Kopia Windowsa...

Witam serdecznie!!!

Mam taki mały problem. Otóż na swoim dysku mam następujące partycje:

C: - obecny windows xp
D: - na pliki
E: - na pliki
x: - wolna przestrzeń

I tak... Jutro mam zamiar sformatowac partycje C: i zainstalowac xp, poinstalowac wszystkie programy, aktualizacje itp. I tak gdy już wszystko poinstaluje, pokonfiguruje tak, że windows będzie nadawał się do użytku utworze  nową partycję F: - o takiej samej pojemnosci jak C:. Chciałbym na niej  miec drugiego windowsa xp - dwa windowsy na kompie już miałem, więc to nie problem. Tylko, że na F: nie chciałbym instalowac odnowa windowsa, programów itp - lecz jedynie skopiowac całego windowsa z C: - by zaoszczędzić dużo czasu - jak to zrobić? skopiowac wszystkie pliki z c na f? czy to wystarczy?

I teraz drugie pytanie... Gdy wejdę na tego drugiego windowsa z F: chciałbym, aby system mi czytał tą partycję F: jako C: a C: jako F:, ale tylko na tym windowsie - na drugim już normalnie, ale gdybym wszedł na tego windowsa z C: chciałbym, aby partycja tego drugiego windowsa, czyli F: - nie bła wogóle widoczna - da się to uczynić?

Odpowiedzi: 1

Teoretycznie jeżeli na tym F:\ zrobisz kopię przy użyciu jakiegoś Ghosta, Paragona czy innego Acronisa to będzie ona działająca. tyle, że nie obejdzie sie bez rekonfiguracji plików startowych na c:\ by wybor systemu zaistniał, a system mogł być uruchomiony - pliki te muszą być zawsze na pierwszej partyvcji pierwszego dysku. W konsekwencji to o czym piszesz w drugiej kolejności jest mocno wątpliwe do uzyskania. Być moze dąłoby sie to obejść jakimś "ukrywaczem" partycji, ale .. po pierwsze tylko być moze, a po drugie musiałby on ukrywać wszystkie partycje umieszczone przed F:\ , bo inaczej warunek plików startowych nie bedzie spełniony ( ciekawe co na to mbr - to tak btw). To samo - również w konsekwencji - dotyczy "widzenia" liter.
Nawet przy dwóch dyskach takie kombinacje też nie do końca są mozliwe, bo należy "działać" na niezależnie - przemiennie - podłączanych urządzenaich.
Rebe
Dodano
05.07.2006 09:18:05
grentoon@grentoon.info
Dodano:
05.07.2006 00:37:30
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1