Laptop HP, "NSIS Error" podczas instalacji programow.
A wiec tak, kupilem laptopa HP Pavilion dv6174ea. W zestawie zawarty jest Windows XP Media Center z SP2. Wszystko byloby ok, ale Win znajduje sie na partycji Recovery, fizycznie nie mam dysku z Windowsem.
Problem jest w tym ze gdy chce zainstalowac jakis program znajdujacy sie na dysku C, to wyskakuje "NSIS Error". Probowalem z GG, Skypen, K-Lite Codecs i innymi. Niekiedy error jest inny ale efekt zawsze taki sam. Nawet archiwum winrara nie umiem rozpakowac z dysku C.
Co ciekawsze, posiadam pendrive'a i przypadkowo chcialem zainstalowac jakis program z niego, i wtedy wszystko przebieglo prawidlowo!!
Wiec nie wiem co jest grane.
Z ta partycja recovery jest taki motyw ze nie ma tam normalnej procedury instalacji windowsa jak z cd, tylko caly proces opiera sie na dwukrotnym kliknieciu myszka przycisku OK. Wtedy dysk zostaje sformatowany, zainstalowany win i wszystkie sterowniki. Poprostu zostaje przywrocony do ustawien fabrycznych.
Nie wiedzac co jest grane, chcialem zainstalowac mojego starego dobrego (pirackiego) Win XP Proffesional SP2. Ktorego uzywalem caly czas na desktopie.
I tutaj ZONK, uruchamia sie instalacja windowsa, po czym wyskakuje blad ze nie ma podlaczonego dysku twardego :/ Nie wiem, co jest grane, czy moze brakuje jakis sterownikow dysku, czy co?
Jesli ktos ma jakis pomysl co mozna z tym zrobic, to bardzo prosilbym o pomoc.
Z gory dzieki.
Odpowiedzi: 1
Nie będę się wymądrzał skoro jest to dość dobrze opisane, wprawdzie na innym forum , ale...
Poza tym tak na marginesie zwróciłbym się o płytki do HP .Ja tez mam laptopa HP i dwie płytki były w zestawie - jedna to recovery , druga to Operating System , płytka z systemem specjalnie spreparowana przez HP dla produktów tej firmy .
Pytanie które może nie teraz , ale może Cię nurtować za jakiś czas. Co będzie jak padnie Ci dysk?
<p>W opisie bledu jest napisane zeby sciagnac instalke jeszcze raz z innego zrodla, bez pomocy akcelatorow sciagania, wylaczyc antywirusa, itp. Z tym ze instalki mam dobre, bo moge je zainstalowac z pendrive'a. Problem wyskakuje jak chce zainstalowac z dysku C (pulpitu dokladnie). Wiec juz nie wiem co moznaby zrobic. Chyba bede musial sie wybrac z nim do sklepu. Moze mi go wymienia. <br></p><p>W PC Recowery mozna nagrac obraz partycji na plyty. I to jest zalecane zrobic zaraz po zakupie. Wiec nie wiem wlasciwie w jakim celu zrobili ta partycje. Zebym mial 10 GB mniej wolnej przestrzeni na dysku? A moze HP czcialo zaoszczedzic na plytkach?</p><p> </p>