Komputer się nie wyłacza tylko restartuje

Ja mam taki problem źe m się komp nie chce wyłączyć a zamiast tego się restartyje.
Próbowałem juź chyba wszystkiego
łacznie z doinstalowaniem NT APM/Legacy Support lecz niestety nie chce mi się całkowicie zainstalować,gdyź w Menadźarze Urządzeń przy NT APM/Legacy Support mam mały zółty wykrzyknik.
Juź naprawdę nie wiem co mam dalej robić.
Jest to jednoprocesorowy Komputer PC z interfejsem ACPI
Mój system na którym działam to Windows XP Pro SP2.
Kupiłem tego kompa od kolegi,który mówi mi źe na Windowsie 98 komp się wyłączał bez problemu.
Z góry dzięki za radę
Pozdrawiam

Odpowiedzi: 14

sprawdz panel sterowania=>> system=>> sprzet=>> Menadzer urządzeń=>> Karty sieciowe=>> właściwości zaawansowane =>> i wyszukaj zezwalaj na uspienie lub podobne nazwe
kamaa
Dodano
13.01.2006 01:38:40
Nawet nie będę sie silił na merytoryczną wypowiedź, bowiem nie mam pojęcia o co chodzi.
Tak więc :
1. Rosario1 – w kwestii zanania się mnie nie uwazględniaj. Ja się nie znam, ale za to wiem gdzie szukać.
2. YoYoYo77 – do napisania to Mamy – to jest pluralis majestatis prawidlowo uźyte – coś więcej np. wstawienie tego linku: http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=22587 – gdybyś go przeczytał to , być moze, wiedziąłbyś, źe warto podać konfigurację komputera, a w tym przypadku uwaględnić ównieź informację o dacie BIOS–u płyty głównej.
Moźemy równieź – bo ten likn na pamięć znamy, a szukać w archiwum cpx Nam się nie chce – podać taki adres: http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=66785 ,w kórym znajdują się odesłania do stron z opismai procedur zmian BIOS–ów .
W końcu zaś i o tym wspomnieć moźemy, źe widzimy – raz kolejny – gdy uźytkownik w pyskówki się wdaje usiłując indolencję innych wykazać to coś Nam się robi i wszelkich kroków, w kwestii wyjasnienia problemu, czynić odechciewa.
Rebe
Dodano
12.01.2006 10:24:52
Parę osób tu stara ci się pomóc, a ty nie piszesz co robisz, tylko "piszcie co jeszcze". Co egzamin przeprowadzasz. To nie my się nie znamy, tylko ty.
Rosario1
Dodano
12.01.2006 09:21:53
I tylko tyle macie do napisania!
Nie znasz się to się nie zabieraj...
ok–nie to nie.
Ale przynakmniej powiedzcie mi co z tym "NT APM/Legacy Support "?
Dlaczego nie mogę tego całkowicie zainstalować?
Pozdro
YoYoYo77
Dodano
12.01.2006 02:39:41
Proces fleszowania biosu jest opisany w ksiąźce od płyty głównej. Instrukcje oraz opis znajdziesz równieź na stronie producenta płyty. Ale lepiej zrób tak jak radzi Rosario1, bo jak wgrasz złą zawartość to kość zaprogramujesz tylko programatorem z odpowiednią podstawką.
sh@dow
Dodano
10.01.2006 00:00:56
Oddaj do serwisu bo problem przerasta twoje umiejętnośći. Fleszowanie biosu to trochę wyźsza szkoła jazdy dla kogoś kto pyta co to jest.
Rosario1
Dodano
09.01.2006 21:41:43
Niestety nie rozwiązuje to mojego problemu–juź wcześniej o tym pisałem.

Jeden cytat:
To jednakźe nie czyni róźnicy dla Windowsa i jedyna droga to go nadinstalować nad obecną instalką jeszcze raz. Oczywiście po ustawieniu BIOS w pierwszej kolejności. Ponadto jest jeszcze bardzo niemiła moźliwość źe BIOS jest za stary i trzeba by było go fleszować by w ogóle obsługa tego schematu zasilania była dostępna w jego opcjach...........

Co oznacza źe BIOS trzeba "Fleszować" ?
I jak ewentualnie trzeba to zrobić?

Pozdrawiam
YoYoYo77
Dodano
09.01.2006 20:19:31
kamaa
Dodano
08.01.2006 12:02:37
Zajrzałem do BIOSu i w zakładce "integral peripherials" nie mam tych opcji o których Pan mówi.
Znalazłem je w zakładce "Power Management" – "WakeUp Events" – obydwie były ustawione na Disable.
Dla całkowitego objaśnienia napiszę wwszystko co mam napisane w tej zakładce:
Power Management (enter)
WakeUp Events (enter)
VGA – off
LPT & COM – LPT/COM
HDD & FDD – ON
PCI Master – off
PowerOn by PCI Card – Disable
Wake Up On Lan/Ring – Disable
RTC Alarm Resume – Disable
Primary INTR – ON
IRQ Activity Monitoring – Press Enter

Czekam na wskazówki :–)

Pozdrawiam serdecznie
YoYoYo77
Dodano
07.01.2006 21:01:46
zajrzyj do biosu, w integral peripherials masz opcje wake on lan oraz poweron on pci (lub podobne) obie na disable i po sprawie
BOOTanick
Dodano
07.01.2006 17:17:53
Moźe ktoś coś więcej napisze?
Czekam na kaźde zdanie.

Dlaczego NT APM/Legacy Support nie chce mi się całkowicie zainstalować – w Menadźarze Urządzeń przy NT APM/Legacy Support mam mały zółty wykrzyknik ?

Pozdrawiam
YoYoYo77
Dodano
07.01.2006 01:45:18
Miałem kiedyś taki przypadek, ale problem nie leźał w systemie, tylko był wynikiem uszkodzenia karty montaźowej (Pinnacle). Moja rada, usunąć wszystkie urządzenia bez których komputer moźe działać i spróbować. Inne spróbować podmienić (karta graficzna).
Rosario1
Dodano
06.01.2006 21:58:09
Niestety ale próbaowałem juź i tego

Jesli nie podziała a komputer nie ma interfejscu ACPI badz w BIOSie został zmieniony schemat na AMP
Panel sterowania/Opcje zasilania/Zaawansowane zarządzanie energią APM zaptaszyc opcje Włącz obsługe zaawansowanego zarządzania energią

W tej lokalizacji wogóle nie mam takiej opcji jak "zarządzanie energią APM"

Pozdrawiam i czakam na ewentualne wskazówki
YoYoYo77
Dodano
06.01.2006 16:06:27
Próbowałeś wszystkich wskazówek zawartch w tym temacie?
wojtt
Dodano
06.01.2006 14:15:58
YoYoYo77
Dodano:
06.01.2006 14:06:31
Komentarzy:
14
Strona 1 / 1