Komputer + TV

Cześć. Chłopaki wiem, źe pytanie trochę lamowate ale mam problem. Chciałbym podłączyć telewizor do komputera. Aby oglądać na nim m.in. Filmy. Nie wiem jak się do tego zabrać. Jaki kabel kupić końcówki itd. Moja karta graficzna to Asus v9280 VideSuite. Ma wyjście svideo czy jakoś tak. A tv ma wejście euroscart i chincz. Nie wiem do jakiego wejścia podłącza się takie rzeczy. Jaki kabel kupić itd. Pomóźcie mi i wytłumaczcie krok po kroku co zrobić. A moźe znacie jakąś stronkę www, na której jest to opisane. Forum przeglądałem ale nie znalazłem źadnego tematu na ktorym było napisane co dokładnie zrobić. Z góry dziękuję.

Odpowiedzi: 8

dobra kupie sobie kabel Jeden koniec: Euro ,drugi koniec: svideo(okragla wtyczka) i jack....
Co dalej?
Czy jakos w TV bedzie dobra czy mozna poprawic ja jakims progsem?
Na co trzeba wlaczyc w TV zeby byl obraz pulpitu itd?ODP
Anonymous
Dodano
14.03.2004 20:14:35
darek_dade:
aleś ty mądry a źe ci sie chciało napisać. Ale taka informacja jest w kaźdej instrukcji telewizora więc niepotrzebnie sie wysiliłeś

Po pierwsze nie w kazdym.

Po drugie nie Tobie oceniać przydatnośc tego postu. Problem ma zulusnet.
Pawek
Dodano
06.01.2004 22:34:29
aleś ty mądry a źe ci sie chciało napisać. Ale taka informacja jest w kaźdej instrukcji telewizora więc niepotrzebnie sie wysiliłeś
darek_dade
Dodano
06.01.2004 22:15:51
Schemat połączeń (We – Wy) na wtyczce SCART:
1. Wyjście sygnału fonicznego (k. prawy)
2. Wejście sygnału fonicznego (k. prawy)
3. Wyjście sygnału fonicznego (k. lewy)
4. Masa wejść i wyjść sygnałów fonicznych
5. Masa sygnału wejścia B
6. Wejście sygnału fonicznego (k. lewy)
7. Wejście sygnału B
8. Przełączanie całkowitego sygnału wizyjnego
9. Masa wejścia sygnału G
10. Dane 2
11. Wejście sygnału G
12. Dane 1
13. Masa wejścia sygnału R
14. Masa danych
15. Wejście sygnału R
16. Przełączanie sygnałów RGB
17. Masa wejścia całkowitego sygnału wizyjnego
18. Masa sygnału przełącznika RGB
19. Wyjście całkowite sygnału wizyjnego
20. Wejście całkowitego sygnału wizyjnego
21. Masa złącza (Ekran)

Aby oglądać TV w komputerze potrzebny jest przewód EURO–SVHS, wtyczkę EURO wkłączasz do telewizora, a drugą małą wtyczkę (SVHS – 4 pin) wtykasz do karty graficznej. Żeby mieć w komputerze kolory musisz przestawić telewizor z PAL na SVHS.
W karcie graficznej odbiór sygnału musisz ustawić równieź na SVHS. Dźwięk podłączasz do karty dźwiękowej (Line–In).
alpin19
Dodano
06.01.2004 20:17:42
No więc tak.
Sygnał video przylutuj do pinu 20
Masę video do pinu 18
A ekran do pinu 21, czyli tej wielkiej metalowej blachy we wtyczce euro.
SLAY3R
Dodano
06.01.2004 17:00:44
Kupiłem osobno kabel ekranizowany i wtyczke euro oraz jednego chincha (do karrty graficznej). Kabel ma 2 źyły + ekran ale teraz jak go zlutować Z EURO I chinchem. Pomocy do jakich pinów trzeba go podłączyć źeby był obraz na tv. Nie kupiłem od razu zrobionego kabla, bo we wszystkich sklepach mieli tylko 1.5 metra, A u mnie potrzebnych jest około 8–10. Pomocy
zulusnet
Dodano
06.01.2004 15:31:25
thomas17:
wystrarczy ze kupisz sobie przejściówke Euro do telewizora podłaczasz euro a od strony kompa jest wejscie svideo i to wszystko.Taki kabelek 5 m kosztuje około 10 zł albo troche wiecej

Jak kupi taki kabel to nie będzie miał dźwięku w tv. No chyba źe dźwięk ma być odtwarzany w głośnikach podłączonych do kompa.
Jeźeli nie to trzeba zaopatrzyć się w kabelek w którym z jednej strony jest wtyczka EURO(SCART), a z drugiej strony są dwie wtyczki: svideo do karty graficznej i jack do podłączenia do karty muzycznej.
SLAY3R
Dodano
06.01.2004 14:53:58
wystrarczy ze kupisz sobie przejściówke Euro do telewizora podłaczasz euro a od strony kompa jest wejscie svideo i to wszystko.Taki kabelek 5 m kosztuje około 10 zł albo troche wiecej
Anonymous
Dodano
06.01.2004 14:32:36
zulusnet
Dodano:
05.01.2004 23:56:03
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1