Komputer się spowalnia w grach i filmach po ok. 1 godz.
Zaczyna się mulić szczególnie przy filmach .
Obojętnie jaki film puszcze to po ok.1 godz. zaczyna iść klatka po klatce ,zwalnia .W grach to samo się dzieje ale najbardziej w GTA VC teź po ok.1.5 godz.
strasznie się zaczyna ciąć .Problem ten znika gdy uruchomie ponownie kompa i wtedy znowu wszystko chodzi normalnie ale znowu do czasu – jakieś 1.5 godz.
Wykluczam tu zgóry przegźewanie się jakiegoś elementu
i zaśmiecony system bo wyjątkowo o niego dbam i niema w nim źadnych błędów .Komp ma 1.5 roku i niedawno ył na przeglądzie .Nie wyskakują mi w systemie źadne błędy i inne errory .
Płyta – K7VTA3b Via 266/333 ECS
AMD 1.7 XP
384 RAM
Seagate Baracuda IV 60GB [7200]
Chaintech GF 4 MX 440 {nie SE }
Wszystko chodzi mi z twardziela więc niewiem czy jakby chodziło z płyty np. filmy to czy dalej by się cięło – bo moźe twardziel się przegźewa czy co albo jest za wolny ?
Jakie są wasze opinie ?
Obojętnie jaki film puszcze to po ok.1 godz. zaczyna iść klatka po klatce ,zwalnia .W grach to samo się dzieje ale najbardziej w GTA VC teź po ok.1.5 godz.
strasznie się zaczyna ciąć .Problem ten znika gdy uruchomie ponownie kompa i wtedy znowu wszystko chodzi normalnie ale znowu do czasu – jakieś 1.5 godz.
Wykluczam tu zgóry przegźewanie się jakiegoś elementu
i zaśmiecony system bo wyjątkowo o niego dbam i niema w nim źadnych błędów .Komp ma 1.5 roku i niedawno ył na przeglądzie .Nie wyskakują mi w systemie źadne błędy i inne errory .
Płyta – K7VTA3b Via 266/333 ECS
AMD 1.7 XP
384 RAM
Seagate Baracuda IV 60GB [7200]
Chaintech GF 4 MX 440 {nie SE }
Wszystko chodzi mi z twardziela więc niewiem czy jakby chodziło z płyty np. filmy to czy dalej by się cięło – bo moźe twardziel się przegźewa czy co albo jest za wolny ?
Jakie są wasze opinie ?
Odpowiedzi: 7
EL NINO:
IMO jest to problem z zapychaniem sie pamieci RAM, jak to w w98 bywalo. Sprobowac mozesz ze "zwalniaczami" nieuzywanego i zapchanego RAMu. Cos w rodzaju MemTurbo, MaxMem, czy tez RamOpt.
Zerknij do Monitora systemu ustawiajac sobie aby pokazal Ci ile masz wolnej pamieci w momencie tego "zamulania".
Uzupełnię – pliki ( biblioteki ) w w9x odpowiedzialne z obsługę pamięci miały i mają tendencję do "psucia się".
Żeby ich nie szukać i nie podmieniać ręcznie najprościej jest przeinstalować system czy to przez setup, czy przez setupcor to bez znaczenia. Przynajmniej na jakisz czas będzie spokój.
Thermal–Throttling :) Sprawdź w biosie
Jeśli nie gram ani nie oglądam filmów to komp moźe chodzić nawet 2 dni bez przerwy i wszystko będzie w poźądku .Nigdy nie mam mniej niź 70 % zasobów systemowych w autostarcie teź niemam niczego niepotrzebnego co by zapychalo pamięć .
Spróbuje jeszcze te programiki do ramu ale który jest najlepszy ???????????????????
Spróbuje jeszcze te programiki do ramu ale który jest najlepszy ???????????????????
IMO jest to problem z zapychaniem sie pamieci RAM, jak to w w98 bywalo. Sprobowac mozesz ze "zwalniaczami" nieuzywanego i zapchanego RAMu. Cos w rodzaju MemTurbo, MaxMem, czy tez RamOpt.
Zerknij do Monitora systemu ustawiajac sobie aby pokazal Ci ile masz wolnej pamieci w momencie tego "zamulania".
Dla mnie to jakby sie coś grzało, ja bym stawial na grafe, chociaz nie powinna... moźe coś tam padlo w niej :?
a jak masz ustawione opcje zasilania moze masz tam zaznaczone aby winda ci wyłaczała twarde itd.
P.S czy przy tej okazji głosniczek systemowy nie wydaje dzwieków
P.S czy przy tej okazji głosniczek systemowy nie wydaje dzwieków
Temperatura cpu nie przekracza 60 C a wnętrza obudoby
nie przekracza 45 C .
Mam po 2GB wolnego na C i D{partycji}
D z grami ma 50GB a z systemowymi C 10GB
nie przekracza 45 C .
Mam po 2GB wolnego na C i D{partycji}
D z grami ma 50GB a z systemowymi C 10GB
Strona 1 / 1