konto "gość" bez dostępu do sieci
Witam. Mam pytanie czy mozna utworzyć konto "gość" bez dostepu do internetu? Tzn chcialbym aby osoba logujaca sie na to konto nie wiedziala ze komp jest podlaczony do sieci? (a administrator oczywiscie mial mozliwosc korzystania a internetu). dzieki
Odpowiedzi: 8
programem devcon moźna bez problemu odciąć dostęp do internetu na dowolnym koncie.
Za pierwszym razem u mnie teź nie podziałało ale była to wina źle spisanego ID karty sieciowej więc polecam zaznaczyć ten numer a następnie ctrl+c dla pewności.
jest jeszcze jedna sprawa a mianowicie jezeli na kotach (koncie) gości chcesz odciąć dostęp do internetu to uzyj tego polecenia jak podał DAMIANCORE ale musisz zrobić jeszcze jedną rzecz tak dla wygody – w autostarcie konta które ma mieć dostęp do internetu musisz dać takźe plik BAT tyle ze w składni polecenia zamiast disabled to enabled poniewaź jeźeli uźytkownik GOŚĆ wyloguje sie i zalogujesz na innym koncie to tamto teź będzie bez dostępu do internetu więc tak jak moźna się zorientować ENABLE uruchamia kartę sieciową. moźna oczywiście zrobić to samo przez menadźeraurządzeń ale jak juź automatycznie to automatycznie ;)
Za pierwszym razem u mnie teź nie podziałało ale była to wina źle spisanego ID karty sieciowej więc polecam zaznaczyć ten numer a następnie ctrl+c dla pewności.
jest jeszcze jedna sprawa a mianowicie jezeli na kotach (koncie) gości chcesz odciąć dostęp do internetu to uzyj tego polecenia jak podał DAMIANCORE ale musisz zrobić jeszcze jedną rzecz tak dla wygody – w autostarcie konta które ma mieć dostęp do internetu musisz dać takźe plik BAT tyle ze w składni polecenia zamiast disabled to enabled poniewaź jeźeli uźytkownik GOŚĆ wyloguje sie i zalogujesz na innym koncie to tamto teź będzie bez dostępu do internetu więc tak jak moźna się zorientować ENABLE uruchamia kartę sieciową. moźna oczywiście zrobić to samo przez menadźeraurządzeń ale jak juź automatycznie to automatycznie ;)
A próbowałeś zrobić to co było napisane w podanym przezemnie linku??
Jest jeszcze inny sposób:
Otwórz przystawkę Zarządzanie komputerem.
Presjdź do:
Zarządzanie komputerem
Narzędzia systemowe
Uźytkownicy i grupy lokalne
Uźytkownicy
Kliknij prawym przyciskiem myszy źądane konto uźytkownika, a następnie kliknij polecenie Właściwości.
Na karcie Profil w polu Skrypt logowania wpisz nazwę pliku skryptu i jego lokalizację.
Tylko feler w tym, źe ktoś musiał by Ci pomóc z treścią tego skryptu, gdyź ja nie potrafię.
Jest jeszcze inny sposób:
Otwórz przystawkę Zarządzanie komputerem.
Presjdź do:
Zarządzanie komputerem
Narzędzia systemowe
Uźytkownicy i grupy lokalne
Uźytkownicy
Kliknij prawym przyciskiem myszy źądane konto uźytkownika, a następnie kliknij polecenie Właściwości.
Na karcie Profil w polu Skrypt logowania wpisz nazwę pliku skryptu i jego lokalizację.
Tylko feler w tym, źe ktoś musiał by Ci pomóc z treścią tego skryptu, gdyź ja nie potrafię.
mam jedna karte sieciowa i @ jest przed tym wszystkim :?
Nazwa nie ma znaczenia
Usługa Połączenia Sieciowe włączona?
Moźesz masz parę kart sieciowych (np. zintegrowana i na PCI) i zły INSTANCE ID jej dałeś?
zobacz co jest napisane na stronie tej:
http://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/library/en–us/DevTest_g/hh/DevTest_g/DevCon_71b2975a–988a–44a1–b99f–416c0434b8f6.xml.asp
Example 31: Disable devices by device instance ID
PS. dałeś @(małpe) przed całytm tym INSTANCE ?
Usługa Połączenia Sieciowe włączona?
Moźesz masz parę kart sieciowych (np. zintegrowana i na PCI) i zły INSTANCE ID jej dałeś?
zobacz co jest napisane na stronie tej:
http://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/library/en–us/DevTest_g/hh/DevTest_g/DevCon_71b2975a–988a–44a1–b99f–416c0434b8f6.xml.asp
Example 31: Disable devices by device instance ID
PS. dałeś @(małpe) przed całytm tym INSTANCE ?
Ok przekopiowalem devcona do kat systemowego windows.
Utworzylem plik wsadowy *.bat (zgodnie z planem: z daszkami^ itp.)
Wstawilem do autostartu goscia.
Jak loguje sie do tego konta to pojawia sie okno dosa na chwile widac ze sie cos laduje i znika. Po czym sprawdzam czy jest internet i... jest!. nie wiem co robie zle, moze nalezy jakas konkretna nazwe nadac plikowi .bat. ja nazwalem siec.bat pop prostu. moze cos nie tak z tym devconem(po sciagnieciu rozpakowalem i do sysytemroota przkopiowalem wersje 32 bitowa bo sa dwie). Poradzcie cos plizzz!
Utworzylem plik wsadowy *.bat (zgodnie z planem: z daszkami^ itp.)
Wstawilem do autostartu goscia.
Jak loguje sie do tego konta to pojawia sie okno dosa na chwile widac ze sie cos laduje i znika. Po czym sprawdzam czy jest internet i... jest!. nie wiem co robie zle, moze nalezy jakas konkretna nazwe nadac plikowi .bat. ja nazwalem siec.bat pop prostu. moze cos nie tak z tym devconem(po sciagnieciu rozpakowalem i do sysytemroota przkopiowalem wersje 32 bitowa bo sa dwie). Poradzcie cos plizzz!
AD1. Pokombinuj.
AD2. Pomoc systemowa.
AD3. Robisz wpis w notatniku z poźądanymi danymi, ale zapisujesz juź z rozszerzeniem .bat
AD4. Menadźer urzadzeń we właściwościach mojego komputera.
AD5. Tak.
AD2. Pomoc systemowa.
AD3. Robisz wpis w notatniku z poźądanymi danymi, ale zapisujesz juź z rozszerzeniem .bat
AD4. Menadźer urzadzeń we właściwościach mojego komputera.
AD5. Tak.
Śćiągasz pliczek devcon
Instaluje go?
kopiujesz do %systemroot%
Gdzie to znaleźć?
tworzysz plik wsadowy .bat o treści
Jak to zrobić?
INSTANCE ID
Jak dowiedziec sie jaki mam INSTANCE ID?
wstawiasz do autostartu
Czyli do katalogu autostart?
Z gory dzieki za odp dla zielonego kolegi :lol:
Tak, aby w ogóle nie było netu?
Śćiągasz pliczek devcon, kopiujesz do %systemroot% tworzysz plik wsadowy .bat o treści
To co widnieje po disable jest INSTANCE ID(W tym przypadku mojej) Twojej karty siecoiwej. Przed tym całym ID musisz wsytawić @ , a przed kaźdym & wpisujesz ^. Ten pliczek wstawiasz do autostartu do "gościa" i voila.
Śćiągasz pliczek devcon, kopiujesz do %systemroot% tworzysz plik wsadowy .bat o treści
devcon disable @PCI\VEN_10EC^&DEV_8139^&SUBSYS_813911F6^&REV_10\3^&61AAA01^&0^&68
To co widnieje po disable jest INSTANCE ID(W tym przypadku mojej) Twojej karty siecoiwej. Przed tym całym ID musisz wsytawić @ , a przed kaźdym & wpisujesz ^. Ten pliczek wstawiasz do autostartu do "gościa" i voila.
Strona 1 / 1