Kopiowanie z dysku na dysk.
Podczas kopiowania z dysku na dysk (nie z partycji na partycje) predkosc kopiowania bardzo sie wacha. Wprawdzie dyski roznia sie predkoscia (ATA33 i ATA100), ale czy to moze byc tego wina. Uzywam programu Total Copy i tam jest wyswietlana predkosc transmisji. Czesto ona sie zmienia od 1000KB/sec do 5000 KB/sec. po kopiowaniu koputer sporo dochodzi do siebie. Tak jakby mial zajeta cala pamiec. Czy w procesie kopiowania pamiec jest uzywana? Jak przyspieszyc kopiowanie? Podkreslam, ze w czasie kopiowania nic nie bylo ruszane (nie uruchamialem nic).
Mariusz
Mariusz
Odpowiedzi: 4
Wielkie dzieki. Zrobie tak jak mowisz i zobaczymy. Mariusz
Tak – ustaw swap samodzielnie.
Uruchom wszystko to co zwykle i włącz kopiowanie.
Zobacz ile pamięci jest w sumie brane przez system w tym czasie – wartość szczytowa, którą zobaczysz po włączeniu menagera zadań – zakładka wydajność.
W ten sposób ustalisz jakie są potrzeby systemu.
Do tego , a łaściwie, po to by problem z "powrotem do normalnosci" mieć z łowy moźesz "dograć" jakiś menager pamieci – propozycje programów teog typu znajdziesz w archiwum. Jego uźycie w tle czy wywoływane w razie potrzeby , pozwoli na oczyzczenie pamięci – jej zwolnienie – po operacji kopiowania.
Uruchom wszystko to co zwykle i włącz kopiowanie.
Zobacz ile pamięci jest w sumie brane przez system w tym czasie – wartość szczytowa, którą zobaczysz po włączeniu menagera zadań – zakładka wydajność.
W ten sposób ustalisz jakie są potrzeby systemu.
Do tego , a łaściwie, po to by problem z "powrotem do normalnosci" mieć z łowy moźesz "dograć" jakiś menager pamieci – propozycje programów teog typu znajdziesz w archiwum. Jego uźycie w tle czy wywoływane w razie potrzeby , pozwoli na oczyzczenie pamięci – jej zwolnienie – po operacji kopiowania.
Pamiec mam DDR 266. 256MB. Jesli chodzi o plik wymiany to jest ustawione automatyczne przydzielanie. Procesor Athlon 2000+. Win XP. Czy mam sam zdefiniowac ilosc pamieci wirtualnej?
O prędkości dysków juź wiesz. Do tego dochodzi ilość i "prędkość" pamięci RAM, a w wypadku gdy jej jest mało dostepność pamięci wirtualnej na dysku i to na którym swap jest tworzony.
Istotny jest tu i rozmiar pliku wymiany, bo jeźlei jest on tworzony dynamicznie to i kolejne spowolnienie następuje.
elementy kolejne to moc procesora i system operacyjny.
To tak po łebkach.
Sposoby przyspieszenia będą wynikały z tego jak sobie odpwoiesz na pytanie – który z powodów u mnie występuje ?
Istotny jest tu i rozmiar pliku wymiany, bo jeźlei jest on tworzony dynamicznie to i kolejne spowolnienie następuje.
elementy kolejne to moc procesora i system operacyjny.
To tak po łebkach.
Sposoby przyspieszenia będą wynikały z tego jak sobie odpwoiesz na pytanie – który z powodów u mnie występuje ?
Strona 1 / 1