legalna kopia partyci systemowej

Witam serdecznie.

Sprawa wygląda następująco: chcę stworzyć kopię zapasową partycji C, na której jest zainstalowany i skonfigurowany windows xp wraz z wszystkimi urzywanymi przezemnie programami.

Chcę umieć przywrócić tą kopię, jak padnie mi windows. Obojętnie dla mniejest czy będę ją (kopię) trzymał na CD czy na innej partycji.

Wiem, służy do tego norton ghost. Ale czy on czasem nie jest płatnym programem? Czy istnieje jakiś wpełni legalny sposób?

Pozdrawiam,

Szymon. 

Odpowiedzi: 3

Właśnie sprawdziłem DriveImage XML. Rewelacja! Prosty, niewielki,pracuje pod XP i darmowy!!:). Przerzuciłem cały system na nowy dysk wcześniej partycję systemową przygotowałem SetupMgr.exe (wg. Chip 09/2003). DriveImage XML kopiuje partycję systemową bez problemu, pozostałe dyski logiczne kopiowałem Windows Comanderem. jak widać wszystko działa. Jedynie po uruchomieniu musiałem ponownie aktywować system. Najwięcej czasu zajęło mi wyszukanie w necie jakiegoś darmowego programu, bo np. darmowe wersje Acronid TrueImage są pozbawione możliwości klonowania dysku. Pozdrawiam.
Piotr42
Dodano
16.12.2006 21:53:03
  • BeteNoire 30.12.2006 20:32:34

Powiedzcie mi tylko jak w tym DIX przywrócicie system, który się nie bootuje.<br>

PC Format 1/2007 - tu znajdziesz pełną wersję Paragon Drive Copy 8.0 SE

Instalacja połączona z rejestracją on-line.

Program jest po angielsku, ale w piśmie jest pełny opis krok po kroku, co należy robić.

Pozdrawiam i życzę powodzenia ;)

Po świętach też tak zrobię :wink:

P.S. do Bobiego:

Kiedyś w szkole mówili mi kumple, że robiąc kopię partycji systemowej, należy wykonać kopię zapasową rejestru - a konkretnie któryś dwóch, głównych gałęzi rejestru. Rzecz tyczyła się Norton Ghosta - może się orientujesz, czy w Paragonie też jest to konieczne oraz jak to włączyć do obrazu partycji?

XanTyp
Dodano
14.12.2006 00:39:51
  • Shatyn 14.12.2006 00:45:32

Jak pisałem używam Paragona już parę lat.<BR />W tej starej wersji (chyba 6) nie trzeba robić kopii rejestru. W tej nowszej o ile dobrze pamietam również nie. Po prostu robi sie kopię partycji systemowej i już...<BR />Ewentualnie płytke startową do bootowania Paragona.<BR />W zasadzie jej nie używam bo przywracam partcję dość często startując program normalnie jak każdy inny. <BR />I zawsze mam "świerzy" system z zainstalowanym oprogramowaniem.<BR />

• ktm69 14.12.2006 09:36:15

podobnie jest w acronisie-tylko kopia partycji systemowej&nbsp;wystarcza.natomiast szybkosc odzyskiwania systemu jest mniejsza niz sadzilem-u mnie trwa to ok.45 minut[kopia 10GB partycji z zajetymi przez system ok 6GB].plusem jest to,ze w przypadku np.uszkodzenia HD mozna ta partyje migrowac na nowy dysk.

• Bobi 14.12.2006 14:16:56

XanTyp, w zasadzie to już Panowie Ci odpowiedzieli. Być może w zamierzchłych czasach była potrzeba dodatkowego robienia kopii samego rejestru. W programach, których używałem (Acronis, Ghost) nie trzeba tego robic.<br>

Witam.

Legalnym i bardzo dobrym programem jest "Paragon Drive Backup".
Jego najstarsza wersja (którą znam) jest bezpłatna i po polsku a wszystkie późniejsze po angielsku.
Używam tego programu już od paru lat.
Czas utworzenia backupu to 5-10 min (mniej więcej 3,5 giga) i tyle samo odtworzenie (oczywiście zależy od szbkości komputera).
Shatyn
Dodano
13.12.2006 13:39:28
  • bor 13.12.2006 14:03:46

Lub kopia w samym windowsie . Tyle , że trwa to znacznie dłużej . Bo najpierw trzeba zainstalować win od nowa , a póżniej zgrać na niego kopię .<BR />Właśnie obejrzałem paragon drive backup pobieżnie ok 300 $ . Jest wersja próbna , ale pewnie ma jakieś ograniczenia .<BR />

• Bobi 13.12.2006 14:43:00

Przynajmniej do paru gazet dołączali swego czasu Paragona albo Acronisa w pełnych wersjach. Musiałbyś się za tym rozejrzeć,<br>Istnieją niby jakieś darmowe "odpowiedniki", np. HDCopy, ale ten z kolei nie obsługuje NTFSa, inny z kolei tworzy obraz całej partycji, łącznie z niezapisanym miejscem skutkiem czego obraz takiej partycji jest spory.<br>

• pasterz 13.12.2006 16:31:04

<p>Dzięki poszukam :]</p><p>Reflektuje również na darmowe odpowiedniki, które robią obraz całej partycji wraz z wolnym miejscem.</p><p>Chcę jedynie, żeby po padnięciu systemu szło, włożyć dystkietkę startową i uruchomić pod dosem program, który przekopiuje wcześniej zrobiony obraz na dysk C, po czym uruchomię będe w stanie uruchomić nowiuśką, wpełni skonfigurowaną kopię windowsa xp :D</p><p>&nbsp;Dodam jeszcze, że program ten potrzebuję do szkoły, a dokładniej do biblioteki szkolnej. Mam 120 GB dysk / dyski, bo posiadam 4 komputery w bibliotece, na których urzędują dzieci itp. Są zabezpieczenia i blokady, ale nawet z tym każdy wie, że windowsa da się popsuć :P Tak jak już wspomniałem Dysk jest 120 GB, podzielony na 3 partycje (systemowa, usera i moja). Nawet gdybym stworzył partycję 20GB na system, to znajde miejsce na 20GB obraz na mojej partycji :&gt;<br>&nbsp;</p>

• Bobi 13.12.2006 17:30:55

Zainteresuj się DriveImage i Ghostpe<br>

pasterz
Dodano:
13.12.2006 10:30:27
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1