Krytyczna temperatura athlonka 1,8+ XP
Jaka jest krytyczna temperatura wyzej podanego procesora ??
Czy max moze byc z 90 stopni??
Aha niewiem jaki to jest model
Czy max moze byc z 90 stopni??
Aha niewiem jaki to jest model
Odpowiedzi: 20
nie zawsze ufaj biosowi czasami producent cos sknoci
wide MSI K7N2 na nforce tu wskazania czujników pokazywały rózne cuda i dopiero nowe wersje biosu to poprawiły choć moim zdaniem nie do konca w moim przypadku mam dwa programy pokazujace tem.procka i systemu + bios i nigdzie te wskazania nie są identyczne
aida – 37
Pc alert – 41
bios –35
wide MSI K7N2 na nforce tu wskazania czujników pokazywały rózne cuda i dopiero nowe wersje biosu to poprawiły choć moim zdaniem nie do konca w moim przypadku mam dwa programy pokazujace tem.procka i systemu + bios i nigdzie te wskazania nie są identyczne
aida – 37
Pc alert – 41
bios –35
w biosie zawsze (!) jest niźsza temperatura, cokolwiek by pokazaywaly czujniki.
tak wiec albo aidzie cos sie pokopalo i bierze odczyt z jakiegos czujnika i przypisue ta wartość temperaturze procesora ; gdy tak na prawde ma on 75 *C
albo masz walnięte czujniki
albo bios zle pokazuje (moze zrob update biosu)
tak wiec albo aidzie cos sie pokopalo i bierze odczyt z jakiegos czujnika i przypisue ta wartość temperaturze procesora ; gdy tak na prawde ma on 75 *C
albo masz walnięte czujniki
albo bios zle pokazuje (moze zrob update biosu)
NIe nie:) w biosie nawet nie mam czegos takiego jak AUX a w aidzie patzre na bank na "procesor"
Stahoo:
Poza tym AIDA korzysta z tego samego czujnika co nasz BIOS , więc tutaj i tutaj odczyt jest identyczny
No ale kiedy ten odczyt nie jest wcale identyczny!Temperatura w Biosie to 75c a w aidzie 39c!Temperatóra róźni sie o 36 stopni,to chyba nie jest mało.Skąd ten błąd?.Chętnie wstawił bym wam zdięcia ale nie chce mi sie, mam nadzieje źe wierzycie mi na słowo ;–)
A czy patrzysz na ten sam parametr?? Raz moźe patrzysz np. na AUX a drugim razem na temperaturę proca. :?: :idea:
moze zamiast celsjuszy ma farenheit`y ustawione :?Stahoo:
Poza tym AIDA korzysta z tego samego czujnika co nasz BIOS , więc tutaj i tutaj odczyt jest identyczny
No ale kiedy ten odczyt nie jest wcale identyczny!Temperatura w Biosie to 75c a w aidzie 39c!Temperatóra róźni sie o 36 stopni,to chyba nie jest mało.Skąd ten błąd?.Chętnie wstawił bym wam zdięcia ale nie chce mi sie, mam nadzieje źe wierzycie mi na słowo ;–)
Stahoo:
co jest dokładniejsze AIDA czy bios?? w biosie mam temperatury taki jak wczesniej napisalem a w AIDZIE pokazuje mi ze procesor – 40C.CO to jest AUX??w aidzie bo tego mam 65 stopni
Wydaje mi się, źe AUX to temperatura po prostu wewnątrz skrzynki.
Poza tym AIDA korzysta z tego samego czujnika co nasz BIOS , więc tutaj i tutaj odczyt jest identyczny.
Jak to ktoś na tym forum napisał:
czy jakoś tak to szło :wink:Zawsze ufaj Biosowi
co jest dokładniejsze AIDA czy bios?? w biosie mam temperatury taki jak wczesniej napisalem a w AIDZIE pokazuje mi ze procesor – 40C.CO to jest AUX??w aidzie bo tego mam 65 stopni
Ja na swoim Athloniku 1800+ podkręconego lekko na 1900+ mam najwyźej 49 stopni. Mój coller jest firmy nieznanej :) ale pisze nz nim źe dla 1900+ :D A obroty to od 4688 rpm do 4821 rpm :wink: I wszycho śmiga :)
BTW teraz mam 44 na procu i 35 na płycie głównej. Na zimno jest 33 na procu i 24 na płycie gównej :wink:
BTW teraz mam 44 na procu i 35 na płycie głównej. Na zimno jest 33 na procu i 24 na płycie gównej :wink:
Mnie po zmianie płyty na nowszego Gigabyte temperaturka skoczyła o 10 stopni Celsjusza i teraz mam w granicach 55–60 stopni. Ale to podobno normalne, gdyź poprzednie czujniki na płytach zaniźały temperaturę :roll:
Natomiast wiatrak juź się ni chce kręcić tak szybko jak kiedyś. Moźe źle ułoźyłem czujnik :idea: W kaźdym razie szybciej niź 3900 RPM, to go jeszcze po zmianie płyty nie widziałem. Za to jest ciszej...
Natomiast wiatrak juź się ni chce kręcić tak szybko jak kiedyś. Moźe źle ułoźyłem czujnik :idea: W kaźdym razie szybciej niź 3900 RPM, to go jeszcze po zmianie płyty nie widziałem. Za to jest ciszej...
o maj gat ! to juz sa kosmiczne temperatury !
zdejmij waitrak z procka, zobacz czy jest polozona pasta na rdzeniu procesora.
jesli tak, to załóź jeszcze raz wiatrak i zobacz wtedy jkie będą temp. Jeśli nic się nie zmieni, to koniecznie kup inny wiatrak !
UPDATE
MarcinX, byłeś szybszy ;)
zdejmij waitrak z procka, zobacz czy jest polozona pasta na rdzeniu procesora.
jesli tak, to załóź jeszcze raz wiatrak i zobacz wtedy jkie będą temp. Jeśli nic się nie zmieni, to koniecznie kup inny wiatrak !
UPDATE
MarcinX, byłeś szybszy ;)
Jaki to cooler ?
Nawet jeźeli to boxowy to temperatura nie powinna być taka wysoka.
Najlepiej sprawdzić czy wiatrak nie jest zanieszyszczony i dobrze się kręci i czy radiator jest dobrze posmarowany pastą,najlepiej srebrną.
Nawet jeźeli to boxowy to temperatura nie powinna być taka wysoka.
Najlepiej sprawdzić czy wiatrak nie jest zanieszyszczony i dobrze się kręci i czy radiator jest dobrze posmarowany pastą,najlepiej srebrną.
POMOCY ja mam na swoim P4 w biosie tempertaury od 75 – 80 stopni celsiusza.CO mam z tym zrobic konmp zaiwesza sie dosc czesto wywala gierki do windy itd
czy zostawic ten radiator co mam i tylko odkrecic go wyczyscic i jeszcze raz go zalozyc czy wymieniec na nowy??
edit p4 to 1,8 ghz , apłyta to shuttle av40 bububu shit no ale co zrobic...
czy zostawic ten radiator co mam i tylko odkrecic go wyczyscic i jeszcze raz go zalozyc czy wymieniec na nowy??
edit p4 to 1,8 ghz , apłyta to shuttle av40 bububu shit no ale co zrobic...
Xior:
oj chłopaki chłopaki powiedział by moja babcia
myslałem źe skojarzycie
WC WC WC WC WC itd gdy tam nie ma wody to jest problem :wink:
Aha to było tak od razu bo dziwnie to zabrzmiało :wink: :lol:
oj chłopaki chłopaki powiedział by moja babcia
myslałem źe skojarzycie
myslałem źe skojarzycie
Xior:
no dobra padam do nuźek
Ps a co będzie jak zakręcą wodę?
aj, Xior, Xior ;) jak zabiorą wodę to będę pił soki. a wc jest obieg zamknięty :)
Xior:
a co będzie jak zakręcą wodę?
einstainie woda nie jest chyba doprowadzana z kranu no nie :?: :lol:
no dobra padam do nuźek
no a u mnie 39*C [2600+ Barton](komp od weekendu nie jest wyłączany) i ciszaaa w pokoju ;)
wc RULEZ ;)
wc RULEZ ;)