Kupuje nowego kompa !!! Poradzcie !!!
Kupuje nowego kompa , więc poradzcie mi czy taka konfiguracja jest dobra. Chodzi mi głównie o karte graficzną (nowa , ok. 750 zł) , dysk twardy (nowy , ok 400 zł , 120 GB SATA czy ATA? ) i o pamięć (nowa ,dual ch. ok 420 zł jaka firma? ) i jeszcze monitor??
W sklepie zaproponowali mi taką konfigurację!!!
CPU Intel PIV Prescott 2,8 FHz 800 FSB 1 MB BOX
pamięć dual ch ddr 512 MB PC 400 Twinmos
SVGA AtI Radeon 9600XT 128 MB 128 bit
HDD 120 GB Seagate 7200 Barracuda SATA
FDD 1.44
DVD lite – on 16/40
Nagrywarkaa DVD RW LITE ON SOHW 1213S
MB GA–8ipe1000 Pro–G i865PE duall
monitor LG 17 f700B FT
mysz
klawiatura
Z góry wielkie dzieki !!! :)))))))))
W sklepie zaproponowali mi taką konfigurację!!!
CPU Intel PIV Prescott 2,8 FHz 800 FSB 1 MB BOX
pamięć dual ch ddr 512 MB PC 400 Twinmos
SVGA AtI Radeon 9600XT 128 MB 128 bit
HDD 120 GB Seagate 7200 Barracuda SATA
FDD 1.44
DVD lite – on 16/40
Nagrywarkaa DVD RW LITE ON SOHW 1213S
MB GA–8ipe1000 Pro–G i865PE duall
monitor LG 17 f700B FT
mysz
klawiatura
Z góry wielkie dzieki !!! :)))))))))
Odpowiedzi: 20
laskowski:
I jestem zajebiście zadowolony !!!!
CZemu moze bluzic, a ja jak pisze to mi sie cenzurka wlacza ;| :P
chłopie ale bład zrobiłeś te 13 tyś boze za tyle pieniędzy ja mam 12 tyś za niecałe 1500 zł 8) (cały komputer) parametry poniźej.jakbym miał tyle kasy boze byłbym w siudmym niebie :) aha jak grać to ati 9800:D niwiem coś ty sie tak uparł na tego intela ale twoja sprawa za cene tego procesora wolałbym serio kupić tą grafike.Tak to jest jak sie słucha tych w sklepie normalka źe ci wcisną coś co nieschodzi. a tak pozatym Po co zakładałeś ten temat jak kazdy ci odradzał a ty swoje??
darek_dade:
ostatnio kupowałem rive TNT2 na PCI do drugiego kompa, kosztowała mnie po przeliczeniu 60zł...
No to strasznie drogo,serio.
Co do karty ,fakt :wink:
Ale gra w Marki (2001,2003/2005) jest nudna :P
MarcinX:
Darek,tyle źe 9800 pro robi swoje.
Chyba źe zmieniłeś na coś lepszego (6800) :wink:
Owszem radzio robi swoje tylko źe kosztował jedynie 200zł wiecej niz ten 9600XT (a zaoszczędziłem na procku). A jeźeli kolega sugeruje się wynikiem w 3dmarku tzn źe będzie grał... więc po co pentium i taka słaba karta graficzna. Ale jak juź mówiłem rozpisywać się nie będe, lepiej zyć w nieświadomości :P
EDIT
No niestety jeszcze 6800 się nie dorobiłem, natomiast ostatnio kupowałem rive TNT2 na PCI do drugiego kompa, kosztowała mnie po przeliczeniu 60zł...
Darek,tyle źe 9800 pro robi swoje.
laskowski:
I kupiłem !!!!! Podobnego do tego tylko Pentium 4 3,0 Ghz Prescott i 4x256 Mb ram Twinmosa !!! Nie kręciłem go jeszcze ale w 3d Marku 2001 mam 13266 punktów !!! I jestem zajebiście zadowolony !!!! A INTEL DLA MNIE pozostanie i tak najlepszy , moźe bratu złoźe kompa na Athlonie64FX !!!
13 tyś powiadasz... Podejrzewam źe na tego kompa (bez monitora) wydałes gdzieś 3500zł. Ja dałem tyle samo, tylko źe mam 20000 punktów w 3dmarku...
Ale ciesz się bo to najwazniejsze. Czasem lepiej być nieświadomym, źycie jest wtedy takie proste :roll:
TuneR:
Tez uwazam ze AMD jest bardziej oplacalnym rozwiazaniem. A jakbys mial ochote np. na 2500+ M ktory kreci sie do okolo 2,9GHz to bys wszytskie P4 zostawil w tyle.
A z zasilaczy mozna polecic cos stad: KLIK
Ja mam Athlona 2200+M @ 2500+M dodam ze tem skoczyla o 1 stopien. Wydajnosc ogromna. Pewnie spokojnie bym wyciagnol z 3200+M ale plyta i pamieci mnie ograniczaja :wink: Ale jesli teraz kupowac AMD to raczej 64Bity jeszcze troszke i wyjdzie Longhorn a po nim zapewne gry pod 64 bity :wink:
I kupiłem !!!!! Podobnego do tego tylko Pentium 4 3,0 Ghz Prescott i 4x256 Mb ram Twinmosa !!! Nie kręciłem go jeszcze ale w 3d Marku 2001 mam 13266 punktów !!! I jestem zadowolony z tego !!!! A INTEL DLA MNIE pozostanie i tak najlepszy.
laskowski:
Chyba jednak wezme procesor INTELA . Uwazam źe jest lepszy i wydajniejszy i pobije Athlona !!!
To kiedy ta walka ? :D Zakłady jakieś przyjmujesz ?
Wysokością ceny na pewno "pobije".
laskowski:
Chyba jednak wezme procesor INTELA . Uwazam źe jest lepszy i wydajniejszy i pobije Athlona !!! Co do drugiego napedu pozostane przy dvd ! A monitor, wezme Samsunga 797 DF !!!
jeźeli kupisz takiego kompa co Ci podali w sklepie to chyba popełnisz największy błąd w źyciu.
PS
Nie poddawaj się stereotypom...
Weź pamięci rzbij 512 na 2x 256 lepiej będize chodzić na dualu :)
Chyba jednak wezme procesor INTELA . Uwazam źe jest lepszy i wydajniejszy i pobije Athlona !!! Co do drugiego napedu pozostane przy dvd ! A monitor, wezme Samsunga 797 DF !!!
Ja bym wzial jedna nagrywarke DVD i drugi naped DVD bo kopiowanie plyt na zasadzie obrazow jest meczace.
mars28:
I płytki DVD odczytywane będą w nagrywarce DVD? Weźcie pod uwagę zuźywanie się sprzętu.
pewnie nim zuźyje Ci się ta nagrywarka to z 2 razy zmienisz komputer, a wtedy dwuwarstwowe nagrywarki będą juź w śmiesznych cenach.
IMHO: 1 nagrywarka DVD i źadnych innych napędów optycznych
I płytki DVD odczytywane będą w nagrywarce DVD? Weźcie pod uwagę zuźywanie się sprzętu. W proponowanym przypadku napęd DVD–RW będzie (prawdopodobnie) wykorzystywany do:
1. nagrywania płyt DVD
2. odczytu płyt DVD
3. nagrywania płyt CD
4. odczytu płyt CD
Drugi natomiast (CD–RW) do:
1. odczytu płyt CD
2. odczytu płyt CD
Więc jeśli pierwszy z napędów będzie robił wszystko, to po ten drugi.
Według mnie lepszym rozwiązaniem jest kupienie jednego napędu wykorzystywanego do wypalania a drugiego do odczytu. Więc moją propozycją byłoby zakupienie nagrywarki DVD i czytnika DVD.
Wtedy DVD–RW:
1. nagrywanie płyt DVD
2. nagrywanie płyt CD
Natomiast DVD–ROM:
1. odczyt płyt DVD
2. odczyt płyt CD
Ale to tylko moja opinia...
1. nagrywania płyt DVD
2. odczytu płyt DVD
3. nagrywania płyt CD
4. odczytu płyt CD
Drugi natomiast (CD–RW) do:
1. odczytu płyt CD
2. odczytu płyt CD
Więc jeśli pierwszy z napędów będzie robił wszystko, to po ten drugi.
Według mnie lepszym rozwiązaniem jest kupienie jednego napędu wykorzystywanego do wypalania a drugiego do odczytu. Więc moją propozycją byłoby zakupienie nagrywarki DVD i czytnika DVD.
Wtedy DVD–RW:
1. nagrywanie płyt DVD
2. nagrywanie płyt CD
Natomiast DVD–ROM:
1. odczyt płyt DVD
2. odczyt płyt CD
Ale to tylko moja opinia...
wedlug mnie kolega siem troche zagalopowal gdyz takiego procesora nie ma... proponuje najpierw poczytac a dopiero potem sie wypowiadac na ten temat...OGUREK:
Dokładnie kup AMD(taniej, wydajniej). Najlepiej kup najnowszy AMD Athlon 64XP 3Ghz razem z 1Ghz Płytą główną, potakim zastrzyku mocy nawet niebędzie potrzebna dobra karta grafiki :twisted:
PS popieram Pawła co do dwoch napedow optycznych. skoro mozna zamiast zwyklego cd niewiele drozej kupic cd–r to czemu tego nie uczynic :?:
Wyszedłem z załoźenia, źe na pewno warto mieć 2 napędy optyczne, a skoro róźnica w cenie między zwykłym CD a bardzo dobrą nagrywarką (jaką na pewno jest Lite–On LTR–52327S) jest tak naprawdę znikoma (jakieś 60 zł), to czemu nie kupować 2. nagrywarki :?: :roll: Jesli jednak taka argumentacja nie przemawia, to polecam w takiej sytuacji napęd CD–ROM od LG...
Lite–ON DVD+/–RW SOHW–812S w 5 minut daje się przerobić na SONY DVD RW DRU–700A (http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=12101)... Z resztą w razie czego na wyźej propowanego 832 teź... Więc po co przepłacać 8)
Jakby ktoś był zainteresowany, to zapraszam na forum CDRinfo. Do znalezienia są stosowne topicy.
Poza tym – jeszcze odnośnie mojej propozycji zestawu, to zamiast tej karty co podałem, moźna się zastanowić takźe nad odrobinę droźszą, ale mam wraźenie, źe znacznie lepszą [UPDATE: W znaczeniu wydajniejszą].
:arrow: RADEON 9700
UPDATE: Jeszcze jedna wskazówka. Jak byś wiedział, źe na pewno będziesz kręcił proca, to kup od razu pamięci 400MHz – wtedy nie ma ryzyka, źe te 333MHz, które kupisz nie bedą chciały pracować w Dual Channelu po podkręceniu. A gdybyś dysponował naprawdę jakimis dodatkowymi funduszami, to zastanów się nad pokuszeniem się na te "pamiątki":
:arrow: Kingston HyperX DDR 2x 256MB PC–400 (KHX3200AK2/512) CL2 (http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8384)
Lite–ON DVD+/–RW SOHW–812S w 5 minut daje się przerobić na SONY DVD RW DRU–700A (http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=12101)... Z resztą w razie czego na wyźej propowanego 832 teź... Więc po co przepłacać 8)
Jakby ktoś był zainteresowany, to zapraszam na forum CDRinfo. Do znalezienia są stosowne topicy.
Poza tym – jeszcze odnośnie mojej propozycji zestawu, to zamiast tej karty co podałem, moźna się zastanowić takźe nad odrobinę droźszą, ale mam wraźenie, źe znacznie lepszą [UPDATE: W znaczeniu wydajniejszą].
:arrow: RADEON 9700
UPDATE: Jeszcze jedna wskazówka. Jak byś wiedział, źe na pewno będziesz kręcił proca, to kup od razu pamięci 400MHz – wtedy nie ma ryzyka, źe te 333MHz, które kupisz nie bedą chciały pracować w Dual Channelu po podkręceniu. A gdybyś dysponował naprawdę jakimis dodatkowymi funduszami, to zastanów się nad pokuszeniem się na te "pamiątki":
:arrow: Kingston HyperX DDR 2x 256MB PC–400 (KHX3200AK2/512) CL2 (http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8384)
Tez uwazam ze AMD jest bardziej oplacalnym rozwiazaniem. A jakbys mial ochote np. na 2500+ M ktory kreci sie do okolo 2,9GHz to bys wszytskie P4 zostawil w tyle.
Pawek:
Napęd optyczny 1: Lite–ON DVD+/–RW SOHW–812S bulk + soft – 360,– zł
Napęd optyczny 2: Lite–On LTR–52327S bulk (x52/x32/x52) – 128,– zł
Tak się zastanawiam – po co 2 nagrywarki?
I jeśli juź nagrywarka DVD to raczej skłaniałbym się ku 2–warstwowej (np. http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=12093 ) – mimo, źe cena nośników jeszcze dość wysoka, jednak za jakiś czas nie potrzebna będzie jej wymiana.
Dokładnie kup AMD(taniej, wydajniej). Najlepiej kup najnowszy AMD Athlon 64XP 3Ghz razem z 1Ghz Płytą główną, potakim zastrzyku mocy nawet niebędzie potrzebna dobra karta grafiki :twisted: