza sterowniki zawsze do windowsa zadziej do linuxa w postaci cd czy dyskietki(wymog polskiego prawa)
Maciek&#174;
Dodano
14.10.2004 16:52:13
Maciek:
PS: Co do wykrywania hardwaru – w Windows nie jest o wiele lepiej – po instalacji nie mam dzwieku, grafiki... dziala jedynie mysz i klawiatura Razz
Dziwna analogia Razz

W jakim ty czlowieku swiecie[systemie] zyjesz??? i w windzie i w linuxie od razu 90% hardwaru ejst jush zainstalowane w llinuie jest jedynie problem z kartami nvidia w w windowsie z polskim[made in taiwan] hardwarem za 30 zloty formy syny zamiast 110 sony.

Zaczynasz powoli przeginac...
Moja wypowiedz odnosila sie do wypowiedzi RzEmIeNiA nt jego klopotow z instalacja sprzetu pod Linuxem.

Chce Cie takze poinforamowac ze Windows nie ma w swej bibliotece sterownikow do mojego dzwieku, a i karta graficza jest jakos nie zainstalowana (chyba ze ktos tylko w Wordzie pracuje... ale i tak nie polecam ...60Hz). A nawet jak ma (SP2 juz instaluje ATi :P) to i tak wiadome jest ze sterowniki made by MS sa do kitu :P
To pewnie ze grafika jest ATi a dzwiek na plycie Asusa... To nie to samo co Sony czy Panasonic

Jesli Cie to interesuje pod Linuxem mam 100% sprzetu zainstalowanego, nawet krate TV... wszystko dziala pieknie i z akceleracja (flgrx if u know what i mean).
brtx
Dodano
14.10.2004 16:41:43
PS: Co do wykrywania hardwaru – w Windows nie jest o wiele lepiej – po instalacji nie mam dzwieku, grafiki... dziala jedynie mysz i klawiatura Razz
Dziwna analogia Razz

W jakim ty czlowieku swiecie[systemie] zyjesz??? i w windzie i w linuxie od razu 90% hardwaru ejst jush zainstalowane w llinuie jest jedynie problem z kartami nvidia w w windowsie z polskim[made in taiwan] hardwarem za 30 zloty formy syny zamiast 110 sony.
Maciek&#174;
Dodano
14.10.2004 16:03:21
Maciek&#174;
Dodano:
12.10.2004 19:43:34
Komentarzy:
20
Strona 2 / 4