[Licencja] Zostala mi tylko naklejka

Witam ostatnio przeprowadzilem sie do nowego mieszkania i podczas przeprowadzki zgubilo mi sie pudelko z plyta i z taka kartka od windowsa xp, na komputerze mam naklejana tylko ta naklejke mniej wiecej taka o : czy jezeli przyjdzie do mnie policja i zapyta o licencje a bede mial tylko ta naklejke i oczywiscie windowsa zgodnego z nia to bede mial problemy ? Czy wymagany jest ten kartonik z cd ??

Odpowiedzi: 1

Jeżeli na tej naklejce są ózne cyfry i litery, a nei same iksy to.. wystarczy, by prawo do użytkowania udokumentowac ( przynajmniej do czasu gdy płytę główną będziesz chiał zmienić ) - to co MS gada, a to co u nas jest wymagane to dwie różne rzeczy .

Jeżeli chcesz być bardziej spokojny to zawszem ożesz skontaktować się z MS i kupić nośnik - operacja będzie Cię kosztować ok.100zł.
Rebe
Dodano
11.01.2007 16:21:03
  • w84u 11.01.2007 17:10:57

Zgodnie z polskim prawem:<BR><font face="Lucida Console" size="2">Wszelkie prośby o licencje, pudełka, oryginalne płyty, paragony i faktury możemy sobie puścić mimo uszy przypominając jednocześnie organowi prowadzącemu postępowanie, że wszystko co mamy nabyliśmy legalnie a prawo nie zobowiązuje nas do przechowywania jakichkolwiek dowod&#243;w legalności oprogramowania. Nawet gdybyśmy je mieli to nie mamy obowiązku ich pokazywania, bo wynikającym z przepisu domniemaniem jest, iż wszystko co uzyskaliśmy, uzyskaliśmy legalnie <br />Powt&#243;rzę po raz kolejny: nie należy łudzić się, że policja czy prokurator sami wpadną na to, że nie musimy dowodzić naszej niewinności. Nie należy się też przejmować tym, że pomimo powyższego oni i tak skierują akt oskarżenia do sądu. Choć oczywiście z czysto procesowego punktu widzenia prokurator nie ma prawa takiego aktu oskarżenia podpisać.</font><BR>Całość <a href="http://forum.poradniaprawna.forall.pl/viewtopic.php?t=61" target="_blank" title="http://forum.poradniaprawna.forall.pl/viewtopic.php?t=61">TU</a> Warto poświęcić trochę czasu i przeczytać.<BR>

ZeRo4
Dodano:
11.01.2007 14:37:54
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1