Krytyczna temperatura athlonka 1,8+ XP
Jaka jest krytyczna temperatura wyzej podanego procesora ??
Czy max moze byc z 90 stopni??
Aha niewiem jaki to jest model
Czy max moze byc z 90 stopni??
Aha niewiem jaki to jest model
Odpowiedzi: 16
Ja na swoim Athlonie 1200 mam temperaturke 53 stopnie.
PS. AIDA32 – tym zmierzysz temperature
PS. AIDA32 – tym zmierzysz temperature
Male masz temperatury.Ciekawo ile ja mam.Jak to zmierzyc?Wloze termometr do obudowy :D heheKrzychooo:
mój kumpel na Athlonie – niapamiętam tylko na jakim, miał temperwtury rzedu 90 stopni :) :)
Tak mu sie franca grzała :) I to juź obudowa była zdjęta i taki miał kaloryfer :) normalną pracą dla niego było 60 – 80 Stopni. W kulminacyjnym momencie osiągnął 103 stopnie. no i działał... jakiś czas :lol: :lol: Parę miesięcy to chodził na tych temparaturach, niestety potem "zszedł" :) Na szczęście był na gwarnacji :)
P.S. Ja to nie mam procka wielkiego – bo co to jest 800 i temperatury mam dobre – 42 do 48 stopni
mój kumpel na Athlonie – niapamiętam tylko na jakim, miał temperwtury rzedu 90 stopni :) :)
Tak mu sie franca grzała :) I to juź obudowa była zdjęta i taki miał kaloryfer :) normalną pracą dla niego było 60 – 80 Stopni. W kulminacyjnym momencie osiągnął 103 stopnie. no i działał... jakiś czas :lol: :lol: Parę miesięcy to chodził na tych temparaturach, niestety potem "zszedł" :) Na szczęście był na gwarnacji :)
P.S. Ja to nie mam procka wielkiego – bo co to jest 800 i temperatury mam dobre – 42 do 48 stopni
Temperatura nie powinna przekraczać 90 st.
Wysokie temperatury nie spalaja odrazu procka, tylko stopniowo – skrajaca jego zycie. Dlatego tem Athlonów z powinna przekraczac 50*. Pawek mogl miec 100* poniewaz takie tempmeratury procecor przez chwile wytrzyma. Gorzej gdyby caly czas tak miał.
A co do zdiecia paweka – 72*C w biosie ?? Jak w biosie masz 72, to w stresie masz pewnie ponad 80*C.... To strzacznie duzo – lepiej zdajmij obudowe i najlepiej wymien chlodzenie.
A co do zdiecia paweka – 72*C w biosie ?? Jak w biosie masz 72, to w stresie masz pewnie ponad 80*C.... To strzacznie duzo – lepiej zdajmij obudowe i najlepiej wymien chlodzenie.
Miałem tą opcję przygotowana w zanadrzu...
Są fotki, ale wiadomo – nie najlepszej jakości, bo tak z monitora to trudno.

Są fotki, ale wiadomo – nie najlepszej jakości, bo tak z monitora to trudno.

aparat lub kamerka i pstrykasz fotki.
Z biosa sie (chyba) nieda.Bo to musi WIN byc odpalony. :DPawek:
Nie dałbym sobie uciąć głowy za poprawność tego odczytu, jednak nie to mnie najbardziej ciekawi. Wszyscy (prawie) mówicie, źe powinien się od razu spalić. To jak wytłumaczycie opcję w biosie mojej płyty głównej (Gigabyte GA–7VA), źe oprócz natychmiastowego wyłaczenia kompa po awarii wiatraczka komp wyłaczy się równieź, gdy temperatura procesora wzrośnie do 110 stopni Celsjusza. Gdyby miał się od razu spalić, to ta opcja nie miała by sensu :!:
Jak nie wierzycie, to powiedzcie mi jak się robi screeny z BIOSA, to ja Wam to pokaźę :?
Nie dałbym sobie uciąć głowy za poprawność tego odczytu, jednak nie to mnie najbardziej ciekawi. Wszyscy (prawie) mówicie, źe powinien się od razu spalić. To jak wytłumaczycie opcję w biosie mojej płyty głównej (Gigabyte GA–7VA), źe oprócz natychmiastowego wyłaczenia kompa po awarii wiatraczka komp wyłaczy się równieź, gdy temperatura procesora wzrośnie do 110 stopni Celsjusza. Gdyby miał się od razu spalić, to ta opcja nie miała by sensu :!:
Jak nie wierzycie, to powiedzcie mi jak się robi screeny z BIOSA, to ja Wam to pokaźę :?
Ukey : temp mxymalne przedstawil juz Xior
niestety by sprawdzić model procka musisz zdjąć wiatraczek
Pawek – z tymi tempraraturami to albo miałeś błędny odczyt, albo miałeś duuźo szczęścia
Cave – wiatraczki boxowe są gówniane, ale na pewno wystarczają do chłodzenia danego procka. Zapewne nie wystarczą do odebrania ciepła z podkręconego procka...
niestety by sprawdzić model procka musisz zdjąć wiatraczek
Pawek – z tymi tempraraturami to albo miałeś błędny odczyt, albo miałeś duuźo szczęścia
Cave – wiatraczki boxowe są gówniane, ale na pewno wystarczają do chłodzenia danego procka. Zapewne nie wystarczą do odebrania ciepła z podkręconego procka...
ja uźywam athlona 1,7 i miałem na nim temp max 96 stopni, dalej działa, nic się nie stało
nie pomyliły mi się
Z temperatura lepiej uwazac. Ja mam wykreconego 2400+ na
pawek a zera ci sie nie pomyliły 100 stopni :wink:
P.S.
P.S.
The_judge:
Kazdy procesor ma swoje oznaczenia z ktorych jasno wynika jaka jest dopuszczalna temp pracy :
Q – 60*C
X – 65*C
R – 70*C
Y – 75*C
T – 90*C
S – 95*C
To sa max temperatury, ale wiadomo ze im nizsze to tym lepiej dla procesora.
Xior, jak nie wiesz, to się nie odzywaj. Gdyby tak było to bym juz nie miał 2 procesorów... Całkiem niedawno po dosc duzym overlockingu komp mi sie normalnie odpalił i chodził stabilnie. Ja szczesliwy wziąłem się za testowasnie i zaczłąęm kompresować ok. 1GB danych, gdy skonczyłem dopiero wtredy zerknąłem na temperaturę porcka i się przeraziłem – było 100 stopni Celsjusza... Od razu go wyłączyłem i powóciłem do standardowych ustawień (dałem ju jeszcze godzinke na ochłodzenie). Poza tym w biosie jest ustawione, źe komp wyłącza się dopiero, gdy procek osiągnie temperaturę 110 stopni...
radzę nie próbować w takiej temperaturze procek spala sie momentalnie nawet nie ma tego pewnego czasu :!: