Linux Mandrake 9.1 i konfiguracja sieci bezprzewodowej
Od kilku dni mam Linuxa Mandrake 9.1, karte sieciową mam Realtek RTL8180 (pod XPkiem działa ok ale pod Linxuem to nie umiem jej skonfigurować) sterowniki z strony www.realtek.com.tw ściągnełem i edytowałem makefile tak jak gdzieś miałem opis zmieniłem wersje ogg czy jakos tak na taką jak ja mam i z powłoki skompilowałem sterowniki i komunikat źe sterwoniki się zainstalowały czy jakoś tak w kaźdym razie ok.
Jak teraz ustawiać połączenie źeby miał net ??
w XP mam tak konfiguracja sieci:
SSID: fastnet
Channel:6
WEP: 1529565432
Bramka: 192.168.201.1
Maska: 255.255.255.0
Mój IP (ręcznie tylko moge mieć) 192.168.201.225
Moje pytanie jest nastepujące gdzie w Mandrake 9.1 mam wpisać konfiguracje mojej sieci źebym miał net ???
Proszę o dokładny opis źeby się nie zamieszał...
Jak teraz ustawiać połączenie źeby miał net ??
w XP mam tak konfiguracja sieci:
SSID: fastnet
Channel:6
WEP: 1529565432
Bramka: 192.168.201.1
Maska: 255.255.255.0
Mój IP (ręcznie tylko moge mieć) 192.168.201.225
Moje pytanie jest nastepujące gdzie w Mandrake 9.1 mam wpisać konfiguracje mojej sieci źebym miał net ???
Proszę o dokładny opis źeby się nie zamieszał...
Odpowiedzi: 3
Skompiluj najnowsze jądro 2.6.1. Zawiera ono juź stery do chipsetów nvidii.
Moźe ja napierw przedstawie moją konfiguracje.
Asus A7N8X Deluxe (płyta główna która ma 2 karty sieciowe Nvidi i 3Coma) oraz Firewire, no i oczywiście ja mam swoją teź karte bezprzewodową Realteka RTL8180.
I wchodziłem do Zarządzania Mandkrae czy jakoś tak potem dawałem Internet i bezpieczeństwo jakoś tak i na liście jest tylko jedna karta eth0 (3Coma ta wbudowana a ani nie mam ten Nvidi ani RTL8180) a w XPku wszystkie 3 kart chodzą ok.
Wchodziłem do folderu gdzie instalowałem stery /opt/release/ i w powłoce wpisywałem ./wlanup i czasami coś pisze o karcie a czasami jak by nie Premise Destion czy jakoś tak.
A jak wpisze np cat /proc/rtl8180/status to pokazuje ze link failed czyli nie polaczony i parametry np SSID jakis a tego to ja nie ustawiałem.
Wygląda jak by karta była zainstalowana a jednak pupa.
Proszę o pomoc...
Asus A7N8X Deluxe (płyta główna która ma 2 karty sieciowe Nvidi i 3Coma) oraz Firewire, no i oczywiście ja mam swoją teź karte bezprzewodową Realteka RTL8180.
I wchodziłem do Zarządzania Mandkrae czy jakoś tak potem dawałem Internet i bezpieczeństwo jakoś tak i na liście jest tylko jedna karta eth0 (3Coma ta wbudowana a ani nie mam ten Nvidi ani RTL8180) a w XPku wszystkie 3 kart chodzą ok.
Wchodziłem do folderu gdzie instalowałem stery /opt/release/ i w powłoce wpisywałem ./wlanup i czasami coś pisze o karcie a czasami jak by nie Premise Destion czy jakoś tak.
A jak wpisze np cat /proc/rtl8180/status to pokazuje ze link failed czyli nie polaczony i parametry np SSID jakis a tego to ja nie ustawiałem.
Wygląda jak by karta była zainstalowana a jednak pupa.
Proszę o pomoc...
Uruchom harddrake (menadźer sprzętu) i włącz konfigurację sieciówki. Pojawi się kreator, z którym powinieneś dać sobie radę.
Strona 1 / 1