Konfiguracja TCP/IP

Mam problem z konfiguracja polaczenia sieciowego , a mianowicie wchodząc we własciwosci połączenia sieciowego we własciwosci protokołu TCP/IP mam następujący komunikat :
"W celu skonfigurowania protokołu TCP/IP musisz zainstalować i włączyć kartę sieciową"

W pasku zadań jest wyswietlane połączenie sieciowe i cały czas jest w stanie pobierania adresu sieciowego.

Dodam ze karta sieciowa (na płycie) była instalowana i usuwana parokrotnie.Menadźer urządzeń pokazuje ją jako poprawnie zainstaloowaną.
Mało tego dołoźyłem nową kartę sieciową i jest to samo co z kartą zintegrowaną na płycie.Polecenie Netsh nie działa – brak dostępu .

System XP Pro SP 2 (SP2 – dokładany do pracującego ok 1 roku "czystego" XP )

jakby sie komuś coś kojarzyło gdzie szukać przyczyny bede wdzięczny

Odpowiedzi: 3

sztainhof:
za co jest odpowiedzialny nettcpip.inf ?
To instalka protokolu TCP/IP.

To co linkujesz to programik do zmiany ustawien sieciowych, przydatny w sytuacji gdy posiadamy np. laptop ktory podpinamy do sieci w miejscu pracy i w domu.
EL NINO
Dodano
30.05.2005 11:41:13
Dzieki za odpiowiedz.
Bede probował.
za co jest odpowiedzialny nettcpip.inf ?
to jakies standardowe ustawienia protokołu ?
Tak sie jeszcze zastanawialem czy by takie narzędzie nie pomoglo :
http://www.thecodeproject.com/csharp/OazSwitchNetConfig.asp ?
sztainhof
Dodano
30.05.2005 00:37:26
Probowales usunac wszystko z wlasciwosci polaczenia ? Probowales odinstalowac sieciowke ? Jesli nie, to zrob to.
Jesli masz plytke ze zintegrowanym z SP2 XPkiem, zrob nakladke.

Mozesz rowniez sprobowac –

sciagnij sobie winsockfix.exe –> http://www.majorgeeks.com/download4372.html

1. w C:\WINDOWS\inf\ znajdziesz nettcpip.inf (jest ukryty/systemowy, niech system go pokaze),
wlasciwosci Polaczenia sieciowego, kliknij Zainstaluj, wybierz protokol do zainstalowania, wybierz instalacje z dysku i podaj mu sciezke do C:\WINDOWS\inf\nettcpip.inf
zresetuj kompa.

2. idz do rejestru do:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Winsock i usun \Winsock
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Winsock2 i usun \Winsock2
restart kompa
uruchom sciagnietego fixa.
EL NINO
Dodano
29.05.2005 17:44:27
sztainhof
Dodano:
29.05.2005 17:26:01