Komputer się spowalnia w grach i filmach po ok. 1 godz.

Zaczyna się mulić szczególnie przy filmach .
Obojętnie jaki film puszcze to po ok.1 godz. zaczyna iść klatka po klatce ,zwalnia .W grach to samo się dzieje ale najbardziej w GTA VC teź po ok.1.5 godz.
strasznie się zaczyna ciąć .Problem ten znika gdy uruchomie ponownie kompa i wtedy znowu wszystko chodzi normalnie ale znowu do czasu – jakieś 1.5 godz.
Wykluczam tu zgóry przegźewanie się jakiegoś elementu
i zaśmiecony system bo wyjątkowo o niego dbam i niema w nim źadnych błędów .Komp ma 1.5 roku i niedawno ył na przeglądzie .Nie wyskakują mi w systemie źadne błędy i inne errory .

Płyta – K7VTA3b Via 266/333 ECS
AMD 1.7 XP
384 RAM
Seagate Baracuda IV 60GB [7200]
Chaintech GF 4 MX 440 {nie SE }

Wszystko chodzi mi z twardziela więc niewiem czy jakby chodziło z płyty np. filmy to czy dalej by się cięło – bo moźe twardziel się przegźewa czy co albo jest za wolny ?

Jakie są wasze opinie ?

Odpowiedzi: 7

EL NINO:
IMO jest to problem z zapychaniem sie pamieci RAM, jak to w w98 bywalo. Sprobowac mozesz ze "zwalniaczami" nieuzywanego i zapchanego RAMu. Cos w rodzaju MemTurbo, MaxMem, czy tez RamOpt.
Zerknij do Monitora systemu ustawiajac sobie aby pokazal Ci ile masz wolnej pamieci w momencie tego "zamulania".

Uzupełnię – pliki ( biblioteki ) w w9x odpowiedzialne z obsługę pamięci miały i mają tendencję do "psucia się".
Żeby ich nie szukać i nie podmieniać ręcznie najprościej jest przeinstalować system czy to przez setup, czy przez setupcor to bez znaczenia. Przynajmniej na jakisz czas będzie spokój.
Rebe
Dodano
25.03.2004 08:06:44
Thermal–Throttling :) Sprawdź w biosie
Anonymous
Dodano
24.03.2004 23:13:16
Jeśli nie gram ani nie oglądam filmów to komp moźe chodzić nawet 2 dni bez przerwy i wszystko będzie w poźądku .Nigdy nie mam mniej niź 70 % zasobów systemowych w autostarcie teź niemam niczego niepotrzebnego co by zapychalo pamięć .
Spróbuje jeszcze te programiki do ramu ale który jest najlepszy ???????????????????
Anonymous
Dodano
17.01.2004 22:45:46
IMO jest to problem z zapychaniem sie pamieci RAM, jak to w w98 bywalo. Sprobowac mozesz ze "zwalniaczami" nieuzywanego i zapchanego RAMu. Cos w rodzaju MemTurbo, MaxMem, czy tez RamOpt.
Zerknij do Monitora systemu ustawiajac sobie aby pokazal Ci ile masz wolnej pamieci w momencie tego "zamulania".
EL NINO
Dodano
17.01.2004 16:47:46
Dla mnie to jakby sie coś grzało, ja bym stawial na grafe, chociaz nie powinna... moźe coś tam padlo w niej :?
Krzychooo
Dodano
17.01.2004 00:44:19
a jak masz ustawione opcje zasilania moze masz tam zaznaczone aby winda ci wyłaczała twarde itd.

P.S czy przy tej okazji głosniczek systemowy nie wydaje dzwieków
Xior
Dodano
17.01.2004 00:28:23
Temperatura cpu nie przekracza 60 C a wnętrza obudoby
nie przekracza 45 C .
Mam po 2GB wolnego na C i D{partycji}
D z grami ma 50GB a z systemowymi C 10GB
Anonymous
Dodano
17.01.2004 00:26:22
Anonymous