Kontroler ATA133 na PCI
Witam. Posiadam obecnie w kompie 2 dyski twarde i 2 napedy (nagrywarke i cd–rom). Moja plyta obsluguje max ATA100. Zamierzam kupic nowy dysk (tan stary ma tylko 15GB ATA100) ktory bedzie obslugiwal ATA133. Poniewarz mam zajete juz wszystkie kanaly IDE zamierzam kupic kontroler ATA133 na pci. Dzieki niemu bede mogl podlaczyc wszystkie dyski (3 sztuki) i pozostanie jeszcze jedno gniazdo wolne. Moje pytanie brzmi – Jak zachowuje sie dysk podlaczony do kontrolera na PCI. Czy nie ma problemu z nim jako z dyskiem systemowym? Na allegro znalazlem kontrolery z wlasnym biosem. Podobno mozna ustawic, aby system startowal z dysku podlaczonego do kontrolera. Sprawdzal ktos cos takiego? Czy dziala to sprawnie? Nie blokuje kompa w postaci przywieszen systemu?
Mariusz
Mariusz
Odpowiedzi: 2
jesli system bedziesz mial na dysku podpietym do kontrolera pci to mozesz miec problemy gdyz bios plyty w pierwszej kolejnosci szuka systemu na dyskach podpietych do plyty glownej i jesli tam nie znajdzie systemy to juz dalej nie szuka. chociaz duzo zalezy od plyty glownej i wersji biosu sa plyty na ktorych mozna podac kolejnosc dyskow na ktorych szukany jest system chociaz w praktyce nie sprawdzalem jak to sie ma do obcych kontrolerow ide ktore maja wlasny bios
ps problem wystepuje tak jak nadmienilem wczesniej tylko wtedy jak masz dyski podpiete do plyty glownej jesli tylko do kontrolera to pojdzie jak po masle
ps problem wystepuje tak jak nadmienilem wczesniej tylko wtedy jak masz dyski podpiete do plyty glownej jesli tylko do kontrolera to pojdzie jak po masle
najlepiej kup kontroler na siliconie
tak, winda bedzie startowac z tego dysku podl. do tego controlera – tylko trzeba mu zapodac przy instalce stery od niego i pozniej winda cie poprowadzi przez reszte zabawy..
tak, winda bedzie startowac z tego dysku podl. do tego controlera – tylko trzeba mu zapodac przy instalce stery od niego i pozniej winda cie poprowadzi przez reszte zabawy..
Strona 1 / 1