kręcenie 2500+

Cześć jak myslicie jakie moźliwości ma moj barton i czy zaryzykowac i puścić go np. na 215mhz magistrali?? boje się troche bo sie grzeje i jakie chłodzenie w granicach 100 byscie polecili??

Odpowiedzi: 8

pamięci mam GOOD RAMY PC 3200, chodzą na razie na napięciu 2.6V przy timingach 10–3–3–2.5 i synchronicznie z prockiem nie wiem czy jeszcze troche zaryzykowac, ale ustawienie CL 2 nic nie daje w testach AIDY, no z tym zasilaczem to rzeczywiście bobel, bede musiał se kupić jakis porządny zasilacz i tego pentagrama i wtenczas się zabiorę za ekstremalne kręcenie i własnie nie wiem czy bedzie chodził jako 3200+ przy mniejszym napięciu, i co byście polecili na mostek południowy do chłodzenia :?: , mam zablokowany mnoznik, a co do temperaturek to sa one takie jak 2500+ przy zamknietej obudowie, i co myslicie o wynikach z aidy :?: :?: :?:
maras
Dodano
07.09.2004 17:20:29
pamięci mam GOOD RAMY PC 3200, chodzą na razie na napięciu 2.6V przy timingach 10–3–3–2.5 i synchronicznie z prockiem nie wiem czy jeszcze troche zaryzykowac, ale ustawienie CL 2 nic nie daje w testach AIDY, no z tym zasilaczem to rzeczywiście bobel, bede musiał se kupić jakis porządny zasilacz i tego pentagrama i wtenczas się zabiorę za ekstremalne kręcenie i własnie nie wiem czy bedzie chodził jako 3200+ przy mniejszym napięciu, i co byście polecili na mostek południowy do chłodzenia :?: , mam zablokowany mnoznik, a co do temperaturek to sa one takie jak 2500+ przy zamknietej obudowie, i co myslicie o wynikach z aidy :?: :?: :?:
maras
Dodano
07.09.2004 17:20:29
Podstawa to dobre chlodzenie. yogipl wspomnial o Pentagramie i uwazam ze jest to rewelacyjny cooler za ta kase, sam w nastepnym tygodniu takiego zakladam. Pamieci powinny pojsc na FSB 215, mam Good Ramy i smigaly na 220 (a asynchro przy napieciu 2,8V). Tylko takie krecenie jest sztuka dla sztuki, w grach za duzo to nie pomoze bo i tak procek jest mocny. Pozostaje jedynie satysfakcja wlasciela, wiem bo sam zlapalem bakcyla overclocingu 8)
TuneR
Dodano
07.09.2004 13:32:57
Podstawa to dobre chlodzenie. yogipl wspomnial o Pentagramie i uwazam ze jest to rewelacyjny cooler za ta kase, sam w nastepnym tygodniu takiego zakladam. Pamieci powinny pojsc na FSB 215, mam Good Ramy i smigaly na 220 (a asynchro przy napieciu 2,8V). Tylko takie krecenie jest sztuka dla sztuki, w grach za duzo to nie pomoze bo i tak procek jest mocny. Pozostaje jedynie satysfakcja wlasciela, wiem bo sam zlapalem bakcyla overclocingu 8)
TuneR
Dodano
07.09.2004 13:32:57
Spróbuj mu zmniejszyć napięcie.

U mnie spokojnie lata na 1.625V
Tomekk
Dodano
07.09.2004 11:08:57
Ja bym na twoim miejscu juź darował, niewiem jak to moze sie skonczyć ale momi zdaniem skonczy sie paleniem!! I tak przy podkrecaniu zuzywasz kloce 2x, a ry juz chuba go 3x?? im dłuzej z nieo czerpiesz na podkreceniu tym krócej bedzie chodził!!, co prowadzi do wymiany czestej!! Lepiej wyadac pare zł na kolc, płyte!niz wsytko kupowac od nowa!polecił bym kolce szybszy gdzies taak 3200+, le majacy 512 caeshu!!, albo 64 bitowy!!! ilepsze chłodzenie nie takie standrdowe, tylko jakiś czas temu było widac wiatrazki Turbinowe, chłodą o ponad 80% lepiej od zwykłego wiatraczka.
maciek(smok)
Dodano
07.09.2004 00:47:17
Na takim sprzęcie raczej marne masz szanse na wysokie loty, płyta jest dobra. Z powodu zasilacza istnieje spore ryzyko źe twoje kręcenie skończy się tragicznie, spalenie proca, płyty,... itp. Pamięci teź pewnie za wysoko nie polecą, chociaź kto wie (te 215MHz to synchronicznie puściłeś?) Tego jak wysoko moźesz podkręcić nikt ci nie powie, musisz sam zaryzykować, to nie mini–golf, w OC trzeba się liczyć z uszkodzeniem czegoś. Oczywiście przy odpowiednim przygotowaniu sprzętu i odrobinie wiedzy moźna te ryzyko zmniejszyć do minimum. Podstawy bezpieczeństwa i sukcesu to dobre chłodzenie i zasilanie, reszta to pot, krew i zszargane nerwy :D Wchodzisz w to? :twisted:
spiderko
Dodano
06.09.2004 23:39:40
maras:
Cześć jak myslicie jakie moźliwości ma moj barton i czy zaryzykowac i puścić go np. na 215mhz magistrali?? boje się troche bo sie grzeje i jakie chłodzenie w granicach 100 byscie polecili??

Pentagram Freezone QC–80Cu – Chłodzenie

215Mhz??? Pamięci wytrzymają? Jakie są pamięci 333Mhz?400Mhz?

Widzę, źe juź przekroczyłeś 1.7V...ale widziałem nawet, źe ludziska jadą nawet do 1.8V

Masz odblokowany mnoźnik?

I najwaźniejsze...naprawdę tego potrzebujesz?
Jeśli tak to walcz! ale zwracaj uwage na temperaturkę!

Mój Bartek chodzi na 2500@3200 przy standartowym 1.65V jedyne co w nim zmieniłem to fsb ze 166Mhz na 200Mzh! Temp. 45C.
yogipl
Dodano
06.09.2004 22:48:16
maras
Dodano:
06.09.2004 20:53:23
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1