Licencja do wersji preinstalowanej a nowa instalacja
Zanim zabiorę się do tego co zamierzam zrobić chciałbym, by ktoś kto ma już to za sobą podzielił się swoimi doświadczeniami. A przede wszystkim chciałbym dowiedzieć się czy to czego chcę jest w ogóle możliwe.
Historia zaczęła się od zakupu za granicą laptopa z preinstalowanym Windows Media Center, do którego oczywiście nie otrzymałem nośnika. Właściwa instalacja systemu plus partycja do odzyskiwania zajmowały na 40-sto gigabajtowym dysku sporo potrzebnego miejsca. Zawarość C: zmniejszyłem z 7 GB do 2, usuwając przy pomocy różnych narzędzi zbędne mi rzeczy (np. Media Center). Zachowywałem przy tym na wszelki wypadek kolejne obrazy zrobione Ghostem.
Jednak mimo to chciałbym zrobić instalację Windows od początku, po swojemu. Czytałem gdzieś, że jako posiadacz licencji na system, mam prawo zainstalować go z dowolnego nośnika i użyć klucza, który posiadam. Domyślam się, że nie mogę użyć do tego celu Windows XP Pro. Ale czy mogę zainstalować wersję nowszą niż zakupiona razem ze sprzętem (bodajże WinXP MC 2005)? I czy mogę zainstalować wersję polską posiadając licencję wydaną za granicą? A jeśli nie to czy możliwe jest spolszczenie?
Odpowiedzi: 1
Ale czy mogę zainstalować wersję nowszą niż zakupiona razem ze sprzętem (bodajże WinXP MC 2005)?
Nie.
I czy mogę zainstalować wersję polską posiadając licencję wydaną za granicą?
Nie.
A jeśli nie to czy możliwe jest spolszczenie?
Tak.
Wszystko sprowadza się do tego, że producenci laptopów mają własnoręcznie przygotowywane krążki (lub partycję recovery) i klucze tam użyte już np. nie chcą działać z niby tą sama wersją systemu (przeważnie).
<DIV>Anathema - z tym "Tak" ( ostatnia część odpowiedzi ), to jednak trzeba mniej zdawkowo, bo bezwiednie w błąd wprowadzisz pytającego.</DIV> <DIV>Żeby się nie rozpisywać: <A href="http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=88781">http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=88781</A> - wypowiedzi Veersa w kwestii dostępności MUI.</DIV> <DIV> </DIV>
W kwestiach licencyjnych to akurat ciężko mi stwierdzić taką możliwość, samo wykonanie akurat w tym wypadku dosyć proste jest, gdyż spolszczenie akurat na jednej z płyt MCE się zawiera.
<p>Czyli ze spolszczeniem mogę się pożegnać... zanim się z nim przywitałem :/</p><p> (Ech, nie lubię M$ i Windows, ale skoro już mam na niego licencję to czemu z niej nie korzystać?)<br></p><p> </p><p>A co do instalacji z innego nośnika: mogę go sobie pożyczyć od kolegi (niestety nikt nie ma MC) albo ściągnąć z jakiegoś np.: torrenta, tak? A co jeśli mnie policja namierzy? Ostatnio tyle się czyta o różnych kontrolach i walce z piractwem...<br></p><p>Okazało się, że wersja tego Media Center to 2002 z Service Packiem. Nie ma jakiegoś legalnego źródła do pobrania iso nośnika?<br> </p>
Co do wersji językowej to możesz zainstalować dowolną wersję językową posiadanej licencji pod warunkiem że nie jest ona droższa od zakupionej. Czyli ENG kosztuje 100 euro a PL 95 euro to możesz zainstalowac polską wersję.<br>
<DIV>MS ma w tej kwestii inne zdanie i upiera się(?), że wersja językowa ma być zgodna z tą, na którą była licencjia . zresztą wcale nie jest powiedziane, że pule kluczy zawsze będą pasować.</DIV> <DIV> </DIV> <DIV>Ad rem - źródła legalnego nie ma, ale rzeczywiście można ściągnąć taką samą wersję "od kolegi" i jej używać jako instalki - nikt się nie przyczepi, bo nośnik nie jest jedynym dowodem legalności ( nie jest nawet najważniejszym z nich ).</DIV>
A jak jest później z aktywacją?<br>
<DIV>Opisze to tak:</DIV> <DIV>Pożyczyłem Ci swoją płytę instalacyjną. Z niej dokonałeś wgrania systemu wpisując własny, a nie mój, klucz. W konsekwencji masz własny, legalny system i aktywujesz go bez kłopotu co do zasady, a nie sposobu, bo tu już może w grę wchodzić inny element i konieczność skorzystania z telefonu, a nie internetu ( to jednak szczegół bez znaczenia dla sedna sprawy ).</DIV>