Komputer się nie wyłacza tylko restartuje
Ja mam taki problem źe m się komp nie chce wyłączyć a zamiast tego się restartyje.
Próbowałem juź chyba wszystkiego
łacznie z doinstalowaniem NT APM/Legacy Support lecz niestety nie chce mi się całkowicie zainstalować,gdyź w Menadźarze Urządzeń przy NT APM/Legacy Support mam mały zółty wykrzyknik.
Juź naprawdę nie wiem co mam dalej robić.
Jest to jednoprocesorowy Komputer PC z interfejsem ACPI
Mój system na którym działam to Windows XP Pro SP2.
Kupiłem tego kompa od kolegi,który mówi mi źe na Windowsie 98 komp się wyłączał bez problemu.
Z góry dzięki za radę
Pozdrawiam
Próbowałem juź chyba wszystkiego
łacznie z doinstalowaniem NT APM/Legacy Support lecz niestety nie chce mi się całkowicie zainstalować,gdyź w Menadźarze Urządzeń przy NT APM/Legacy Support mam mały zółty wykrzyknik.
Juź naprawdę nie wiem co mam dalej robić.
Jest to jednoprocesorowy Komputer PC z interfejsem ACPI
Mój system na którym działam to Windows XP Pro SP2.
Kupiłem tego kompa od kolegi,który mówi mi źe na Windowsie 98 komp się wyłączał bez problemu.
Z góry dzięki za radę
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 14
sprawdz panel sterowania=>> system=>> sprzet=>> Menadzer urządzeń=>> Karty sieciowe=>> właściwości zaawansowane =>> i wyszukaj zezwalaj na uspienie lub podobne nazwe
Nawet nie będę sie silił na merytoryczną wypowiedź, bowiem nie mam pojęcia o co chodzi.
Tak więc :
1. Rosario1 – w kwestii zanania się mnie nie uwazględniaj. Ja się nie znam, ale za to wiem gdzie szukać.
2. YoYoYo77 – do napisania to Mamy – to jest pluralis majestatis prawidlowo uźyte – coś więcej np. wstawienie tego linku: http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=22587 – gdybyś go przeczytał to , być moze, wiedziąłbyś, źe warto podać konfigurację komputera, a w tym przypadku uwaględnić ównieź informację o dacie BIOS–u płyty głównej.
Moźemy równieź – bo ten likn na pamięć znamy, a szukać w archiwum cpx Nam się nie chce – podać taki adres: http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=66785 ,w kórym znajdują się odesłania do stron z opismai procedur zmian BIOS–ów .
W końcu zaś i o tym wspomnieć moźemy, źe widzimy – raz kolejny – gdy uźytkownik w pyskówki się wdaje usiłując indolencję innych wykazać to coś Nam się robi i wszelkich kroków, w kwestii wyjasnienia problemu, czynić odechciewa.
Tak więc :
1. Rosario1 – w kwestii zanania się mnie nie uwazględniaj. Ja się nie znam, ale za to wiem gdzie szukać.
2. YoYoYo77 – do napisania to Mamy – to jest pluralis majestatis prawidlowo uźyte – coś więcej np. wstawienie tego linku: http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=22587 – gdybyś go przeczytał to , być moze, wiedziąłbyś, źe warto podać konfigurację komputera, a w tym przypadku uwaględnić ównieź informację o dacie BIOS–u płyty głównej.
Moźemy równieź – bo ten likn na pamięć znamy, a szukać w archiwum cpx Nam się nie chce – podać taki adres: http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=66785 ,w kórym znajdują się odesłania do stron z opismai procedur zmian BIOS–ów .
W końcu zaś i o tym wspomnieć moźemy, źe widzimy – raz kolejny – gdy uźytkownik w pyskówki się wdaje usiłując indolencję innych wykazać to coś Nam się robi i wszelkich kroków, w kwestii wyjasnienia problemu, czynić odechciewa.
Parę osób tu stara ci się pomóc, a ty nie piszesz co robisz, tylko "piszcie co jeszcze". Co egzamin przeprowadzasz. To nie my się nie znamy, tylko ty.
I tylko tyle macie do napisania!
Nie znasz się to się nie zabieraj...
ok–nie to nie.
Ale przynakmniej powiedzcie mi co z tym "NT APM/Legacy Support "?
Dlaczego nie mogę tego całkowicie zainstalować?
Pozdro
Nie znasz się to się nie zabieraj...
ok–nie to nie.
Ale przynakmniej powiedzcie mi co z tym "NT APM/Legacy Support "?
Dlaczego nie mogę tego całkowicie zainstalować?
Pozdro
Proces fleszowania biosu jest opisany w ksiąźce od płyty głównej. Instrukcje oraz opis znajdziesz równieź na stronie producenta płyty. Ale lepiej zrób tak jak radzi Rosario1, bo jak wgrasz złą zawartość to kość zaprogramujesz tylko programatorem z odpowiednią podstawką.
Oddaj do serwisu bo problem przerasta twoje umiejętnośći. Fleszowanie biosu to trochę wyźsza szkoła jazdy dla kogoś kto pyta co to jest.
Niestety nie rozwiązuje to mojego problemu–juź wcześniej o tym pisałem.
Jeden cytat:
Co oznacza źe BIOS trzeba "Fleszować" ?
I jak ewentualnie trzeba to zrobić?
Pozdrawiam
Jeden cytat:
To jednakźe nie czyni róźnicy dla Windowsa i jedyna droga to go nadinstalować nad obecną instalką jeszcze raz. Oczywiście po ustawieniu BIOS w pierwszej kolejności. Ponadto jest jeszcze bardzo niemiła moźliwość źe BIOS jest za stary i trzeba by było go fleszować by w ogóle obsługa tego schematu zasilania była dostępna w jego opcjach...........
Co oznacza źe BIOS trzeba "Fleszować" ?
I jak ewentualnie trzeba to zrobić?
Pozdrawiam
Zajrzałem do BIOSu i w zakładce "integral peripherials" nie mam tych opcji o których Pan mówi.
Znalazłem je w zakładce "Power Management" – "WakeUp Events" – obydwie były ustawione na Disable.
Dla całkowitego objaśnienia napiszę wwszystko co mam napisane w tej zakładce:
Power Management (enter)
WakeUp Events (enter)
VGA – off
LPT & COM – LPT/COM
HDD & FDD – ON
PCI Master – off
PowerOn by PCI Card – Disable
Wake Up On Lan/Ring – Disable
RTC Alarm Resume – Disable
Primary INTR – ON
IRQ Activity Monitoring – Press Enter
Czekam na wskazówki :–)
Pozdrawiam serdecznie
Znalazłem je w zakładce "Power Management" – "WakeUp Events" – obydwie były ustawione na Disable.
Dla całkowitego objaśnienia napiszę wwszystko co mam napisane w tej zakładce:
Power Management (enter)
WakeUp Events (enter)
VGA – off
LPT & COM – LPT/COM
HDD & FDD – ON
PCI Master – off
PowerOn by PCI Card – Disable
Wake Up On Lan/Ring – Disable
RTC Alarm Resume – Disable
Primary INTR – ON
IRQ Activity Monitoring – Press Enter
Czekam na wskazówki :–)
Pozdrawiam serdecznie
zajrzyj do biosu, w integral peripherials masz opcje wake on lan oraz poweron on pci (lub podobne) obie na disable i po sprawie
Moźe ktoś coś więcej napisze?
Czekam na kaźde zdanie.
Dlaczego NT APM/Legacy Support nie chce mi się całkowicie zainstalować – w Menadźarze Urządzeń przy NT APM/Legacy Support mam mały zółty wykrzyknik ?
Pozdrawiam
Czekam na kaźde zdanie.
Dlaczego NT APM/Legacy Support nie chce mi się całkowicie zainstalować – w Menadźarze Urządzeń przy NT APM/Legacy Support mam mały zółty wykrzyknik ?
Pozdrawiam
Miałem kiedyś taki przypadek, ale problem nie leźał w systemie, tylko był wynikiem uszkodzenia karty montaźowej (Pinnacle). Moja rada, usunąć wszystkie urządzenia bez których komputer moźe działać i spróbować. Inne spróbować podmienić (karta graficzna).
Niestety ale próbaowałem juź i tego
W tej lokalizacji wogóle nie mam takiej opcji jak "zarządzanie energią APM"
Pozdrawiam i czakam na ewentualne wskazówki
Jesli nie podziała a komputer nie ma interfejscu ACPI badz w BIOSie został zmieniony schemat na AMP
Panel sterowania/Opcje zasilania/Zaawansowane zarządzanie energią APM zaptaszyc opcje Włącz obsługe zaawansowanego zarządzania energią
W tej lokalizacji wogóle nie mam takiej opcji jak "zarządzanie energią APM"
Pozdrawiam i czakam na ewentualne wskazówki
Próbowałeś wszystkich wskazówek zawartch w tym temacie?
Strona 1 / 1