Laptop hp nx 6310 reinstal systemu z zachowaniem danych na innych partycjach
Dostał mi się "na warsztat" tytułowy sprzęt, który potraktowano przez klawisz F11 i opcję "przywróć ustawienia fabryczne zachowując niezbędne dane". Na sprzęcie zainstalowany był XP HE SP2. Płyt recovery oczywiście brak, partycja recovery była [mam myślę niepłonną nadzieję, że nadal jest]. Układ przed katastrofą był następujący:
C: system; D - napęd DVD; E - partycja recovery; F, G, H, I - partycje z ważnymi danymi [nie do utracenia!!!].
Próbowałem podejrzeć dane odpalając z płytki ERD Commandera, ale zatrzymał się na oknie wyboru systemu [brak systemu], co uniemożliwiło mi podejrzenie zawartości HDD. Po zabootowaniu z HDD oczywiście wywala mi czarny ekran i komunikaty o braku podstawowych plików systemowych hal.dll, ntdlr [zapewne na C: jest już pozamiatane]. Nie widzi także dysku spod normalnego XP Pro SP2 z płyty.
Po pierwsze czy po tym zabiegu partycje F, G, H, I wcięło, a razem z nimi ważne dane; jeśli tak, jak się dobrać do nich i je odzyskać?
Po drugie jak przywrócić system na C: z partycji recovery? Czytając posty związne z problemem natrafiłem na wypowiedź Carbova w http://forum.centrumxp.pl/Default.aspx?g=posts&t=99336 nt. kombinacji klawiszy uruchamiającej recovery z dysku. Nie napisał tylko jaka to kombinacja klawiszy i czy pozwoli ona na postawienie systemu na partycji C: nie naruszając pozostałych [oprócz recovery rzecz jasna]. Instalacja XP dla maszyn stacjonarnych odpada jako rozwiązanie docelowe [chyba, że na chwilę, aby odzyskać dane z partycji jw.]. Z góry dzięki za pomoc.
Odpowiedzi: 5
dysk nie jest SATA o ile się zorientowałem, więc sterów dodatkowych myślę nie potrzeba. Zapuściłem Linuxa CD i już jedna zagadka się wyjaśniła. Partycje F, G, H, I zostały zachowane wraz z danymi, recovery na E: również. Na C: zastałem wycięty w znacznej części system.
Z tym niefabrycznym nośnikiem mi nie wypaliło, aczkolwiek w BIOSIE nie grzebałem jeszcze celem wymuszenia instalki niefabrycznego, ale to już chyba nie jest konieczne w świetle tego co się wyjaśniło. Na tę chwilę interesuje mnie więc bezpieczne postawienie systemu fabrycznego na C: z zachowaniem status quo odnośnie pozostałych partycji i ich zawartości przy braku utworzonych płytek recovery [2x DVD, jak informuje strona HP]. Kopie zapasowe plików poczty, gg i inne ważne z dysku C: znalazłem na jednej z partycji. Tak więc mogę nawet zrobić format C: i system fabryczny od nowa, ale pod warunkiem, że nie naruszę F, G, H, I.
EDIT:
Płytki recovery są tylko jeszcze nie wiem w którym momencie wykonane czy przy stanie oryginalnym czy po utworzeniu dodatkowych partycji [czy w ogóle ta druga opcja jest możliwa]. Jeśli tak to moje pytanie brzmi czy w przypadku opcji nr 2 przywrócenie systemu opcją "R" po zapuszczeniu "recovery disk" nie zniszczy partycji F G H I, a co za tym idzie danych na nich zgromadzonych i "zaorze" mi tylko C: i zainstaluje tam system od nowa. A może w przypadku opcji nr 1 [dyski stworzone podczas pierwszej instalacji przed partycjonowaniem użytkownika] też jest możliwe ocalenie F G H I? Opcja "F" z tego co zrozumiałem po przeczytaniu info w Necie formatuje cały dysk i przywraca go do stanu fabrycznego, czyli na 100% skasuje mi F G H I, więc odpada.
EDIT2: Rozwiązanie problemu
Najpierw napiszę czym [b]nie mogłem[/b] dobrać się do danych: normalny XP z dogranymi sterami z płyt recovery [płytka bootowalna naturalmiente], BartPE, ERD Commander oraz multinarzędzie ponoć Microsoftu o nazwie zawierającej WinXPE 2004. Nie używałem Hirens Boot. Zgrałem dane pod Linuksem LiveCD, dystrybucja Knoppix 5, jądro 2.6.17
Następnie przywróciłem system z płyt recovery opcją "R". Partycje F G H I się zachowały wraz z danymi jeno literki uległy zmianie, ale to bez znaczenia w tym przypadku. Jedyne czego nie wiem, to czy płytki recovery zostały utworzone po wydzieleniu dodatkowych partycji C: czy też przed.
Jeszcze dwie sprawy: dysk fizycznie nieuszkodzony [sprawdziłem], jednakże na C: i G: były wirusy [po zgraniu danych sprawdziłem dysk przenośny Arcavirem 2006]. Być może dlatego wysypał się system po backupie przez F11, ale na ten temat tylko można gdybać. I to tyle z ciekawostek dla zainteresowanych.
No ale zawsze można użyć niefabrycznego nośnika - na tym powinna zaskoczyć konsola bez komplikacji (o ile sterowniki zostana dograne do kontrolera - bo jak widać problem z tym). Z tego co zrozumiałem Endrju ma taki.
A i czytałem gdzieś, że wciśnięcie F10 w instalkach preparowanych - unattended (a takie coś chyba dają) pozwoli na uruchomienie konsoli odzyskiwania (tylko, że płyt recovery Endrju nie ma - przynajmniej ja tak zrozumiałem)
Żółty - a konsola to wyda w wypadku tych fabrycznych os-ów ( jakoś bowiem widywałem stwierdzenia, że .nie ma jej w nich ).
Chyba, że stał na nim już własny, a nie fabryczny system ( choć tego nie da isę wywnioskować - nawet po tej zmianie(?) układu partycji ).
Nie widzi dysku - w sensie "brak sterowników" ?? Bo może na początek wystarczy pogrzebać w biosie przy ustawieniach AHCI a potem próbować odpalić konsole odzyskiwania z jakiejś instalki XP (SP2 jak był zainstalowany). Ewentualnie integracja sterowników ze stronki HP dla tego modelu - Intel SATA AHCI Controller Driver pewnie (jakimś nLitem) i wówczas rozejrzeć sie po partycjach w konsoli odzyskiwania. Bo może wystarczy jakieś fixmbr + fixboot + bootcfg /rebuild.
Najkrócej będzie tak:
Użycie Recovery ( wsio ryba z płyty, dysku czy czego tam jeszcze ) przywróci nie tylko system, ale i układ partycji zgodny z pierwotnym ( tym, który fabryka dała ), więc .dupa w korach.
Nie będę udawać ,że iwem czy powszechnie wymienianie programy do odzyskiwania danych zadziałają na dysku z "ukrytą partycją" .
Strona 1 / 1