LCD czy teź CRT ???
Z okazji gwiazdki chce sobie zrobić prezent i kupić monitor. Myśle o "zainwestowaniu" sumy w okolicach 1000 zł. Jak sądzicie, co jest lepsze 15 LCD czy wiekszy CRT? Jakie modele monitorów polecacie w tej cenie? Z gory dzieki za pomoc!
Odpowiedzi: 14
Seria Flatron, to monitory CRT. Poza tym Smash nie pisał, źe traktuje w tym momencie o LCD, ba, nawet wynikałoby, źe jednak właśnie o CRT...fidelio:
Smash a gdzuie mozna kupic takie tanie LCD za 700 zl tylko?? :?:
Akurat tak się składa, źe ja będę sobie niedługo kupował grugi panel... Juź model mam wybrany, teraz tylko kwestia finansów i dogadania się ze sprzedawcą :)
Smash a gdzuie mozna kupic takie tanie LCD za 700 zl tylko?? :?:
Za 1.000 zł jak ktos pisał nie ma sensu sie rozglądać za LCD.
Polecam LG Flatron700P ( do gier) cena ok 700zł.
Polecam LG Flatron700P ( do gier) cena ok 700zł.
To prawda. LCD do gierek niespecjalnie sie nadaje. :cry: Ale do innych rzeczy jest niezastapiony. I co najwazneijsze – nie niszczy oczu! :!:
Nie wiem jak jest z tymi nowymi modelami, ale generalnie w monitorach LCD występuje efekt smuźenia w "szybkich" grach, prędkość odświeźania ekranu nie jest tak doskonała jak w przypadku monitorów CRT. Za 1tyś.zł kupisz bardzo dobry monitor 17' lub dobrą 19'stke. Jeśli zaś korzystasz z kompa w sposób mniej rozrywkowy to LCD jest jak najbardziej dobrym wyborem.
Dołączam krótki art. o róźnicach(po angielsku)
http://www.pcreview.co.uk/article–4500.php
Jednocześnie zapytuje co sądzicie o tym modeliku:
LINK
Drugie wąniejsze pytanie to jak się mają do siebie złącza : D–SUB 15 pin, DVI–D
Czy moge się obejść bez DVI–D? Do czego ono jest przydatne????
Dzięx
Pozwoliłem sobie zamknąć ten długaśny link w odsyłaczu. Całe forum się rozjeźdźało.
W poscie heretyka takźe.
SLAY3R
PS oki Slay3r, dzięks za usprawnienie. Moźe cos doradzisz bo słysząłem źe z tymizłączami to dosyć powaźna jest róznica w jakości
Looknijcie
Zegar i faza – po podłączeniu panelu LCD do komputera za pomocą złącza analogowego mogą pojawić się zakłócenia, widoczne zwłaszcza na planszy z drobnymi pionowymi liniami, które eliminuje się, regulując fazę lub częstotliwość zegara.
Gdy panel LCD współpracuje z analogowym, klasycznym wyjściem karty graficznej (15–pinowe złącze D–Sub), moźe się wówczas zdarzyć, źe trzeba dostroić sygnał wysyłany z komputera do częstotliwości i fazy zegara, który taktuje wbudowany w wyświetlacz LCD przetwornik analogowo–cyfrowy (panel LCD jest urządzeniem cyfrowym!). Do tego słuźą dwie niespotykane w monitorach CRT opcje regulacyjne – faza i zegar (ang. clock lub pitch oraz phase). Usterki obrazu związane ze złą synchronizacją sygnałów objawiają się pionowymi lub poziomymi pasami oraz pogorszeniem ostrości. Oczywiście, równieź te "zegarowe" funkcje regulacyjne nie są potrzebne przy korzystaniu z cyfrowego złącza DVI. Spotkać je moźna jedynie w modelach wyposaźonych w analogowe gniazdo D–Sub lub w egzemplarzach ze złączem cyfrowym i analogowym.
http://www.pcreview.co.uk/article–4500.php
Jednocześnie zapytuje co sądzicie o tym modeliku:
LINK
Drugie wąniejsze pytanie to jak się mają do siebie złącza : D–SUB 15 pin, DVI–D
Czy moge się obejść bez DVI–D? Do czego ono jest przydatne????
Dzięx
Pozwoliłem sobie zamknąć ten długaśny link w odsyłaczu. Całe forum się rozjeźdźało.
W poscie heretyka takźe.
SLAY3R
PS oki Slay3r, dzięks za usprawnienie. Moźe cos doradzisz bo słysząłem źe z tymizłączami to dosyć powaźna jest róznica w jakości
Looknijcie
Zegar i faza – po podłączeniu panelu LCD do komputera za pomocą złącza analogowego mogą pojawić się zakłócenia, widoczne zwłaszcza na planszy z drobnymi pionowymi liniami, które eliminuje się, regulując fazę lub częstotliwość zegara.
Gdy panel LCD współpracuje z analogowym, klasycznym wyjściem karty graficznej (15–pinowe złącze D–Sub), moźe się wówczas zdarzyć, źe trzeba dostroić sygnał wysyłany z komputera do częstotliwości i fazy zegara, który taktuje wbudowany w wyświetlacz LCD przetwornik analogowo–cyfrowy (panel LCD jest urządzeniem cyfrowym!). Do tego słuźą dwie niespotykane w monitorach CRT opcje regulacyjne – faza i zegar (ang. clock lub pitch oraz phase). Usterki obrazu związane ze złą synchronizacją sygnałów objawiają się pionowymi lub poziomymi pasami oraz pogorszeniem ostrości. Oczywiście, równieź te "zegarowe" funkcje regulacyjne nie są potrzebne przy korzystaniu z cyfrowego złącza DVI. Spotkać je moźna jedynie w modelach wyposaźonych w analogowe gniazdo D–Sub lub w egzemplarzach ze złączem cyfrowym i analogowym.
Polecam Ci LCD. Jest świetna jakoścv obrazu i oczy nie bolą... :lol:
Dobra zdeterminowany jestem. Podjąłem decyzje źe kupie LCD jakąś 15 prawdopodobnie Nfren albo Philips.
Teraz tylko przegladajac sieć znalazłem coś takiego jak Philitp 150 MT. Co myślicie o tym jako o monitorze? TV to dla mnie rzecz drugorzędna, bo zawsze moge sobie kupic karte tv. jezeli ktos moze mi cos powiedziec na temat tego modelu bede wdzieczny jakby co link:
LINK
W tym przypadku cena nie jest istotna:–)
Teraz tylko przegladajac sieć znalazłem coś takiego jak Philitp 150 MT. Co myślicie o tym jako o monitorze? TV to dla mnie rzecz drugorzędna, bo zawsze moge sobie kupic karte tv. jezeli ktos moze mi cos powiedziec na temat tego modelu bede wdzieczny jakby co link:
LINK
W tym przypadku cena nie jest istotna:–)
Cave:
Lepiej juz kupic dobry CRT, niz slaby LCD, bo rzeczywiscie za 1000 zeta to z LCD nic ciekawego nie bedzie. Ja polecam NEC'a z CRT, a z LCD Yiama to dobra firma. Tyle ze na LCD potrzeba kasy inaczej nie warto.
Zgadzam się. Jednak juź najlpepiej wydać więcej i kupić przynajmniej średniej klasy monitor LCD. Niestety teraz nie jest na to dobry czas, gdyź monitory LCD ostatnio strasznie podroźały :cry: Dobrez, źe ja swój kupiłem jak jeszcze były tańsze. Mój MIRO TD250 teraz kosztuje ok. 1500zł, a ja go 2 m–ce temu kupiłem za trochę ponad 1200zł :D
Lepiej juz kupic dobry CRT, niz slaby LCD, bo rzeczywiscie za 1000 zeta to z LCD nic ciekawego nie bedzie. Ja polecam NEC'a z CRT, a z LCD Yiama to dobra firma. Tyle ze na LCD potrzeba kasy inaczej nie warto.
:
Myśle o "zainwestowaniu" sumy w okolicach 1000 zł. Jak sądzicie, co jest lepsze 15 LCD czy wiekszy CRT?
za tałzena nie kupisz nic dobrego jesli chodzi o lcd
za te pieniądze kupil bym :
http://www.sklep.gral.pl/www/podzespoly/index_opis.php?id=3520 999,00
lub
http://sklep.benchmark.pl/pelny_5826.html 1009,00
a ja bym bral crt jakiejs dobrej firmy, np CTX
mi sie wydaje ze na crt jest ladniejszy obraz niz na lcd i wlasnie dlatego bym nie kupowal lcd
mi sie wydaje ze na crt jest ladniejszy obraz niz na lcd i wlasnie dlatego bym nie kupowal lcd
Podejde do tematu inaczej :
Cenny po swiętach(koniec stycznia) zawsze spadają,wiec warto się wstrzymać troszeczke z zakupem.
Obstawiałbym przy LCD.
Monitor jest urządzeniem które zostaje najrzadziej wymienianym elementem zestawu.
Jeźeli zakupisz teraz monitor CRT to zapewnie urzywac go będziesz z 2–3 lata(do czasu kupna nowego),w tym okresie czasu standartem staną się juź monitory LCD (coraz bardziej zdobywają rynek).
A CRT zniknie z pólek sklepowych.
Warto wiec juź dziś stojąc przed zmianą monitora postawic na LCD.
Cenny po swiętach(koniec stycznia) zawsze spadają,wiec warto się wstrzymać troszeczke z zakupem.
Obstawiałbym przy LCD.
Monitor jest urządzeniem które zostaje najrzadziej wymienianym elementem zestawu.
Jeźeli zakupisz teraz monitor CRT to zapewnie urzywac go będziesz z 2–3 lata(do czasu kupna nowego),w tym okresie czasu standartem staną się juź monitory LCD (coraz bardziej zdobywają rynek).
A CRT zniknie z pólek sklepowych.
Warto wiec juź dziś stojąc przed zmianą monitora postawic na LCD.
A ja polecam LG i NEC'e i Smamsungi (z Samsungów to tylko LCD)
Strona 1 / 1