który system???
Mam pytanie, którym systemie chodzą szybciej GRY 3D (np. Return to
castle wolfenstein, Quake 3, itp.)? Na Windows XP pro czy home
edition, a moze 2000 lub 2003 serwer?
Nie oczekuje szczegółowej odpowiedzi. Chce po prostu
wiedziec, czy jest róźnica w szybkości pomiędzy tymi systemami.
prosze o pomoc.
castle wolfenstein, Quake 3, itp.)? Na Windows XP pro czy home
edition, a moze 2000 lub 2003 serwer?
Nie oczekuje szczegółowej odpowiedzi. Chce po prostu
wiedziec, czy jest róźnica w szybkości pomiędzy tymi systemami.
prosze o pomoc.
Odpowiedzi: 9
Oczywiscie ze na slabszych kompach gry beda dzialac lepiej pod 9x niz pod XP, ale podkreslam – na SLABSZYCH(ze wzgledu na mniejsze obciazenie zasobow kompa przez OS).
Na tych badziej terazniejszych roznicy nie widac, a jak nawet to juz na korzysc XP (lepiej wykorzystuje nowe technologie).
Na tych badziej terazniejszych roznicy nie widac, a jak nawet to juz na korzysc XP (lepiej wykorzystuje nowe technologie).
Generalnie rzecz biorąc róznica będzie, ale nie zauwarzalna dla gracza.
Aby ją zauwaźyć trzeba by było przeprowadzić testy bechmark`ami w tej samej konfiguracji, ale na róznych os`ach.
Aby ją zauwaźyć trzeba by było przeprowadzić testy bechmark`ami w tej samej konfiguracji, ale na róznych os`ach.
Ja osobiscie nie widze specjalnej roznicy ani miedzy xp ani 98. Z mojego doswiadczenia wiem ze na obu systemach gry chodza b. podobnie. Jedynie zastrzezenia mam do Win 2k Pro. U mnie zauwazylem widoczny spadek wydajnosci kompa o ok5–10% a to w tym wypadku duzo (ale moze to u nmie bylo cos nie tak;))
rantag:
system ma duze znaczenie dla plynnosci gier. np. porownujac win xp z 98, lepiej wypada 98. poniewaz ma mniejsze wymagania sprzetowe i gry chodza plynniej. majac xp trzeba sobie doliczyc do wymagan podawanych przez producenta okolo 64mb ramu i 300mhz procka. np u mnie grajac w fifa 2003 na 98 (600mhz celeron, 128mb ramu, TNT2 32mb) gra chodzila plynnie, lecz w xp na tej samej koniguracji sprzetu niekiedy sie tnela.
Lepiej wypada 98 :?:
Poprostu masz nieodpowiednią konfigurację sprzętową do w/w systemu i dlatego Tobie "tnie".
rantag:
system ma duze znaczenie dla plynnosci gier. np. porownujac win xp z 98, lepiej wypada 98. poniewaz ma mniejsze wymagania sprzetowe i gry chodza plynniej. majac xp trzeba sobie doliczyc do wymagan podawanych przez producenta okolo 64mb ramu i 300mhz procka. np u mnie grajac w fifa 2003 na 98 (600mhz celeron, 128mb ramu, TNT2 32mb) gra chodzila plynnie, lecz w xp na tej samej koniguracji sprzetu niekiedy sie tnela.
BZDURA :!: :shock:
Jesli chodzi o nowsze gry (a do takich Fifę 2003 moźna jeszcze zaliczyć), to Windows XP jest najlepszy (czytaj: gra będzie chodzić najszybciej :!: ).
Ogólnie system operacyjny ma duźe znaczenie jeśli chodzi o wydajność gier i tutaj produj e wśród Windowsów właśnie XP.
SLAY3R:
Płyność gry jest w pewnym stopniu uwarunkowana teź od systemu...
SLAY3R :
Zainteresowała mnie Twoja odpowiedz na w/w topic.
Ja jedynie mogę tylko podejrzewać, źe sugerowałeś się nowymi technologiami zastosowanymi w WinXP do przetwarzania grafiki, uleprzeniem starych zastosowanych w poprzedznich os`ach a wykorzystwanych równiesz w WinXP.
Mógłbyś rozwinąc to co miałeś na myśli :?:
Płyność gry jest w pewnym stopniu uwarunkowana teź od systemu. Ale wśród tych dwóch których tyczyło pytanie: home i pro faktycznie róźnicy nie będzie.
Nie ma róźnicy.
Stabilność i płynność pracy nie jest uwarunkowana od posiadanego os`u, ale od procesora, karty graficznej i jego drivera a takźe zasobów RAM.
Stabilność i płynność pracy nie jest uwarunkowana od posiadanego os`u, ale od procesora, karty graficznej i jego drivera a takźe zasobów RAM.
Strona 1 / 1