laptop z systemem - jak syst.windows zrobić na płyte
Witam
kupiłem laptopa HP z win xp home, przy pierwszym odpaleniu uruchomiła sie instalacja systemu, wszystko pięknie ale nie dostałem żadnej płytki. Teraz coś mi się popsuło w kompie i muszę zrobić na nowo system ale.. no właśnie nie mam płytki więc nie wiem jak to zrobić, a chcę aby był oryginalny. Gość w sklepie jak dzwoniłem powiedział że można zrobić taką płytkę z systemem ale jak tego już mi nie wyjaśnił.
Więc może ktoś łopatologiczniewyjaśni co mam zrobić w takiej sytuacji - nie chcę instalować pirata, kupiłem legalnego windowsa i chcę takiego mieć.
Dzieki za wskazówki i pomoc
Odpowiedzi: 2
robsonrb:Gość w sklepie jak dzwoniłem powiedział że można zrobić taką płytkę z systemem ale jak tego już mi nie wyjaśnił.
Gość ze sklepu , jak rozumiem tm gdzie kupiłes tego laptopa, niech dzwignie dupsko i poszuka płytek . I to tych oryginalnych które dodaje HP
Innym wyjściem jest kontakt z
http://welcome.hp.com/country/pl/pl/contact_us.html
Jeśli przedstawisz systuację , myślę ,że przyślą Ci płytki z systemem i ze sterownikami.
Pamiętać trzeba, że po takiej operacji dysk będziesz miał w stanie dziewiczym, tzn. taki jak po dostaniu sprzętu ze sklepu, będzie tylko system.
Potem już spod systemu możesz sobie stworzyć płytkę przy pomocy
-
a tak żeby dysk nie był dziewiczy - poświęciłem sporo czasu aby powgrywaćróżne programy i poustawiać laptopa aby działał jak najlepiej i szkoda byłoby to tracić
Niestety brak płytek z Windowsem lub recoverem jest najczęstszym problemem w nowych notebookach. <BR />Tak jak w 2-gim poście jest kombinacja klawiszy pozwalająca uruchomić recovera z dysku, a co do ruszenia tyłka po płytkę to sprzedawca jej z pod ziemi nie wykopie. Ale moim skromnym zdaniem powinien być zoreintowany że takiej płyty nie ma. <BR />Przeczytaj instrukcje do laptopa tam jest opisane jaka kombinacja klawiszy uruchamia recovera.<BR />Jeśli podasz model laptopa to mogę sprawdzić czy ma jakieś płytki<BR />Pozdrowionka:)<BR />
<DIV>niestety w sklepie powiedzieli mi że nie mają żadnej płytki i żebym zrobił sobie płytke we własnym zakresie.</DIV> <DIV>Ten laptop to model HP N -6310. Ostatnio w jakiejś gazetce komputerowej widziałem jakiś program do robienia kopii systemu - zdaje się że to Drive backup, czy za pomocą tego programu zrobie kopie systemu bez utraty tych programow które mam zainstalowane?</DIV>
tak jak powiedział carbov NIE MA płyt instalacyjnych win do nowych laptopów, po to wlasnie masz przygotowaną instalke na partycji recovery by jej uzywać :)<BR>a ja polecam po instalacji win, sterowników, niezbędnych programów zrobicć obraz systemu np ghostem<BR>
A może inaczej, nie masz skąd załatwić sobie normalnego nośnika z systemem w tej samej wersji co w laptopie (Home/Pro)? Nie musi być dedykowana. Możesz z jej pomocą spróbować wskrzesić system przy pomocy funkcji naprawy.<br>
Pisałem o tym jakiś czas temu, bo miałem podobny problem z "wersją preinstalowaną". Z wypowiedzi użytkowników i lekturki paru artów wynikło, że mogę sobie "pożyczyć od kolegi" płytkę z taką samą wersją systemu i użyć własnego klucza i będzie to całkowicie legalna operacja. Ale ponieważ często "koledzy" mają spiracone wersje to polecam ściągnięcie z jakiegoś p2p wersji oryginalnej udostępnionej przez kogoś właśnie dla użytkowników, którzy nie dostali płytki do laptopa.<br>