Konto administratora chronione hasłem

Witam Dostałem od firmy laptopa z zainstalowanym win xp pro.Jest założone tylkojedno konto uzytkownika-administrator.Chciałem je zabezpieczyć hasłem i tak zrobiłem-utworzyłem hasło.Niestety podczas odpalania systemu windo nie prosi o hasło tylko od razu się odpala z pełnym dostępem O co chodzi? Chciałem również zmienić ustawienia programów odpalanych podczas startu w msconfig ale po odhaczeniu zmian wywala komunikat:błąd odmowy dostepu(...) byc może musisz się zalogować korzystając z konta administratora. Wogóle tego nie rozumię,bo jak wspomniałem wcześniej,utworzone jest jedno konto i to administrator

Odpowiedzi: 7

Endrju - jakie "odbezpieczenie"? - Toż z poziomu "Mego komputera teycja odbywa się bez atrybutów zabezpieczających. Tak samo jest przez bezpośredni dostep do boot.ini z systemu, a tylko przy tych kombinacjach "DOS-owych" atrybuty wchodzą w grę.
Rebe
Dodano
15.11.2007 10:22:21
  • Endrju 15.11.2007 10:54:38

[quote=Rebe]Endrju - jakie "odbezpieczenie"? - Toż z poziomu "Mego komputera teycja odbywa się bez atrybutów zabezpieczających. Tak samo jest przez bezpośredni dostep do boot.ini z systemu...[/quote] u mienia toże :mryellow: . lecz biorąc pod uwagę stan zaawansowania pytającego [bez urazy] i sytuację w której plik ten jest domyślnie "do odczytu" nie wiem co zrobiłby dalej widząc komunikat z sugestią coby go zapisać w innym pliku, ponadto spotkałem się już z sytuacją w której "ktoś instalujący system" oprócz standardowego atrybutu zabrał uprawnienia do tegoż pliku użytkownikowi z prawami admina - i stąd moje pytanie do autora postu

w sekcji "operating systems" - po naszemu systemy operacyjne masz dwa wpisy typu "multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /fastdetect /NoExecute=OptIn", różnią się one tym ->partition(1) lub partition(2). Usuń całą linijkę z partition(2), sprawwdź w sekcji default czy jest ta linijka z partition(1) - jeśli jest partition(2), zmień tylko cyferkę, zapisz zmiany i wypróbuj działanie restartując kompa. mam niepłonną myślę nadzieję, że odbezpieczenie pliku coby go można było wyedytować nie stanowi dla Ciebie problemu.
Endrju
Dodano
15.11.2007 08:58:40
  • nuendo 15.11.2007 11:25:09

[quote=Endrju]w sekcji "operating systems" - po naszemu systemy operacyjne masz dwa wpisy typu "multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /fastdetect /NoExecute=OptIn", różnią się one tym ->partition(1) lub partition(2). Usuń całą linijkę z partition(2), sprawwdź w sekcji default czy jest ta linijka z partition(1) - jeśli jest partition(2), zmień tylko cyferkę, zapisz zmiany i wypróbuj działanie restartując kompa. mam niepłonną myślę nadzieję, że odbezpieczenie pliku coby go można było wyedytować nie stanowi dla Ciebie problemu.[/quote] Dzięki za pomoc.Poradziłem sobie:mryellow:

Czego nie rozumiesz konkretnie ??
Żółty
Dodano
14.11.2007 23:47:36
zainteresuj się tematem boot.ini w przyklejonych działu XP
Endrju
Dodano
14.11.2007 12:17:22
  • nuendo 14.11.2007 22:21:54

[quote=Endrju]zainteresuj się tematem boot.ini w przyklejonych działu XP[/quote] Przeczytałem ale dla mnie to czarna magia.Czy mógłby ktoś mi toprostym jezykiem napisać jak to zrobić?

Postawiłem system od nowa i przyjął klucz,który znajdował się na płycie z której instalowałem go.Więc tak jak napisałeś nie ma reguły:mryellow: Niestety wczoraj miałem z tym laptopem i windą małe problemy:Nie wiedzieć czemu wysypał mi się system(przed instalacja tego nowego jak napisałem wyżej).Zaniosłem go do serwisu i panowie stwierdzili,że to rejestru itd.Postawili mi więc nowy system na dysku d,nie robiąc formatu dysku c(gdzie był zainstalowany uszkodzony system). Gdy go odebrałem zrobiłem po swojemu i postawiłem windę od nowa na dysku c i zrobiłem format dysku d. Niestety podczas uruchamiania windy pyta.który system ma wybrać. Jak zrobić,żeby system od razu odpalał się z dysku c a nie pytał o dokonanie wybory(bo na d windy juz nie ma) Mama nadziaję,że w miarę jasno to opisałem #-o pzdr
nuendo
Dodano
14.11.2007 11:44:24
Nie jest powiedziane, że zmiana klucza przy nakładce nie przejdzie ( tego jednak nie sprawdzisz bez eksperymentu ). Wyszuka Ci to jakiś keyfinder ( umozliwia ównież zmianę klucza w xp ). Choć może być róznie z przyjęciem klucza z nalepki również ( notebooki moga mieć ózne fochy w tej kwestii - znowu - bez sprawdzneia samemu nie stwierdzisz czy ten myk wyjdzie ).
Rebe
Dodano
13.11.2007 12:03:26
1. control userpasswords2 w uruchom i na wywołanym aplecie ptaszek przy "aby korzystać ......" 2. A konto wbudowane w grę nie wchodzi ?
Rebe
Dodano
13.11.2007 11:37:34
  • nuendo 13.11.2007 11:51:18

[quote=Rebe]1. control userpasswords2 w uruchom i na wywołanym aplecie ptaszek przy "aby korzystać ......"[/quote] Dzięki wielkie pomogło.:mryellow: Abym nie musiał zakładac jeszcze jednego tematu skorzystam z tego i zadam kolejne pytanie: Ktoś na tym latopie zainstalował nielegalnego xp,ale mam też oryginalną płytę z kluczem. Chciałbym przeisntalować system,ale z tego co się orientuję to przy nowej instalacji będę musiał podać klucz systemu,który już jest zainstalowany,a nie klucz z oryginalnej płyty. Jeśli mam rację,to jak odzyskac klucz produktu aktualnie zainstalowanego xp,i czy numer podany we właściwościach systemu [i]pod zarejestrowny [/i]na to jest właśnie klucz licencyjny?

nuendo
Dodano:
13.11.2007 11:32:35
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1