LG GCE–8525B !! Problem !!

Witam..
Problem wyglada nastepujaco:

Mam sprzet jak ponizej i przy nagrywaniu jakiejkolwiek plytki system zaczyna okropnie mulic.. Nie mozna doslownie nic robic.. Gdy zawsze plytka wypalala sie w ok. 1:30 min. teraz wypala sie w sr. 4:40.. ;–(

Nagrywarka nie jest stara, wersja biosu 1.03, sterowniki ASPI mam zainstalowane,
jest podlaczona na Secondary Channel jako Master i Transfer Mode ustawiony jest na Ultra DMA 2 – Ultra 33

Hmm chcialbym zaznaczyc ze plytka glowna to EPOX 8RDA3+ nVIDIA nFORCE 2 Ultra 400 stery mam chyba najnowsze (sciagniete dosc niedawno ze stronki producenta)
Moze mial ktos podobny problem?

Bardzo prosze o szybka odpowiedz

Odpowiedzi: 6

...tak McScr@by ale jak juz napisalem (albo i nie :P) to gdy odinstaluje w menedzerze sterownik IDE nForce to po restarcie system instaluje dokladnie to samo.. bo probowalem juz tego..
a co Ty na to zeby zmienic w opcjach IDE nForce na "transfer mode" np. Multi–word DMA 2 lub cos w tym stylu?
Grozi to czyms?(lub czy ew. moze pomoc?)

Jeszcze jedno: Czy w Biosie nie ma zadnych ustawien odnosnie napedow?lub kontrolerow IDE ?
[szym]
Dodano
15.12.2004 18:43:17
[szym]:
Hmm w jaki sposob mam to sprawdzic na systemowych? wydaje mi sie ze jak odinstaluje stery do IDE nVidii to nie bedzie w ogole dzialalo?a po restarcie system automatycznie zainstaluje "te same" ??

Odinstaluj za pomocą Menadźera urządzeń, system powinien po restarcie wykryć ponownie sprzęt i zainstalować systemowy sterownik IDE.
Nie obiecuje Tobie, źe to jest główne źródło Twojego problemu, ale na innych forach hardware`owych sporo na temat ostatnich sterów IDE nVidia dla NF II napisano.
McScr@by
Dodano
14.12.2004 22:24:35
Odinstaluj oprogramowanie,zrób czystke.
Reset biosu na defaults.
W biosie napędy i tryby pracy na auto.
Z uruchom komenda sfc /scannow.
Defragmentacja dysków.

Odinstaluj jeszcze oba kanały IDE,restart kompa i zobacz ustawienia napędów.

ASPI 4.71.2 wgraj.

Nowy firmware do nagrywarki wgraj.
Zmień nośniki na inne.

Podepnij nagryware do innego kompa i sprawdz.

Serwis niech sprawdzą.

Nic więcej nie przychodzi mi do głowy.
JNJN
Dodano
14.12.2004 20:23:37
McScr@by:
[szym], spróbuj odinstalować stery nVidia IDE i sprawdz na systemowych lub zainstaluj starsze IDE nVidia.
Jakiś czas temu nVidia wydała sterownik IDE ( 5.10 lub 5.11 ) które zbytnio nie współpracują z NF II.

Hmm w jaki sposob mam to sprawdzic na systemowych? wydaje mi sie ze jak odinstaluje stery do IDE nVidii to nie bedzie w ogole dzialalo?a po restarcie system automatycznie zainstaluje "te same" ??

––––––––

JN przed wgraniem nowych sterow bylo tak samo.. (ale nie od czasu zakupu nowej nagrywarki..zaczelo tak sie dziac po ok 3–4 miesiacach jej uzytkowania) Co do plyt to nie wydaje mi sie zeby to przez to bylo (kiedys bylo normalnie...)
Mam najnowsze Nero :P (z reszta ta sama nagrywarka, to samo nero i kiedys dzialalo przepieknie ;/)

1. Moze jakies ustawienia w Biosie?
2. W menedzerze urzedzen/kontrolery IDE../NVIDIA nForce 2 ATA Controller (v2.5)/zakladka "Secondary Channel" (gdzie podlaczona jest nagrywarka) moge odznaczyc opcje "Let BIOS select transfer mode" i mam tam rozne tryby..
3. Gdybym to zmienil? Mogloby to pomoc?Nie zaszkodziloby?

Co Wy na to?
[szym]
Dodano
14.12.2004 20:11:54
Czy przed wgraniem nowego pakietu sterów do płyty głównej było dobrze,jak tak odinstaluj i zainstaluj z płyty CD do płyty głównej.

Zmień płyty CD do nagrywania.

Sprawdz tryby pracy napędów w menadzeźe.

Zrób defragmentacje dysków.

Zainstaluj najnowsze Nero.
JNJN
Dodano
14.12.2004 17:45:15
[szym], spróbuj odinstalować stery nVidia IDE i sprawdz na systemowych lub zainstaluj starsze IDE nVidia.
Jakiś czas temu nVidia wydała sterownik IDE ( 5.10 lub 5.11 ) które zbytnio nie współpracują z NF II.
McScr@by
Dodano
14.12.2004 03:10:27
[szym]
Dodano:
14.12.2004 01:11:01
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1