komputer <====> komputer
Czy jest mozliwosc aby moj znajomy ktory mieszka w innym miescie niz ja i ma LAN mogl wejsc na moj komp (rowniez LAN) i sciagnac np.jakis wiekszy plik?
Jesli tak,to jak to zrobic aby mu go udostepnic?
Lub jak ztrobic zeby mogl wejsc na moj komp i przeszperac go...
Jesli tak,to jak to zrobic aby mu go udostepnic?
Lub jak ztrobic zeby mogl wejsc na moj komp i przeszperac go...
Odpowiedzi: 4
Wybitnością nie jestem i poprawiać nie będę, ale napiszę, źe jest coś takiego jak forwardowanie portów – w opcjach gadu – ale to nie wystarczy i od admina sieci zaleźy czy forwardowanie ustawi na serverze, a wtedy... hulaj dusza piekła ni ma :lol:
Wszystko zaleźy od tego czy masz zewnętrzne ip czy nie. Jeśli tak to kolega z innej sieci edzie mógł bez problemu ściągać od Ciebie pliki.
Jeśli nie masz zewnętrznego ip a tylko wewnętrzne (np 10.0.x.x), to nikt z zewnątrz nie połączy się z Tobą, bo nie będzie "widział" bezpośredniego adresu do Twojego komputera, a jedynie zewnętrzne ip waszej sieci, z którego korzystają wszystkie osoby.
Jeśli masz wewnętrzne ip, to jesteś za firewallem i ataki z sieci nie dotykają bezpośrednio Twojego komputera, bo hakerzy, tak samo jak i Twoj kolega nie widzą adresu do Twojego komputera.
Ja to tak tłomaczę na tak chłopski rozum, jak się mylę to niech jakaś wybitność mnie douczy ;)
Jeśli nie masz zewnętrznego ip a tylko wewnętrzne (np 10.0.x.x), to nikt z zewnątrz nie połączy się z Tobą, bo nie będzie "widział" bezpośredniego adresu do Twojego komputera, a jedynie zewnętrzne ip waszej sieci, z którego korzystają wszystkie osoby.
Jeśli masz wewnętrzne ip, to jesteś za firewallem i ataki z sieci nie dotykają bezpośrednio Twojego komputera, bo hakerzy, tak samo jak i Twoj kolega nie widzą adresu do Twojego komputera.
Ja to tak tłomaczę na tak chłopski rozum, jak się mylę to niech jakaś wybitność mnie douczy ;)
dokladnie tak jest bo nawet przez GG nie mozemy sobie pliku wyslac bo pokazuje sie komunikat o tym firewallu.
A co to znaczy wogole obie sieci są 'schowane' za firewallem :?:
Czy to oznacza ze Admin juz nas chroni przed wlamaniami z sieci ?
A co to znaczy wogole obie sieci są 'schowane' za firewallem :?:
Czy to oznacza ze Admin juz nas chroni przed wlamaniami z sieci ?
Zapewne obie sieci są 'schowane' za firewallem, więc z tego nici.
Strona 1 / 1