Komputer wariuje -formatowanie dysku nie pomaga :/

Witam mam poważny problem z komputerem (i zgóry przepraszam za niezprecyzowane zjawiska) ale tyle tego było że już dobrze nie pamiętam... niedawno ściągnąłem z neta jedną głupią mptrujkę od tamtego czasu zaczą wyskakiwać komunikat aby włożyć płytę z serwice pack 2 gdyż zostały podmienione pliki póżniej przestały po kolei działać wszystkie programy (nie miałem antywirusa:/) postanowiłem zainstalować antywirusa ale po zainstalowaniu zaczął się sypać ,błedy panel nie wyskakiwał ,niektóre aplikacje wogóle niereagowały tak zaczęło się już dziać z każdym programem jeżelij wogóle się włączył lub dał zainstalował aplikacje które wogóle się uruchomiły i odziwo działały na palcach mogłem policzyć Postanowiłem sformatować komputer i po włączeniu kompa wszystko było ok sterowniki działały nic dodać nic ująć póżniej po paru minutach zobaczyłem coś czego jeszcze nie widziałem kiedy prbóbowałem przenieść jakiś plik lub go skopiować wyskakiwało w menedzerze zadań zadanie o nazwie DRAG.EXE następnie explorer stawał w miejscu wyłączałem operacje drag .explorer się odwiesił i przez to nic nie dało się przenieść ani zkopiować ,a na pulpit wrzuciłem ważne informacje które straciłem bo nie mogłem ich przenieść z windowsa na inną partycje. po kolejnym sformatowaniu komp zaczął się resetować zaczął się pokazywać zniekrztałcony obraz przy logowaniu komp się póżniej sam resetował i w kółko kiedy się włączył zresetowała się rozdzielczość i sterowniki do grafiki przestały działać znowu go sformatowałem wszystko działało chwile póżniej ekran zaczął migać i zmieniły się ustawienia monitora same ,jeden antywirus odziwo się zainstalował przeskanowałem kompa i znalazł pare wirusaów na sformatowanym dysku:/ Uwaga jeszcze jeden szczegół na samym początku przed pierwszym formatem w panelu administratora znalazłem konto które nie pokazywało się przy logowaniu było dziwnie podpisane i z założonym hasłem, plików do niego za chiny nie można było zobaczyć teraz niby wszystko działa po trzecim sformatowaniu ale niektóre programy dalej nie działają jeden antywirus działa ale są z nim prblemy Nie można uruchomić usługi PC-cillin PersonalFirewall z powodu następującego błędu: Nie można odnaleźć określonego pliku. a przy pierwszym antywirusie który nie działał występowały błędy Usługa BitDefender Scan Server niespodziewanie zakończyła pracę. Wystąpiło to razy: 2. Limit czasu (30000 milisekund) podczas oczekiwania na połączenie się z usługą BitDefender Communicator. Nie można uruchomić usługi BitDefender Communicator z powodu następującego błędu: Usługa nie odpowiada na sygnał uruchomienia lub sygnał sterujący w oczekiwanym czasie. itp.. a pozostałe błędy Nie można uruchomić usługi BDVEDISK z powodu następującego błędu: System nie może odnaleźć określonej ścieżki. Usługa PC Tools Security Service niespodziewanie zakończyła pracę. Wystąpiło to razy: 1. Kod błędu 10000050, parametr 1 fffffff0, parametr 2 00000000, parametr 3 804ea447, parametr 4 00000000. Nie można uruchomić usługi BDVEDISK z powodu następującego błędu: System nie może odnaleźć określonej ścieżki. Usługa Trend NT Realtime Service niespodziewanie zakończyła pracę. Wystąpiło to razy: 1. Aplikacja zawieszająca IEXPLORE.EXE, wersja 6.0.2900.2180, moduł zawieszenia hungapp, wersja 0.0.0.0, adres zawieszenia 0x00000000. Aplikacja zawieszająca ccsetup130.exe, wersja 0.0.0.0, moduł zawieszenia hungapp, wersja 0.0.0.0, adres zawieszenia 0x00000000. Product: Opera 9.62 -- Error 1406.Could not write value Opera.HTML to key \Software\Classes\.torrent\OpenWithProgIds. System error . Verify that you have sufficient access to that key, or contact your support personnel. Nie można znaleźć opisu dla identyfikatora zdarzenia ( 0 ) w źródle ( pctsSvc.exe ). Być może komputer lokalny nie ma wymaganych informacji rejestru lub plików DLL potrzebnych do wyświetlania komunikatów z komputera zdalnego. Możesz użyć flagi /AUXSOURCE= do pobrania tego opisu; więcej informacji można znaleźć w Pomocy i obsłudze technicznej. Następujące informacje są częścią zdarzenia: Proces usługi nie mógł połączyć się z kontrolerem usługi. Podczas wewnętrznego przetwarzania system zdarzeń modelu COM+ wykrył zły kod powrotu. HRESULT to 800706BA z w wierszu 44 z d:\qxp_slp\com\com1x\src\events\tier1\eventsystemobj.cpp. Skontaktuj się z Pomocą techniczną firmy Microsoft i zgłoś ten błąd. noi jeszcze wiele razy widziałem komunikat aplikacja nie będzie działać prawidłowo bleble coś tam (0xc000000005) itp... UWAGA-to chyba ważne po pierwszym formatowaniu pomieszały się woluminy partycji np"E" na "G" itp tylko partycja "C" z WINDOWS pozostała bez zmian może po prostu wystarczy zresetować bios niewiem ... czkam na jakieś sęsowne komętarze z góry dziękuję za pomoc

Odpowiedzi: 5

teoretycznie tak, tylko po co komplikować sobie życie? powodzenia
deezoo68
Dodano
26.11.2008 00:23:42
dziekuję za pomoc może laikiem nie jestem no ale nie łapie się za coś czego nie robiłem i nie rozumiem całkiem do końca , nie miałem pojęcia że aplikacje tego typu mogą wniknąć tak głęboko w strukturę HDD i przyznam ze jeszcze nigdy nie miałem z czymś tak szybko i złośliwie postępującym do czynienia:/ ,jeszcze trochę poczytam ,utworze kopie ważnych danych i zabiorę się za to a póżniej będzie można zamknąć temat ale mam jeszcze jedno pytanie czy taka złośliwue działająca aplikacja może przestawić ustawienia BIOS-U? Znajomy wspominał o "hard formacie"i wspominał też o możliwości przestawienia opcji biosu.
.:M::A::T::R::I::X:.
Dodano
25.11.2008 18:12:41
ten program to DBAN, to taka samo uruchamiająca się mini dystrybucja linuksa, służy do trwałego kasowania danych na dyskach i pojedynczych partycjach różnymi metodami, najprostsza z nich to zapisanie samych zer na fizycznej strukturze dysku czy partycji, wadą programu jest jego szybkość działania, posiadam wersję 1.0.7 która nie obsługuje dysków SATA ze sterownikami kontrolera AHCI (te opcje dostępne w BIOSie nowych komputerów przygotowanych pod VISTĘ), trzeba wypalić sobie płytkę bootowalną i z niej uruchomić komputer, programik zajmuje ok 2MB
deezoo68
Dodano
23.11.2008 22:24:15
i znowu się coś wali nawet już nie można na konto użytkownika wejść bo błąd krytyczny wyskakuje :/ i kolejna seria programów nie reaguje na "uruchom" albo sie zaraz wyłączy ......
Dodano
23.11.2008 22:05:46
podobny problem miałem kiedyś ze swoim kompem, jakiś robal uwił sobie gniazdko w sektorze rozruchowym HDD i działy się różne cuda, formatowanie i reinstalacje nie pomagały, aż znalazłem programik do usuwania danych z dysku na tej stronce: http://www.dban.org/, dysk 250GB czesał prawie 20 godzin zapisując na nim "0", ale... pomogło, po formatowaniu dysku pod Windowsa można już zrobić wszystko
deezoo68
Dodano
23.11.2008 21:11:54
  • .:M::A::T::R::I::X:. 23.11.2008 22:01:37

[quote=deezoo68]podobny problem miałem kiedyś ze swoim kompem, jakiś robal uwił sobie gniazdko w sektorze rozruchowym HDD i działy się różne cuda, formatowanie i reinstalacje nie pomagały, aż znalazłem programik do usuwania danych z dysku na tej stronce: http://www.dban.org/, dysk 250GB czesał prawie 20 godzin zapisując na nim "0", ale... pomogło, po formatowaniu dysku pod Windowsa można już zrobić wszystko[/quote] a jak nazywa się ten program bo ta stronka jakaś pogmatwana

Dodano:
23.11.2008 18:45:57
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1