Witam wszystkich. Przeczesałem google i dużo for na ten temat. Wszystkie dotyczą aby na koncie ograniczonym nie można było instalować programów. Mój problem polega na tym że chciałbym żeby na koncie ograniczonym można było instalować wszystko. Mój brat nie może sobie np zainstalować oprogramowania do kabla do telefonu, ani wtyczki do mozilli. Nie chce mu dawać administratora, a zależy mi żeby mógł instalować i nie dzwonił ciągle po mnie żebym mu podał hasło do admina bo nie może zainstalować. Czy da się coś takiego zrobić?
Z góry dzięki
Pozdrawiam
P.S Mam Windows XP sp2
Odpowiedzi: 7
ok dzięki za odpowiedź. poszperam w tym programie i dam znać :D
Zauważ że nie wszędzie masz tą opcję. Ponadto właśnie sprawdziłem że ja w przeglądarkę wpiszesz np. c:\ to albo Ci wywali okno normalne albo wyświetli komunikat że nie masz uprawnień do oglądania tej strony (bynajmniej u mnie tak jest). Tak jak wspomniałem poszperaj w WinXP Manager. Tam możesz po blokować dostęp do ważniejszych folderów, dysków itp.
Pomysł dobry, jednak uwierzytelnienie za pomocą uruchom jako wymaga i tak podania hasła :) więc braciszek i tak będzie mógł wejść na profil admina. dodatkowo jeżeli wpadnie na pomysł otwarcia przeglądarki za pomocą "uruchom jako.." ze swojego profilu to ma dostęp praktycznie do wszystkiego a także do twoich danych :)
Pozdrawiam
A jakby tak utworzyć konto admina i je zablokować... Dać mu hasło do tego, ale nie będzie się mógł zalogować, tylko jak będzie chciał coś zainstalować to użyje opcji PPM na instalatorze i "uruchom jako...". Blokada konta to edycja odpowiedniego wpisu rejestrze. Nigdy tego manualnie nie robiłem, ale jest program WinXP Manager dzięki któremu można to w łatwy sposób zrobić. Ponadto jest tam wiele innych zabawek związanych z ograniczaniem dostępu. Przetestuj go.
No najłatwiej jest dać admina. Ale rozważałem to. Będę robić wszystko żeby tego uniknąć, ponieważ administrator może zmieniać hasła, usuwać hasła, zmieniać typy kont, itp. a on jest na to jeszcze trochę za głupi :)
Rzeczywiście, to nie jest odpowiedź jakiej byś pewnie oczekiwał, ale jeżeli o instalacje np. kabla od telefonu chodzi, to czasem oprócz zapodania samego programu sterującego, konieczne jest odpalenie menadżera urządzeń i zabawa w tymże. Także koło się zamyka.
Nie wiem dokładnie do czego zmierzasz... Jeżeli chcesz aby instalował oprogramowanie daj mu po prostu uprawnienia administratora. Polecam zapoznać się Tobie z konsolą mmc ( także zalecam google )
BTW po co tworzysz Users'a który ma nie mieć ograniczonych uprawnień... :-s