komputer sam mi się resetuje

jak w temacie.

kurde siedze sobie, albo gram, a tu nagle ciach i reset :? co to moźe być?

Odpowiedzi: 7

dziwny ten mój komputer. dziś się nie resetuje wogóle hehe. kiedyś tak samo było resetował się ciągle a potem wcale. no nic dzięki za odpowiedź, następnym razem jak bedzie się resetował to skorzystam z Twoich wskazówek, bo teraz to po co jak się nie resetuje. :D
R_Gilu
Dodano
11.06.2005 18:06:11
No i widziesz – teraz moźemy zacząć się zastanawiać:
Na początek http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=29728 i przeczytaj podtemat o wywoływaniu BSOD–a , zastosuj zmiany w systmeie i jest szansa, źe następnym razem zamiast resetu "niebieski ekran" zobaczysz ,a na nim syganturę błedu – najczęsciej 0x000..... , a moze i jakąś nazwę pliku do tego.
To będzie punkt wyjścia jeźlei o systme chodzi.
Moźesz órwnieź w logi systemu spojrzeć – panel sterowania – narzędzia administracyjne – podgląd zdarzeń i tam zobaczyć czy jakieś błedy występują.
Kolejną kwestią są – te elementy ,na które zwróciłeś uwagę – temperatury podzespołów, a do tego napięcia zasilania.
Informacje o nich uzyskasz dzięki programowi Everest .
Następna kwestia to – przy tak leciwym sprźecie – pamięć RAM – warto i ją przetestować – uźyć do tego moźesz programów goldmemory lub memtest86 – uruchamia się je startując komputer z utwrzonej dyskietki.
To z grubsza kolejność działań i wskazanie jakie dane powinieneś zebrać i ew. przedstawić w kolejnym poscie, by moźan było do wskazywania przyczyn resetów przystapić.

Na koniec jeszcze jedna uwaga – warto czasem rozkręcic obudowę i przeczyścić wszystkie elementy – styki spręźonym powietrzem. To samo dotyczy rediatorów i wentylatorów. Czesto okazuje się, źe juz sama ta operacja przywraca sprźetowi sprawność.
Rebe
Dodano
10.06.2005 14:58:09
AMD K6 400 mhz, 256 mb ram, karta graficzna GeForce 2 32 mb.
system Windows XP Proffesional bez źadnych SP.

opis problemu:

włączam komputer siedze troszke i nagle system sam się resetuje. nie wiem czym to moźe być spowodowane.
kiedyś juź tak miałem ale ustało, a teraz na nowo. moźe procesor się nagrzewa za bardzo, albo karta graficzna? nie wiem czy to akurat od tego ale gdzieś słyszałem źe od takich właśnie rzeczy komputer moźe się sam resetować.
R_Gilu
Dodano
10.06.2005 14:40:15
Czy nie rozumiesz, źe to co juź napisąłes o problemie mozna tylko o kant potłuc?
dostałeś link do tematu z forum – przeczytaj i ... postaraj się zrozumieć co tam jest napisane, a potem...... opisz wszystko raz jeszcze.

Mogę napisać z czystym sumieniem, źe "nie chcemy Ci pomóc", bo nie mamy takiego obowiązku by za wróźki robić.
Jezlei zaś Twój kolejny post będzie tylko wpisem do "ksiąźki źyczeń i zaźaleń",a nie będzie zgodny z oczekiwaniami to na pomoc nie tylko nie licz, ale i spodziewaj się, źe temat zamknięty zostanie.
Rebe
Dodano
10.06.2005 11:16:38
:? :? :?

widzę, źe nie chcecie mi pomóc. a ja nie mogę grać w counter–strike, bo pogram troche i się komp zresetuje.

nic się nie dzieje, jest tak jakbym wcisnął "reset" a nic nie wciskam samo się resetuje.
R_Gilu
Dodano
10.06.2005 11:11:36
Rebe:
gusioo – myślisz ,ze w Toim linku jest rozwiązanie ? :wink:

Nie wiem – czytać z rana mi sie nie chce ;)
Anonymous
Dodano
10.06.2005 11:05:03
R_Gilu:
jak w temacie.

kurde siedze sobie, albo gram, a tu nagle ciach i reset :? co to moźe być?

Urok , sraczka, przemarsz wojska – albo wszystko na raz.

gusioo – myślisz ,ze w Toim linku jest rozwiązanie ? :wink:

R_Gilu – jak myslisz po co ten topic powstał : http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=22587 ?
Rebe
Dodano
10.06.2005 11:03:46
R_Gilu
Dodano:
10.06.2005 10:58:29
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1