komunikat przy starcie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
witam
mam mały problem, otórz podczas uruchomienia komputera pojawia mi się komunikat zaraz po testowaniu pamięci
80 Pin Conductor...
całego nie zdąrzyłem przeczytać bo mi to bardzo szybko migło przed oczyma,ale cos o nie podłączeniu tasmy. Ale niestety nie działa mi przez to chyba stacja dyskietek
mimo ze tasmy sa dobrze podłączone. Co zrobic.
Plyta główna Epox EP–8KTA+
Trzeba coś zmienić w biosie czy jak???
Dzięki za odpowiedz
btw– tasmy wymieniłem ale nadal to samo pisze.
mam mały problem, otórz podczas uruchomienia komputera pojawia mi się komunikat zaraz po testowaniu pamięci
80 Pin Conductor...
całego nie zdąrzyłem przeczytać bo mi to bardzo szybko migło przed oczyma,ale cos o nie podłączeniu tasmy. Ale niestety nie działa mi przez to chyba stacja dyskietek
mimo ze tasmy sa dobrze podłączone. Co zrobic.
Plyta główna Epox EP–8KTA+
Trzeba coś zmienić w biosie czy jak???
Dzięki za odpowiedz
btw– tasmy wymieniłem ale nadal to samo pisze.
Odpowiedzi: 19
no fakt ten komunikat nie jest szkodliwy ale jesli on jest to trzeba go jakos wyeliminowac, przeciez on cos oznacza ...
Nie ma się co przejmować tym komunikatem, szczerze mówiąc w biosie nie widzialem takiej opcji, spróbuj zostawić na kanale sam dysk podpięty 80 i zobacz, jak podepniesz Cd jako slave i będzie komunikat to tak ma być w niczym to nie przeszkadza.
A kolega Thel to chyba tu pracuje na ilość postów.
A kolega Thel to chyba tu pracuje na ilość postów.
"podlaczyc" mozna na sile prawie wszystko wszedzi :D
TheL:
ja juz sie spotykalem z "roznymi rzeczami" :D kumple wepchna chyba wszystko wszedzie, spalonego ramu to juz widzialem u nich duzo, albo nie docisnie albo cos innego.
najlepszym motywem jaki widzialem to bylo podlaczenie fdd do akceleratora grafiki 3DFX :D
To juź musiał być MASTER w sprawach komputerowych pozdro :)

ja juz sie spotykalem z "roznymi rzeczami" :D kumple wepchna chyba wszystko wszedzie, spalonego ramu to juz widzialem u nich duzo, albo nie docisnie albo cos innego.
najlepszym motywem jaki widzialem to bylo podlaczenie fdd do akceleratora grafiki 3DFX :D
To ,źe "Polak potrafi" dotyczy i taśm,i kości pamięci, i zasilania samego ównieź – tyle, źe naleźy choć trochę wiary pokładać, źe zanim ktoś siły uźyje to jednak raz jeszcze spojrzy na "dziurki" i kształty.
ufff a myslalem ze myslisz o "czerwonym od zasilania" :D bo da sie wepchanac te kabelki zaufaj mi :p jasne masz racje przeciesz takie kable sygnalowe sa tak produkowane aby odpowiednio je podlaczac i jest roznica w podlaczeniu "gora – dol"
TheL:
hmm jesli by odwrotnie podlaczyl to by mial blad inny i komp czegos by nie wykrywal ...
To nie jest prawda – odwrotnie – nie znaczy "czerwonym od zasilania" – tak się w większości wypadków nie da z uwagi na wrąbek w gniazdach i dysku i kontrolera na płycie. a o końcówki ( wtyki ) taśmy – wszystko bedzie chodzić i wykrywać, tyle, źe tryb pracy to góra PIO$/ATA–33, a nie prawidłowy dla moźliwości kontrolera i dysku.
hmm jesli by odwrotnie podlaczyl to by mial blad inny i komp czegos by nie wykrywal ...
Wejdź do BIOS–u i gdzieś tam przy ustawieniach IDE będzie moźliwość zmiany ustawień odnoszących się do tego komunikatu.
Raz jeszcze napisźę – to jest wyłacznie informacja. Istotma moze być tylko w wypadku, gdy masz podpięte taśmy z ekaranami – 80 źyłowe – i wpiołeś je/jeden z nich odwrotnie.
Raz jeszcze napisźę – to jest wyłacznie informacja. Istotma moze być tylko w wypadku, gdy masz podpięte taśmy z ekaranami – 80 źyłowe – i wpiołeś je/jeden z nich odwrotnie.
ale obie tasmy masz sprawne 80 zylowe ?
podpiąłem hdd na ide1 a cd–rw na ide2 na osobnej tasmie. mimo tego komunikat jest nadal :–(
tak zrobie thx
podlaczyc uzadzenie ATA66/100/133 do primary na jednej tasmie a inne (cdrom/dvd)na drugiej tasmie .. i bedzie spoko
ale ja mam podpięty na jednej tasmie 80zylowej cd,hdd do ide1,
jak to wyłązcyć w biosie
mam award bios
jak to wyłązcyć w biosie
mam award bios
ale ja mam podpięty na jednej tasmie 80zylowej cd,hdd do ide1,
jak to wyłązcyć w biosie
mam award bios
jak to wyłązcyć w biosie
mam award bios
Ad@$:
Musisz mieć taśmę 80 zyłkową łaczącą HDD z MOBO
Wcale nie musi – szczególnie jeźlei jest to kanał, na którym ATAPI (CD/DVD itp.) jest podpięty.
afolek:
witam
80 Pin Conductor...
Musisz mieć taśmę 80 zyłkową łaczącą HDD z MOBO
afolek:
całego nie zdąrzyłem przeczytać bo mi to bardzo szybko migło przed oczyma,ale cos o nie podłączeniu tasmy.
Pause na klawiaturze
Ten komunikat z flopem nic wspólnego nie ma.
To tylko informacja o tym, źe na kanale ATA66/100/133 jest/nie jest uźywana taśma 80 źyłowa.
Moźna to w BIOS–ie wyłaczyć.
Zaś flop mógł najzwyczajniej w swiecie paść.
To tylko informacja o tym, źe na kanale ATA66/100/133 jest/nie jest uźywana taśma 80 źyłowa.
Moźna to w BIOS–ie wyłaczyć.
Zaś flop mógł najzwyczajniej w swiecie paść.
Strona 1 / 1