LAN na Win Server 2003 i XP Prof
Wiem, źe ten temat był juź przerabiany ze sto razy, ale jakoś nie znalazłem rozwiązania. Problem w tym, źe kompy się nie widzą (ani w otoczeniu sieciowym ani nawet ping nie działa).
Server 2003– IP 192.168.0.1
XP Prof – IP 192.168.0.2 (wyłączone proste udostępnianie)
grupa robocza na obu taka sama
konto gość włączone na obu
Kiedy miałem dwa XP to na obu podawałem identyfikator sieciowy i było ok ale 2003 nie ma czegoś takiego (przynajmniej nie tam, gzie był w XP – Właściwości systemu–>Nazwa komputera).
Będę wdzięczny za kaźdą pomoc.
Server 2003– IP 192.168.0.1
XP Prof – IP 192.168.0.2 (wyłączone proste udostępnianie)
grupa robocza na obu taka sama
konto gość włączone na obu
Kiedy miałem dwa XP to na obu podawałem identyfikator sieciowy i było ok ale 2003 nie ma czegoś takiego (przynajmniej nie tam, gzie był w XP – Właściwości systemu–>Nazwa komputera).
Będę wdzięczny za kaźdą pomoc.
Odpowiedzi: 6
Przeinstalowanie systemu nic nie dało jednak wywalenie wszystkich protokołów i kart sieciowych, a następnie ponowna ich instalacja załatwiły wszystko.
W 2003 wszystko jest ustawione ok.
Pod XP nie chcą się uruchomić zasady zabezpieczeń lokalnych. Wyskakuje błąd, źe nie udało się zainicjować przystawki (cokolwiek to znaczy). Nie mogę zmienić zasad zabezpieczeń poniewaź nic tam nie ma. Moźe to jest błędem. Pytanie jak to naprawić? Wiecie coś na ten temat? Jak nie to dam sobie spokój i wrzucę system od nowa. Ale i tak dzięki za dotychczasową pomoc.
Pod XP nie chcą się uruchomić zasady zabezpieczeń lokalnych. Wyskakuje błąd, źe nie udało się zainicjować przystawki (cokolwiek to znaczy). Nie mogę zmienić zasad zabezpieczeń poniewaź nic tam nie ma. Moźe to jest błędem. Pytanie jak to naprawić? Wiecie coś na ten temat? Jak nie to dam sobie spokój i wrzucę system od nowa. Ale i tak dzięki za dotychczasową pomoc.
Zerknij do zarzadzania komputerem albo do zasad w narzedziach administracyjnych, czy przypadkiem gosc nie jest w Odmowie logowania z sieci.
Ale z tym pingiem do XP, to dziwne jesli ustawienia sa OK.
Ale z tym pingiem do XP, to dziwne jesli ustawienia sa OK.
Konto gość załączone na obu od początku, a firewall wyłączony teź na obu. Jakieś inne propozycje?
Na w2k3 zalacz konto Gosc (sposoby udostepniania sie klaniaja) a na XP wylacz firewalla.
Zrobiłem tak jak to było napisane no i zmieniło się tyle, źe XP widzi 2003 ale nie moźe się na niego dostać (//2003 nie jest dostępny. Moźesz nie mieć uprawnień do uźywania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z administratorem tego serwera, aby uzyskać uprawnienia). Dziwne, bo pod 2003 udostępniam dyski.
Natomiast 2003 nie widzi XP, dalej ping nie działa.
Czy moźe być coś standardowo zablokowane w 2003? Jeśli tak to co włączyć?
Natomiast 2003 nie widzi XP, dalej ping nie działa.
Czy moźe być coś standardowo zablokowane w 2003? Jeśli tak to co włączyć?
Strona 1 / 1