Łączenie mocy komputerów

Witam,
Mam pytanie czy moźliwe jest, aby zrobić rzecz następującą:
Mamy sieć załóźmy składającą się z 3 komputerów, Uźytkownik a siedzący przy komputerze nr.1 wykorzystuje zasoby swojego komputera w 100%, uźytkownik b siedzący przy komputerze nr.2 wykorzystuje swój komputer w 60%, a uźytkownik c siedzący przy komputerze nr.3 wykorzystuje 10%.
I mam teraz pytanie czy uźytkownik a siedzący przy komputerze nr.1 moźe w jakiś sposób wykorzystać, niewykorzystaną moc obliczeniową z innych komputerów?

Odpowiedzi: 18

Gwoli ścisłości, w Windows 2003 moźna utworzyć klaster równowaźenia obciąźenia sieciowego, klaster równowaźenia obciąźenia składników (Microsoft Application Center) lub klaster serwerów. Żaden z tych klastrów nie jest klasterem komputerów. Róźnica polega na tym, źe pojęcia klastra z Windows 2003 funkcjonują na wyźszym poziomie abstrakcji. Chodzi o połączenie bardziej software'owe aniźeli hardware'owe. Współdzielenie zasobów na tym poziomie jest dość uproszczone w porównaniu z fizycznym klastrem z prawdziwego zdarzenia. W takim klastrze serwerów nie ma moźliwości, aby jedna aplikacja wykonywała się na kilku komputerach jednocześnie (w sposób przeźroczysty dla uźytkownika oczywiście). Dalej obowiązuje sztywna zasada: jedna aplikacja = jeden komputer. Nie ma nawet moźliwości, aby aplikacja była dynamicznie przenoszona z komputera bardziej obciąźonego na komputer, który na przykład nic w danej chwili nie robi. (A właśnie o coś takiego chodziło lunatykowi19.) Taka akcja podejmowana jest przez klaster tylko w sytuacji awarii komputera, na którym aktualnie aplikacja się wykonuje.

A w końcu wszystko to składa się na to, źe stworzony pod Windows 2003 jakikolwiek klaster usprawnia pracę takiego systemu jedynie w roli serwera sieciowego. Wciąź niemoźliwym jest wykorzystanie połączonych w sieci lokalnej komputerów w taki sposób, jak to opisał lunatyk19.

Tak w ogóle, uźywanie przez Microsoft pojęcia "klaster" w odniesieniu do usługi oferowanej przez Windows 2003 jest jak zwykle w przypadku tego koncernu mocno na wyrost. Jeszcze raz podkreślam, źe prawdziwy klaster są to fizycznie połączone jednostki.
Intelli
Dodano
14.02.2006 12:27:00
w windows 2003 w edycji enterprise oraz datacenter, napewno istnieje uluga klastrowania.
a dlaczego nie da sie utworzyc klastrow na normalnych PC?
Jakie sa co do tego wymagania
lunatyk19
Dodano
29.12.2005 16:28:56
Intelli:
Za pomocą Windows'a nie da się utworzyć zarówno systemu rozproszonego jak i klastra. System rozproszony utworzysz tylko za pomocą specjalnie przystosowanego do tego celu OS–a, na przykład Amoeb'y.

Za pomocą Windows 2003 Server teź sie nie da :shock:
Anonymous
Dodano
29.12.2005 16:02:43
Klaster to grupa połączonych jednostek komputerowych, współpracujących ze sobą w celu udostępnienia zintegrowanego środowiska pracy. W taki sposób tworzy się m.in. superkomputery.

Klaster jest to przede wszystkim FIZYCZNE połączenie N komputerów w jeden większy komputer, czego nie da się zrealizować na domowych PC–tach. Róźnica między klastrem a systemem rozproszonym jest taka, źe klaster na zewnątrz pełni rolę JEDNEGO komputera, składającego się z N fizycznie połączonych jednostek, natomiast system rozproszony to SIECIOWE współdzielenie zasobów niezaleźnych N komputerów, które wykorzystują siebie nawzajem, jednak w dalszym ciągu na zewnątrz widziane są jako N komputerów. W przypadku domowych PC–tów moźna zrealizować jedynie system rozproszony. Za pomocą Windows'a nie da się utworzyć zarówno systemu rozproszonego jak i klastra. System rozproszony utworzysz tylko za pomocą specjalnie przystosowanego do tego celu OS–a, na przykład Amoeb'y.
Intelli
Dodano
29.12.2005 13:53:41
@ Intelli – spoko a czy mogłby mi ktoś wyjaśnić czym są te klastry i usługi klastrowe w windowsie?
lunatyk19
Dodano
29.12.2005 13:33:15
To co lunatyk19 chce osiągnąć, leźy w gestii rozproszonych systemów operacyjnych. Oczywiście Windows do tej kategorii nie naleźy i absurdalnymi są wszelkie nadzieje, źe da się na Windzie zainstalować coś, co pozwoli na uczynienie z niej systemu rozproszonego, albowiem ta cecha OS–u musi być zaimplementowana na poziomie jądra.
Najpopularniejszym rozproszonym OS–em jest Amoeba.
Intelli
Dodano
29.12.2005 12:51:08
@Rebe – KLIK
Anonymous
Dodano
28.12.2005 17:53:27
Czyli po prostu nie da się tego zrobić, pod windowsem?
lunatyk19
Dodano
28.12.2005 17:50:19
lunatyk19:
Lisowczyk – jezeli jestes tak wspanialy to powiedz mi jak rozwjazac moj problem.

Przepraszam, źe to ja odpowiem, ale skoro juź raz głos zabrałem to pozwolę sobie i drugi.
Twój "problem" nie da się rozwiązać.
Z dwóch przyczyn :
1. Mój pierwszy post.
2. PS w poscie Lisowczyka.
Nad kwestią wiedzy i umiejętności nie będę się zastanawiał, bowiem przyjmuję za dobrą monetę to co o nich napisałeś.

Oczywiście jest zawsze jakieś wyjście typu "podejrzeć" jak to np. BIONIC zorganizował i tym tropem pójść, ale – znowu – bez częsci sprzetu dotyczącej.

PS.
gusioo – a innych wyszukiwarek juź nie ma ? :lol:
Rebe
Dodano
28.12.2005 17:45:06
lunatyk19:
Lisowczyk – jezeli jestes tak wspanialy to powiedz mi jak rozwjazac moj problem.

www.google.pl tam masa solucji jest jak stworzyć klaster.
Anonymous
Dodano
28.12.2005 17:40:20
lunatyk19
Dodano
28.12.2005 17:36:26
gusioo, dziękuję za wyjasnienie bo cały czas , błednie podejrzewałem, źe o jakieś sieci/systemy rozproszone chodzi, a tu niespodzianka to klastry być mają :shock:

lunatyk19 nie dociera do Ciebie to co postu Rebe wynika?
Mimo tego, źe juź dwa razy udało Ci się napisać, źe nie mam nic do powiedzania to wydaje mi się, źe Twoja opinia w tej kwestii jest tak smao prawdziwa, jak opowieści o tym co to byś
.. jeszcze ... potrafil zrobic

Dowodu innego chcesz ?
Proszę bardzo – na innym forum załoźyłeś identyczny temat i na sugestię klastów dotyczącą napisałeś
domyslam ze ze trzeba to robic na klastrach

Słowo wytłuszczone jest tu kluczowe dla wykazania prawdziwości wskazanej przeze mnie tezy.

Czy Ty w ogóle sięgnąłeś do jakichś informacji na temat tego co jest wymagane by klaster ( jak gusioo widzisz juź się nauczyłem ) nie tylko powstał, ale i działał?
Wydaje mi się , źe nie . Zamiast tego zachowujesz isę jak ten, który słyszał, źe dzwonią tylko nie wie, w którym kościele.

PS. Zapomniałem dodać, źe: "choćby klastrów było milijon czterdzieści – to podział zasobów sprzętowych – i tak w nich się nie mieści" – tak więc – klastry – pomijając nakłady finasowo_jakieś_tam – odpadają.....
Lisowczyk
Dodano
28.12.2005 17:05:09
Więc jak ustawić klastry, czy da się podzielić jakiś proces na kilka mniejszych i po przesyłać je np. za pośrednictwem lana, na kilka komputerów, a następnie wyniki przesłane z tych komputerów połączyć w jeden?
lunatyk19
Dodano
28.12.2005 16:41:39
Lisowczyk:
..

Do Twojej wiadomości chodzi o klaster (o czym Rebe wspomniał).
http://pl.wikipedia.org/wiki/Klaster_komputerowy
Anonymous
Dodano
28.12.2005 16:11:54
Gdy dowiem się co oznacza "to zrobić" to moźe będę wiedział "jak".
Zapytałem o parę szczegółów, bo z tego bełkotu w poscie otwierającym, nie bardzo moźna zrozumieć co byś chciał osiągnąć.
Szczególnie w zakresie pamięci i grafiki.
Choć tu akurat mozna pokusić się o próbę interpretacji i zaproponować Ci byś oba te komponenty sprzętowe przełoźył z tego "wolnego" komputera.

PS.
Jeźeli nie umiesz zadać pytania to nie oczekuj cudów. To jest forum,a nie Salon Wróźb.
Lisowczyk
Dodano
28.12.2005 15:46:43
Jeźeli wiesz jak to zrobić to napisz
lunatyk19
Dodano
28.12.2005 15:26:35
lunatyk19:
Witam,
Mam pytanie czy wiec ja zrobic co takiego ze komputery pracuja w sieci i np. ja siedze przy jednym i obciazam go na maxa a przy drguim kompie nikogo nie ma i system zabiera tylko 10% mocy tamtego procesora.

Hmm a dlaczego nie na odwrót ?
lunatyk19:
To czy umiecie zrobic cos takiego zebym wykorzystywal moc obliczeniowa i swoja i tamtego komputera.

My nie umiecie – my proste ludzie są, i dlatego nie będziemy się dzielić mocą tamtego komputera, nie znając twojej mocy obliczeniowej (Let The Force Be With You).
lunatyk19:
.... bo nie chodzi mi tylko o procesor dobrze bybylo wykorzystywac grafike i ram wolnego komputera o ile jest to oczywiscie wykonalne. Bardzo ....

Jeszcze takiego Cross Fire (SLI) nie wymyślili źeby wspóldzielić zasoby sprzętowe .... tak więc jedyne co się nasuwa w tej sytuacji – to przełoźenie przedmiotowych podzespołów do własnego komputera .....
Lisowczyk
Dodano
28.12.2005 15:09:31
Np.: Microsoft Windows Compute Cluster Server 2003 Beta
Rebe
Dodano
28.12.2005 14:31:24
lunatyk19
Dodano:
28.12.2005 13:14:53
Komentarzy:
18