Linux Knoppix 3.6
Witam.
Ostatnio naszla mnie chec posiadania linuxa na moim pc. Mam plyte z dystrybucja Knoppix 3.6, postanowilem ja zainstaowac na stale na hdd. Wlozylem plytke, w ekrenie bootowania wpisalem
Prosze o pomoc.
Pozdrawiam :idea:
Ostatnio naszla mnie chec posiadania linuxa na moim pc. Mam plyte z dystrybucja Knoppix 3.6, postanowilem ja zainstaowac na stale na hdd. Wlozylem plytke, w ekrenie bootowania wpisalem
. Uruchomil mi sie linux. W siecie wyczytalem, ,ze instalacje nalezy zaczac od poleceniaKnoppix lang=pl
po wczesniejszym wejsciu do konsoli za pomoca Alt+Ctrl+F1. Wpisalem wiec to komende, i wyskoczyl mi blad ze polecenie knx jest bledna komenda.knx hdinstall
Prosze o pomoc.
Pozdrawiam :idea:
Odpowiedzi: 17
Ja twoich preferencji teź nie krytykuję, ani nie narzucam swoich, tylko jak masz / i /Home to juź jest pewna rozdzielnośc, do tego załóźmy jedna partycja po Windowsie to czego moźna chcieć więcej ?
Uwierz mi proszę Gusioo, źe nie komplikuję sobie źycia.
Jak widzisz nie krytykuję twojego układu partycji – jestem "tolerancyjny" i szanuję twoje poglądy.
Niemniej jednak nauczyłem się, źe większa rozdzielność partycji moźe zapewnić większe bezpieczeństwo danych.
Dzięki takiemu układowi partycji zmieniłem Suse na Mdk nie usuwając programów, ustawień, mp3'ek itp...
Jak widzisz nie krytykuję twojego układu partycji – jestem "tolerancyjny" i szanuję twoje poglądy.
Niemniej jednak nauczyłem się, źe większa rozdzielność partycji moźe zapewnić większe bezpieczeństwo danych.
Dzięki takiemu układowi partycji zmieniłem Suse na Mdk nie usuwając programów, ustawień, mp3'ek itp...
alpin19:
...bo ja jestem bardzo zapobiegliwy :–)
I lubisz se źycie komplikować.
...bo ja jestem bardzo zapobiegliwy :–)
alpin19:
Bezpiecznie jest zrobić wiele partycji, np:/dev/hda10 /
/dev/hda1 /boot
/dev/hda2 /home
/dev/hda3 /opt
/dev/hda4 /tmp
/dev/hda5 /usr
/dev/hda6 /usr/local
/dev/hda7 /var
Po co ? Ja miałem tylko / , /home i /swap.
1. Polecam forum www.mandrake.pl
Moźe nie jest to forum Knoppix'a ale dowiesz się u nas niemal wszystkiego.
2. Podział na partycje – bezpieczniej jest wykonać spod instalatora Linuksa.
Bezpiecznie jest zrobić wiele partycji, np:
Moźe nie jest to forum Knoppix'a ale dowiesz się u nas niemal wszystkiego.
2. Podział na partycje – bezpieczniej jest wykonać spod instalatora Linuksa.
Bezpiecznie jest zrobić wiele partycji, np:
/dev/hda10 /
/dev/hda1 /boot
/dev/hda2 /home
/dev/hda3 /opt
/dev/hda4 /tmp
/dev/hda5 /usr
/dev/hda6 /usr/local
/dev/hda7 /var
poradzilem sobie z nim wreszcie, dzieki za pomoc. :wink:
poprobuje potem i dam znac co i jak.
a wes usun wogole partycje zeby bylo wolne (bez zandego systemu plikow) i wtedy instaluj. Ja tak mialem jak instalowalem mojego Mandrake.
no wiec tak,
ma oczatku mialem partycje fat32, uruchomilem instalator knoppixa, pokazalem gdzie ma sie instalowac i pisal ze dysk jest only read.
sformatowalem wiec to partycje na dwie linuxowe swap i ext i dalej jest to samo.
Sam instalator ni epotrafi zrobic partycji na tym dyzku, ani na zdanym innym w moim kompie (mam dwa)
ma oczatku mialem partycje fat32, uruchomilem instalator knoppixa, pokazalem gdzie ma sie instalowac i pisal ze dysk jest only read.
sformatowalem wiec to partycje na dwie linuxowe swap i ext i dalej jest to samo.
Sam instalator ni epotrafi zrobic partycji na tym dyzku, ani na zdanym innym w moim kompie (mam dwa)
Ale powiedz mi po co tak kombinujesz. Przeciez podczas instalacji wubiera sie wolne miejsce i instalato sam dzieli Ci tak jak trzeba.
[...]
Partition hard disk –Choose a disk (space bar select). W tej opcji musimy zaznaczyć, który dysk będzie uźyty do partycjonowania. Instalator podpowie nam podając przykład np: up ( x ) hda Maxtor_4D04042 i zaznaczamy OK
Partition hard disk –Pojawi się informacja: Hard disk /dev/hda chosen Capacity of this device: 39079 MB. The partitioning tool cfdisk will be launched now. Zaznaczamy OK
W tym momencie pojawi się program do tworzenia partycji cfdisk. Jeśli juź przedtem przygotowaliśmy partycję to moźemy opuścić program przesuwając prawym kursorem na klawiaturze by zaznaczyć opcję [Quit] Opis partycjonowania programem cfdisk pojawi się wkrótce.
Virtual memory (swap) – Do you want to use a swap partition (recomended)? Na to pytanie odpowiadamy YES.
Set up swap – Choose a swap partition. Tutaj musimy wskazać, która partycja posłuźy nam za partycję z wirtualną pamięcią swap. Instalator podpowie nam, która to jest partycja i wyświetli informację o niej. Naleźy wtedy wskazać i zaznaczyć partycję wciskając klawisz spacji ( x ) /dev/hda3 517_MB i zaznaczamy OK.
Create filesystem – Choose the root partition. Określamy teraz systemową partycję dla systemu linux. Dla zaznaczenia nadal uźywamy spacji ( x ) /dev/hda4 5004_MB i zaznaczamy OK
Create filesystem – Choose the filesystem type. W tym miejscu mamy cztery pozycje do wyboru.
( ) ext2 second_extended
( x ) ext3 journal_extended
( ) reiserfs reiser
( ) xfs xfs
Jako dla początkujących polecam zaznaczenie ext3.
Create filesystem – Do you want to create a filesystem on /dev/hda4 (all data on this partition will be lost)? Dla potwierdzenia zaznaczamy YES
[...]
no wlasnie mam dwie partycje pod linuxa swap i ext.
Dolaczam screena.
Dolaczam screena.
Wlasnie cos znalazlem. Poczytaj tu:
:arrow: http://newbie.linux.pl/?id=article&kategoria=3&show=30
Wlasnie cos znalazlem. Poczytaj tu:
Przygotowania
Potrzebne są dwie: na główną "/" posłuźymy się standardowymi ext2/3 i na partycję wymiany – Swap. Nic nie stoi na przeszkodzie wykonania większej ich ilości. Moźesz np. podzielić główną na /home, /var/log itd.
Utworz partycje na ext2/3
napotkalem nastepny problem na swojej drodze.
Stworzylem osobna partycje swap w partition magic. Zaczalem instalacje knoppixa, pokazalem mu partycje na ktorej ma byc zainstalowany, ,jednak nie da sie tego zrobic, poniewaz "disk is only read"
Stworzylem osobna partycje swap w partition magic. Zaczalem instalacje knoppixa, pokazalem mu partycje na ktorej ma byc zainstalowany, ,jednak nie da sie tego zrobic, poniewaz "disk is only read"
ruszyl z
thx. :wink:knoppix–installer
Strona 1 / 1