Konsola odzyskiwania

Tytulem wstepu: majstrowalem Partition Managerem i zawalilem kompa (usunalem to co nie trzeba). Nie musicie mnie ochrzaniac, bo sam to zrobilem przed lustrem, ale moze ktos mi pomoze. Mam WinXP Prof SP2 (NTFS) i obok Linuxa Mandrake10. MOBO AK32 Shuttle. Przy probie wejscia do windy pasek ladowania smiga kilka minut i pozniej czarny ekran (do Linuxa tez nie moge wejsc, bo brakuje jakichs plikow). Windows nie wyswietla zadnych komunikatow. Tryb awaryjny nie chce dzialac i co najgorsze nie moge dostac sie do Konsoli Odzyskiwania. Plytka inst. wystartuje, pojawia sie komunikat: "Instalator sprawdza konfiguracje sprzetowa komputera..." i za chwile czarny ekran i naped sie zatrzymuje. Probowalem dyskietek inst. – podobnie, wszystkie laduja sie normalnie, a po ostatniej czarny ekran i u gory po lewej stronie ekranu miga kursorek, ktory nie reaguje na klawiature. Czy, w takim ukladzie, jest jakas mozliwosc dostania sie do konsoli? I drugie pytanie. Jak w takim ukladzie sformatowac partycje i postawic winde od nowa, skoro plytka nie chce bootowac? Jest dobra, bo sprawdzalem na innym kompie.
Bardzo prosze o pomoc.

Odpowiedzi: 20

Spotkałem się z podobnym promlemem i pomogło przestawienie w biosie ustawienia dysku z AUTO na LBA.
helwer
Dodano
07.03.2005 00:06:40
Dzieki EL NINO :) No to do roboty...
jamosa
Dodano
06.03.2005 21:53:33
We fdisku:
fdisk /mbr
fdisk d: /mbr
fdisk e: /mbr
itd...
W konsoli:
fixmbr [device–name]
device–name Optional name that specifies the device that needs a new MBR. If this is left blank then the boot device is used.
EL NINO
Dodano
06.03.2005 21:26:04
Fajnie EL NINO, dzieki. Ale jak powiedziales A to powiedz mi i B. Jakie to przelaczniki?
jamosa
Dodano
06.03.2005 18:17:40
Wszystko sie da. Za pomoca odpowiednich przelacznikow.
EL NINO
Dodano
06.03.2005 15:51:39
Poczytaj.

http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=9576&hl=delpart
http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=14270
http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm

Problem opisywany w wypadku posiadania lub potraktowania dysku linuxem,często wtedy komp ma problem zabotować płyte instalacyjną z XP.
Trzeba naprawić sektor MBR dysku problem był opisywany poszukaj na Forum.
JNJN
Dodano
05.03.2005 14:02:44
Dzieki leon1313, rzeczywiscie ten "hirens boot" to niezla sprawa, zebym o nim wczesniej wiedzial, to na pewno bym mial. Ale niestety teraz nie dam rady go sciagnac i wypalic. Coraz bardziej ciemno widze. Moze jeszcze ktos ma jakies pomysly?
jamosa
Dodano
05.03.2005 13:18:19
1. Jak masz PM, to oferuje on robienie dyskietek boot z tym programem. Tak moźe uratujesz trochę danych i uda ci się "małym kosztem" cokolwiek odzskać.
2. jak juź chcesz formata strzelić spod knoppixa,to z menu wybiersz konslę u uprawnieniami roota: root console lub podobne( nie za bardzo pamiętam, bo długo nie bawiłem się tym )i wpisjesz w terminalu:
cfdisk

3. Słyszłeś o zestawie "hiren's boot". Obraz ma ok 32 MB i po wypaleni trzeba zbootować kompa z cd. Więcej odnośnie tego punktu nie napiszę, bo kto ma to wie dlaczego.
leon1313
Dodano
05.03.2005 11:39:41
Adik154, nigdy nie mialem Win98 i nie wiem jak taka dyskietke stworzyc. Mam kumpla z Win98, ale jest bardziej zielony niz ja (u niego komp to maszyna do pisania i drukarka). Byl bym wdzieczny za podpowiedz.
Leon1313, myslalem o upgrade biosu MOBO, ale nie wiem jak to zrobic bez windy. Lilo dziala, bo na poczatku sie wyswietla, ale Mandrake nie chce sie zaladowac (pisalem na poczatku). A tak w ogole, to na Linuxie tez niestety sie nie znam. Zainstalowalem go zeby zobaczyc jak to jest i troche sie pobawic – taka glupia ciekawosc. Nie zdazylem sie nauczyc. Z tego Knoppixa, co to teraz na nim jade, widac wszystkie dyski (partycje) windowsowe i mam dostep do plikow. Moze tutaj jest jakas mozliwosc?
jamosa
Dodano
05.03.2005 01:05:44
jamosa – mój problem teź się pojawiał – o dziwo – na płycie Shuttle (?!?). Wtedy to była ak12..
Moźe upgrade biosu MOBO ?
a linuxowy cfdisk, jeśli chodzi o format?? lilo (grub) teź padło?
leon1313
Dodano
05.03.2005 00:20:45
Uuu jeśli ci odrzuca dyskietke to lyba:= :cry: Musisz stworzyc takową jeszce raz najlepiej na kompie z windowsem 98 lub ME
adik154
Dodano
05.03.2005 00:13:35
Dzieki adik, ale jesli chodzi Ci o dyskietke W98, to w poprzednim poscie pisalem, ze mi odrzuca. Chyba, ze myslisz o innej dyskietce – jakiej?
Leon1313, nie zdobede sie na odwage grzebania w biosie prawie nowej karty, bo po pierwsze nigdy tego nie robilem, a po drugie nie ma pewnosci, ze to cos pomoze.
jamosa
Dodano
05.03.2005 00:10:51
Czytałem,źe zmiana biosu w k.graf moźe oźywić ową pod WinXp. Parę osób to robiło i podobno pomaga – gorzej jak się pomylisz....
leon1313
Dodano
05.03.2005 00:00:22
co do fdisk to ustawiasz w biosie first boot na Floppy
potem wkładasz dyskietke, uruchamiasz bez obsługi
wpisujesz fdisk
wybierasz T w miejscu gdzie cie pytwa o to,i juź jesteś w fdisku
adik154
Dodano
04.03.2005 23:29:50
Dzieki Bobi_robert za wyjasnienie ad. karty. Jak bys mogl mi troche jasniej wylozyc w jaki sposob dostac sie do tego narzedzia zarzadzajacego partycjami bym byl Ci wdzieczny, bo nie mam zielonego pojecia :oops: . Nie wiem tez jak uruchomic fdisk (bez konsoli jestem jak niewidomy). Probowalem z dyskietki Win98, ale komp. kazal mi wyjac nosnik i zrestartowac. Chyba, ze cos nie tak z dyskietka. Kiedys ja sciagnalem z netu, jak przeczytalem ze moze sie przydac. Ale nie moge zrozumiec dlaczego jedna plytka (Linux) sie bootuje, a druga, ta z winda nie chce.
jamosa
Dodano
04.03.2005 23:26:45
Dzieki Bobi_robert za wyjasnienie ad. karty. Jak bys mogl mi troche jasniej wylozyc w jaki sposob dostac sie do tego narzedzia zarzadzajacego partycjami bym byl Ci wdzieczny, bo nie mam zielonego pojecia :oops: . Nie wiem tez jak uruchomic fdisk (bez konsoli jestem jak niewidomy). Probowalem z dyskietki Win98, ale komp. kazal mi wyjac nosnik i zrestartowac. Chyba, ze cos nie tak z dyskietka. Kiedys ja sciagnalem z netu, jak przeczytalem ze moze sie przydac. Ale nie moge zrozumiec dlaczego jedna plytka (Linux) sie bootuje, a druga, ta z winda nie chce.
jamosa
Dodano
04.03.2005 23:26:45
Problem z instalacja XP na niektorych kartach NVIVIA jest znany szerzej. Obajawia sie własienie czarnym ekranem i migajacym kursorem
W takich przypadkach z reguły pomaga (chodz nie zawsze – przyklad adika) podmiana na czas instalacji systemu karty na inna. Mozna/trzeba sprobowac aby dostac sie do narzedzia zarzadzajacego partycjami i usunac i załozyc partycje od nowa.
Posluzyc sie tez mozesz jakim fdisk'iem
Bobi
Dodano
04.03.2005 23:06:57
Bobi_robert, dlaczego karta? Przepraszam, ze nie rozumie. Ja nadaje ze swojego kompa, tylko na Linuxie Knoppix3.6, ktorego nie trzeba instalowac. Plyta zabootowala bez problemu. Plyta z Mandrake tez sie bootuje, tylko z Windowsem nie chce. Myslalem, ze jak karta graficzna pojdzie, to beda ogolnie problemy, czy to Windows, czy Linux. Chyba, ze jestem w bledzie? Moja karta to ATI Radeon 9200 ma dopiero ze 3 m–ce.
jamosa
Dodano
04.03.2005 22:55:18
Ej ja naprawde nie kapuje. Pamięktasz Robert gdzieś juź kiedyś napisałeś źe wystarczy podmienić karte na czas instalacji a potem włoźyć spowrtotem starą. No więc poszedłem do kupla i wyjąłem rivie co zakupił źeby mógł mieć xp :P, włoźyłem tego GF2 (co nie chodziła na nim instalacja) i bum. nic. Pojawia sie wczytywanie windowsa a potem czarny ekran za słynnym migaczem w leym górnym. Więc Robert to nie zawsze pomaga. niekiedy trzeba całkowicie wymienić karte :cry: Jak np u mojego kolegi :cry:
adik154
Dodano
04.03.2005 22:38:35
Podmiana karty graficznej to raz a dwa to chkdsk z przełacznikiem i/lub zdjecie i załozenie partycji
Bobi
Dodano
04.03.2005 22:30:43
jamosa
Dodano:
04.03.2005 22:23:57
Komentarzy:
20
Strona 1 / 1