konfigurowanie kont uźytkowników w XP: Home Edition

Czy da się w Windowsie XP: Home Edition jakimś magicznym sposobem dostać się do zaawansowanych ustawień kont? Chodzi mi dokładnie o "lusrmgr.msc"
Wiem, źe HE teoretycznie NIE, ale wydaje mi się źe gdzieś w jakimś chyba CHIP'ie wyczytałem źe jest to moźliwe, tylko trzeba pogrzebać i zmienić cóś w rejestrze...
Czy aby napewno jest to moźliwe, czy tak się tylko zdaje mi? ;)
Moźe jest jakieś inne, ciekawsze narzędzie?

Pozdrawiam,

Odpowiedzi: 12

I nadal nic. Hijack niby nic nie wykazał (tak mi się przynajmniej wydaje) jakby ktoś był chętny to mogę zamieścić loga.
W środę chyba format :(
juzes
Dodano
22.04.2006 20:43:32
EL NINO:
W XP Home na konto ADMINISTRATOR mozna sie zalogowac wylacznie w trybie awaryjnym. W trybie zwyklym wyskakuje komunikat ktory opisal juzes –> Nie moźna zalogować uźytkownika z powodu ograniczenia konta

Ok dzięki idzie w awaryjnym.

piastow:
Tak jak juź ktoś mądry wczesniej napisał konto Administrator mozna uruchomić tylko w trybie awaryjnym. Rozwiązaniem jest stworzenie innego konta z takimi uprawnieniami np. konto o nazwie Admin lub kaźdej innej...

Jesli chodzi o udostepnianie plikow i katalogow w Windows Xp Home to w prosty sposob mozesz rozwiazac to przy pomocy niemieckiego programu Fajo XP File Security Extension w skrocie XP FSE.
Dzieki temu zyskujemy takie same mozliwosci udostepniania plikow i katalogow jak w przypadku Windows Xp Pro.

Nie chodzi mi o udostępnianie wybranym, wybranych zasobów tylko jeśli udostępniam to chcę udostępnić wszystkim. To teoretycznie w HE powinno wystarczyć udostępnić katalog, ale niestety nie działa (znaczy się działało i przestało).
Z tego co wyczytałem na forum to ktoś juź opisywał taką sytuację i był to prawdopodobnie spowodowane jakimś "szkodnikiem". Niestety osoba opisująca problem rozwiązała go formatem. Być moźe teź skorzystam z takiego rozwiązania gdyź mam zgrany obraz czystego systemu.
Postaram się jednak rozwiązać to inaczej, ale właścicielowi komputera zaleźy na czasie i nie wiem jak długo będę mógł kombinować.
Jakby co to dalsze informację i problemy będę zamieszczał w tym wątku w sobotę po godzinie 13 :)
juzes
Dodano
20.04.2006 20:06:14
Tak jak juź ktoś mądry wczesniej napisał konto Administrator mozna uruchomić tylko w trybie awaryjnym. Rozwiązaniem jest stworzenie innego konta z takimi uprawnieniami np. konto o nazwie Admin lub kaźdej innej...

Jesli chodzi o udostepnianie plikow i katalogow w Windows Xp Home to w prosty sposob mozesz rozwiazac to przy pomocy niemieckiego programu Fajo XP File Security Extension w skrocie XP FSE.
Dzieki temu zyskujemy takie same mozliwosci udostepniania plikow i katalogow jak w przypadku Windows Xp Pro.

piastow
Dodano
20.04.2006 16:09:38
W XP Home na konto ADMINISTRATOR mozna sie zalogowac wylacznie w trybie awaryjnym. W trybie zwyklym wyskakuje komunikat ktory opisal juzes –> Nie moźna zalogować uźytkownika z powodu ograniczenia konta
EL NINO
Dodano
19.04.2006 23:26:32
Mam ten sam problem, nie mogę zalogować się na konto administratora w win – HE, tylko na kono o nazwie "właściciel"
anderius
Dodano
19.04.2006 22:51:16
Witam wszystkich sorki źe mój pierwszy post i od razu prośba.
Nie chcę zakładać nowego tematu więc pisze w tym bo to podobny problem.
Przy próbie logowania na wbudowane konto administratora wyskakuje komunikat:
"nie moźna się zalogować z powodu ograniczeń konta"
dotadtkowo opisywany juz wielokrotnie roblem z udostępnianiem plików w XP z tym źe tu mała róźnica, nie zakładałem źadnych uźytkowników z hasłami po prostu udostepniłem katalog i działało zarówno na xp i 98, ale od pewnego czasu przestało działać.
Na uźytkowniku (niby administratorze) nie ma w narzędzia administracyjne – zarządzanie komputerem opcji uźytkownicy (być moźe dlatego źe nie loguję się na konto "prawdziwego" administratora)

Polecenie net user .... zmienia hasło dla administratora ale nadal nie mogę się zalogować
juzes
Dodano
19.04.2006 21:49:44
Dziekuję za pomoc.
Wszystko OK! :)
anderius
Dodano
06.02.2006 10:36:19
Net user LOGIN_ADMINISTRATORA HASŁO_NOWE
w CMD
zachariaszs
Dodano
05.02.2006 17:29:42
dokładnie
start –> uruchom –> cmd –> OK
wpisujesz cacls /? i ędziresz wszystko wiedział
co do administratora to zainteresuj się poleceniem net user . Więcej znajdziesz w pomocy windows'owej
MetaVirus
Dodano
05.02.2006 17:26:53
Witam.

Moźesz skorzystać z wiersza poleceń, polecenie ( cacls.exe, np calcs c:\dane /E /G Marcin:F nadaje uźytkownkikowi Marcin pełne prawa do folderu Dane) lub z programu winfile.exe znajdziesz go w dodatku Service Pack 6a do Windows NT.

Poizdrawiam
marcel25
Dodano
05.02.2006 11:31:37
Trzeba było tak od razu pisać. Zaawansowane udostępnianie plikow w Windows XP HE jest w trybie awaryjnym.

P.S. Jak chcesz cos dopisać do postu to uzywaj " Zmień" w prawym górnym rogu swojego postu.

A co do konta to nie zostało ono wyłączone? Nie mam HE i nie wiem jak to tam jest. Byc moze po instalacji nie jest ono włączone w przeciwieństwie do xp pro – ale to tylko zgaduje
wojtt
Dodano
04.02.2006 22:58:38
W zasadzie chodzi mi o zmienienie uprawnień do katalogów i plików dla danego uźytkownika. W XP: HE nie ma narzędzia Zaawansowanego udostępniania plików, ale moźna to zrobić z poziomu konsoli (i chyba o tym czytalem w CHIP'ie). I tutaj prośba: jak to zrobić?

Jeszcze jedno, w HE jest konto Administratora, lecz nie mogę się na nie zalogować – komunikat: "Nie moźna zalogować się, z powodu ograniczeń konta". O co chodzi?
anderius
Dodano
04.02.2006 22:54:00
anderius
Dodano:
04.02.2006 21:56:33
Komentarzy:
12
Strona 1 / 1