LAN 2 IP wewnetrzne
Witam.
Wiem, źe na tym forum (i nie tylko na tym) na temat podłączania dwóch komputerów do netu było mnóstwo tematów i chyba wszystkie przecztałem, ale źadna z odpowiedzi nie pomogła.
Uzyłem opcji Szukaj
Mam taką sytuacje:
Jestem podpięty do sieci LAN.
Mam w domu dwa komputery
1 komputer WIN XP (2 karty sieciowe)
2. Komputer WIN Me (1 karta sieciowa połaczona z 1 komputerem skrętką z przeplotem).
1 komputer podłączony jest do LANu na stałym wewnętrznym IP, konfiguracja wygląda tak:
IP 192.168.0.50
Maska 255.255.255.0
Brama 192.168.0.1
DNS jakieś tam
Aministrator udostępnił mi drugi IP wewnętrzny 192.168.0.65, do podpięcia 2 komputera.
Celem moim jest by internet był na obu komputerach, a kabel z LANu wchodził tylko do 1 komputera.
Co do numerów kart, to administrator juź je ma.
Będe zobowiązany jak ktoś mi pomoźe i licze na zrozumienie (nie mam o tym pojęcia).
Pozdrawiam
Wiem, źe na tym forum (i nie tylko na tym) na temat podłączania dwóch komputerów do netu było mnóstwo tematów i chyba wszystkie przecztałem, ale źadna z odpowiedzi nie pomogła.
Uzyłem opcji Szukaj
Mam taką sytuacje:
Jestem podpięty do sieci LAN.
Mam w domu dwa komputery
1 komputer WIN XP (2 karty sieciowe)
2. Komputer WIN Me (1 karta sieciowa połaczona z 1 komputerem skrętką z przeplotem).
1 komputer podłączony jest do LANu na stałym wewnętrznym IP, konfiguracja wygląda tak:
IP 192.168.0.50
Maska 255.255.255.0
Brama 192.168.0.1
DNS jakieś tam
Aministrator udostępnił mi drugi IP wewnętrzny 192.168.0.65, do podpięcia 2 komputera.
Celem moim jest by internet był na obu komputerach, a kabel z LANu wchodził tylko do 1 komputera.
Co do numerów kart, to administrator juź je ma.
Będe zobowiązany jak ktoś mi pomoźe i licze na zrozumienie (nie mam o tym pojęcia).
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 5
JUestem Ciekaw czy ci sie karty sieciowe nie gryza i po przez to nie da sie łacza rozdzielić...:)
W normalny sposob nie wlaczysz udostepniania bo masz IP 192.168.0.50
Przeczytaj dokladnie co pisze w podanym linku – na dole. O zamianie IP na karcie do drugiego kompa. Albo w ten sposob, albo przez dodatkowy soft.
Przeczytaj dokladnie co pisze w podanym linku – na dole. O zamianie IP na karcie do drugiego kompa. Albo w ten sposob, albo przez dodatkowy soft.
Próbowałem "po ludzku" podłaczyć :D , ale ciągle wychodziły mi konflikty IP lub nie mogłem włączyć udostępniania.
Tak czy siak będe dalej próbował.
Dzięki
Tak czy siak będe dalej próbował.
Dzięki
Tamten topic pomoglby Ci gdybys chcial chcial po ludzku udostepniac internet z jednego kompa na drugi. Natomiast Ty piszesz, ze dostales dodatkowe IP od admina dla drugiego kompa. W tej sytuacji, aby kazdy z komputerow mial to przydzielone przez admina IP, pozostaje Ci kupic hub lub switch (przynajmniej czteroportowy), podlaczyc do niego kabel z LANa i te dwa kompy.
Inaczej sie nie da. Inaczej nie wykorzystasz tych dwoch IP.
Inaczej sie nie da. Inaczej nie wykorzystasz tych dwoch IP.
Dzięki, ale juź próbowałem koźystać z rad tam zawartych i nic nie dało – bądz moja wiedza jest za nikla by te rady wykoźystać.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Strona 1 / 1