Legalność systemów xp prof. OEM
Mam pytanie do ekspertów .
Jak jest z Legalnośćią systemu W wersji Oem np. Dell, sprzedawanych powszechnie na allegro za śmieszne pieniążki ok 200,-.
Można coś takiego nabyć??
Jest to uczciwe??
Legalne/?
Odpowiedzi: 6
Hmm konfiguracje są trzy.
Compax presario 512 ram i 2000 athlon
Sony Vaio 1,5 duo 1gb ram
I skłdaczek 2gb ddr2 p4 core duo 1,6ghz X1950
Na laptopach zostane na vp home, ale korc mnie vista na składaka tylko sie boje że wsparcia nie bedzie dla drukarek, albo skanera...................
Z drugiej jednak strony inwestować w xp który prawem kolejki odchodzi do lamusa??
I tak w ciemno bez konfiguracji sprzętowej ?
Ja jestem tradycjonalistą - do Visty mi nie spieszno.
PS.
OEM-y xp home też są poniżej 300zł.
Dobra wiec może inaczej chce małym kosztem mieć coś legalnego- 200 do 300.
Jest sens kupować Viste??
Tyle złego o niej słyszałem i sie zastanawiam czy warto czy nie zostać przy xp którego ustrerki już znam.
Tak.
Ps.
Żadna "część DELL-a" - to OEM do dystrybucji wyłacznie z komputerami tej marki - kupię bo lubię i tyle mego w kwestii prawa do używania ( o legaliźmie mowa ).
Zabawa polega na tym że sprzedawane są z częścią della:).
Reasumując
Jęśli zainstaluje na stacji innej niż Dell czy inny to bedzie pirat tak??
Można.
To zależy.
Tak.
1. Skoro ktoś sprzedaje to ktoś moze kupić.
2. Jeżeli z zamiarem instalacji ( wiedza + szczęścię + brak oporów ) na stacji innej niż Della to nie, pirat jak pirat wtedy będzie.
3. Patrz pkt 1 i 2 łącznie.
Strona 1 / 1
[quote=repsky] Z drugiej jednak strony inwestować w xp który prawem kolejki odchodzi do lamusa??[/quote] Czy ja wiem , czy odchodzi? Udział Visty w Polsce jest niewielki , na Zachodzie trochę lepiej (paręnaście %) Przejście z XP na Vistę to nie jest przejście , tak jak to było z Win98 na XP (mała rewolucja ,wszak XP to NT /new technology/), raczej z Win98 na Me - nic dobrego z tego przejścia dla Me nie wynikło - dla użytkowników również.