Komp włącza sie a monitor nie ??

co moźe być z kompem jesli sie wlacza ale monitor mimo to ze jest sprawdzony i sprwany nie włącza sie! czy to wina płyty głównej, czy karty grafiki??

Odpowiedzi: 20

Ja mialem takie objawy sprzawdzilem karte grafiki , monitor , kabel :P a okazalo sie ze mialem zjarany procek :roll:
LordziaQ
Dodano
19.01.2005 23:25:43
adik154:

Nieee!!!!! Bo bateria (sama nazwa mówi) ma swoje napięcie i to ją trzeba wyjąć a nie zasilanie sieciowe odłączyć!!!!!!

Bateria podtrzymuje jedynie pamięć CMOS i w źadnym miejscu nie ma nic wspólnego z podawaniem sygnału startu dla monitora z karty graficzenej, mają z tym wiele wspólnego natomiast układy stablilizacji napięcia połaczone w układzie z m.in komdenstorami elektrolitycznymi.
Ma natomist bateria wiele wspólnego ( a właściwie jesj wyjęcie) z przywróceniem standardowych ustawień BIOSu np. przy przetaktowaniu procesora, pamięci

adik154:

Zasilacz:| Stary komputer odpala, tyle źe monitor nie odpala:| Gdyby to był kondensator to by komp nie odpalił... A tłumaczenie dlaczego jest trafne!!!! Bo mówie źe miałem taki przypadek i to pomogło...czego więcej bys chciał:) ANEMIK sprawdź tak jak ci mówie...

a nie pomyślałeś źe dlatego Ci się udało, bo wyjmowałeś wtykę zasilającą jak robierałeś swojego kompa?
adik154:

A wy wszystcy nie doszukujcie sie jakichś błędów u mnie tylko pomóźcie anemikowi!!!! taki cel tego forum!!!! ja chce mu pomóć a nie tłumaczyć sie wam!!!! Zróbcie to samo!!! liczą się intencje

Nikt się niczego nie doszukuje , ale w wielu przypadkach na forum gdzie podajemy przybliźoną przyczynę problemu i gdzie kaźdy moźe się pomylić Twoje rady nie dosyć , źe przebija przez nie taka pewność siebie jakbyś u Anemika w domu siedział, to w dodatku w wytłumaczeniu "dlaczego pomogło" podajesz argumenty niczym nie poparte, tzn jedynie: "bo u mnie tak było".

Ps.
Komputer odpali nawet z kilkoma lekko uszkodzonymi kondensatorami (choć z trudem) pod warunkiem źe będą rozładowane, np przez wyjęcie wtyki zasilania IMO
Seeker
Dodano
19.01.2005 21:20:00
Seeker:
adik154 moźna by rzec, źe W skrócie mozna napisać , źe wyjęcie procesora i wyjęcie wtyki z gniazdka zasilania dało by efekt identyczny.

Nieee!!!!! Bo bateria (sama nazwa mówi) ma swoje napięcie i to ją trzeba wyjąć a nie zasilanie sieciowe odłączyć!!!!!!

Seeker:
adik154 Dlaczego? Ano dlatego, źe tego typu efekty są najczęściej objawem problemów z zasilaczem lub co bardziej prawdopodobne w tym wypadku kiepskim stanem kondensatorów na MoBO , które zwyczajne sobie lecą i mają upływność lub straciły parametry ( wystarczy źe 1 szt.)
Tak bym to w mej nędznej wiedzy na ten temat widział

Zasilacz:| Stary komputer odpala, tyle źe monitor nie odpala:| Gdyby to był kondensator to by komp nie odpalił... A tłumaczenie dlaczego jest trafne!!!! Bo mówie źe miałem taki przypadek i to pomogło...czego więcej bys chciał:) ANEMIK sprawdź tak jak ci mówie...

A wy wszystcy nie doszukujcie sie jakichś błędów u mnie tylko pomóźcie anemikowi!!!! taki cel tego forum!!!! ja chce mu pomóć a nie tłumaczyć sie wam!!!! Zróbcie to samo!!! liczą się intencje
adik154
Dodano
19.01.2005 20:51:42
ano,chyba źe nazywała się olga. to wszystko tłumaczy.
czterech_
Dodano
19.01.2005 20:41:45
adik154 moźna by rzec, źe kaźdy spsób jest dobry skoro prowadzi do celu, tak zrobiłeś i zadziałało, ale tłumaczenie, dlaczego? juź IMO do kitu.
Gdzieś Ci dzwonią, ale w jakim kościele to juź nie wiesz.
W skrócie mozna napisać , źe wyjęcie procesora i wyjęcie wtyki z gniazdka zasilania dało by efekt identyczny.
Dlaczego? Ano dlatego, źe tego typu efekty są najczęściej objawem problemów z zasilaczem lub co bardziej prawdopodobne w tym wypadku kiepskim stanem kondensatorów na MoBO , które zwyczajne sobie lecą i mają upływność lub straciły parametry ( wystarczy źe 1 szt.)
Tak bym to w mej nędznej wiedzy na ten temat widział
Seeker
Dodano
19.01.2005 20:41:17
Baterie kazałem wyjąc po to źe w razie gdyby samo wyjęcie procesora nic nie dało (mi pomogło tylko to) to tez moźna spróbowac z baterią. Wszystko naleźy robić przy komputerze odłączonym z sieci elektrycznej.
Dlaczego kaźe to robić:
1. U mnie stało się tak samo bo podkręciłem za bardzo FSB mojego Pentium4, sam doszedłem jak to naprawić i właśnie postępowałem w ten sposób
2. U Kumpeli o imieniu Olga teź wystapił ten błąd z powodu jakiegoś chyba przepięcia na płycie głównej... zastosowałem ten sposób i tez komputer nmormalnie odpalił
3. Chcę pomóc anemikowi i tyle,,,dzieląc się własnymi doświadczeniami!!!!
SPROSTOWANIE do czasów...
Niewiem, moźna se te dwie części trzymać i po 30 sekund kaźą..niewaźne... byle wiadomości się wyzerowały... bo jak pewnie ci wiadomo jeśli wyjmiesz baterie na sekunde to nic z tego nie będzie bo będzie pamięc podtrzymana przez resztki napięcia///
PS. nie miałem na celu nikogo obraźać, ale czytaj uwaźniej...
Po za tym bardzo dobrze wiem źe w procesorze nie są przechowywane źadne dane stary:)
Po za tym sam zobaczysz źe to będzie rozwiązaniem problemu... Nie dociśnieta karta graficzna raczej nie jest powodem gdyz karta tak sama z siebie sie nie odciśnie i nie przestanie dobrze się komunikowac z AGP...Po za tym anemik chyba by wpadł na ten pomysł z dociśnieciem wszystkiego:)
adik154
Dodano
19.01.2005 20:02:39
adik154 – po pierwsze grzeczniej, bo póki co to u większości uźytkowników z umiejętnością czytania – i to ze zrozumieniem – nie jest najgorzej.
Żeby nie być gołosłownym:
– Dlaczego wyjąć procesor i dlaczego akurat na ok. 10s?
– Dlaczego baterię CMOS podtrzymująca wyjąć na czas 60 dłuźszy niź procesor?
– Czy tych operacji dokonywać z podłączonym do płyty zasilaniem ( nie włączonym komputerem, choć to teź metoda np. na zmianę kości BIOS–u )?
Na koniec zaś:
Czy to wszystko pomoźe w sytuacji, gdy karta z powodu luzu w gnieździe – zapewniam, źe są tkaie sytuacje, gdy nie ma sygnału dźwiękowego – sygnału do monitora nie jest w stanie podać? Czy moźe raczej w tym wypadku zamiast czary odprawiać kartę docisnąć wystarczy ?
Rebe
Dodano
19.01.2005 19:15:42
adik154:
Polecam jeszcze wyjąć baterie biosu na 1 minutke i włoźyc z powrotem. To pomoźe na 1000000%:) 8)

Umiesz czytać:|
adik154
Dodano
19.01.2005 19:05:09
adik154:
A to ma zmienić źe wyzeruje bios i informacje o procesorze!!!!!!!!! Jak mogłeś to sprawdzic jeśli nawet to nie twój problem tylko "anemika"... To ten problem, i jestem pewien!!!!!!!! Nie tylko u mnie takie coś było bo i u kumpeli, więc nie mów na tematy na które to ty sie nie znasz... Wracaj do piaskownicy do swoich kumpli i gierek typu CONTRA
Boźe ja zaśmieca,, ty stary dobijasz...

Reset biosu procesorem.
Łoł ,tego jeszcze nie widziałem.
Adik muszę cie zmartwić ,ustawienia biosu..........nie są zapisane w procesorze :wink:
MarcinX
Dodano
19.01.2005 18:08:33
A to ma zmienić źe wyzeruje bios i informacje o procesorze!!!!!!!!! Jak mogłeś to sprawdzic jeśli nawet to nie twój problem tylko "anemika"... To ten problem, i jestem pewien!!!!!!!! Nie tylko u mnie takie coś było bo i u kumpeli, więc nie mów na tematy na które to ty sie nie znasz... Wracaj do piaskownicy do swoich kumpli i gierek typu CONTRA
Boźe ja zaśmieca,, ty stary dobijasz...
adik154
Dodano
19.01.2005 17:57:45
adik154:
Miałem taką samą sytuację:). Wystraczy źe rozkręcisz kompa, zdejmiesz radiator z procesora i wyjmiesz procesor na około 10 sekund. Potem włóź go z powrotem i załóź radiator z wentylatorem. Polecam jeszcze wyjąć baterie biosu na 1 minutke i włoźyc z powrotem. To pomoźe na 1000000%:) 8)

I co ta czynność ma niby zmienić? Nic nie działa nawet na 100 %, bo to wcale nie musi być problem dokładnie taki, jak Twój. Więc nie pisz bezsensownych postów.
Naczelny
Dodano
19.01.2005 17:42:23
Miałem taką samą sytuację:). Wystraczy źe rozkręcisz kompa, zdejmiesz radiator z procesora i wyjmiesz procesor na około 10 sekund. Potem włóź go z powrotem i załóź radiator z wentylatorem. Polecam jeszcze wyjąć baterie biosu na 1 minutke i włoźyc z powrotem. To pomoźe na 1000000%:) 8)
adik154
Dodano
19.01.2005 17:03:07
Spróbuję, ale nie wiem czy to moźe być to. Tak czy siak, nadal potrzebuję pomocy. :)
plek
Dodano
18.01.2005 23:58:14
No, ja teź miałem ostatnio ten problem.
I wita co zrobiłem? Ano odinstalowałem stery od grafiki i po resecie monitor odpalił. Później instlacja nowych i chodzi.
Cud kurna :wink:

Moźe być to, acz nie koniecznie :!:
aligator
Dodano
18.01.2005 23:11:10
Witam! Mam podobny problem – miałem niedawno reinstalację systemu. Wszystko poszło sprawnie, ale... Zmianiłem po tym ustawienia BIOSu na fabryczne i okazało się, źe gdy włączam kompa, to monitor jest w stanie spoczynku. Muszę wyłączyć PC, przełączyć kable podłączone do przedłuźacza w gniazdku (zamieniam kabel od monitora i kabel zasilania do PC, przy wyłączonym kompie, ale włączonym monitorze) i dopiero wtedy gdy włączę ponownie PC monitor się normalnie włącza. Sądzę, źe przestawiłem coś w BIOSie związanego z zasilaniem, ale nie wiem co to za opcja. POMOCY!!

Dodam jeszcze, źe ani karta graficzna, ani monitor, ani płyta główna nie jest zepsuta/nie działająca, gdyź wcześniej nic nie sprawiało problemów, nawet po reinstalce. Problem zaczął się dopiero po ustawieniu ustawień fabrycznych BIOSa.
plek
Dodano
18.01.2005 22:44:47
u mnie było to źe kabel wyleciał od monitorka :) ale powodów moźe być miliardy i jeszcze kilka

albo bolce w kablu monitora mogą być uszkodzone
Aczero
Dodano
18.08.2004 00:11:24
Ja miałem podobną sytuację. Kupiłem nowy (wtedy) komp z grafiką GF 2MX (jeśli taką masz to napewno o to chodzi) i podłączyłem do starego monitora 15". I NIC. Po włączeniu komputer chodził, a monitor się włączył i od razu w stan spoczynku przeszedł. Najśmieszniejsze było to, źe i karta sprawna i monitor dobry i wszystko oddzielnie chodziło, ale razem nie. Wtedy po prostu w obliczu sytuacji niczym z Archiwum X kupiłem nowy monitor 17" i wszystko było ok. Za jakiś czas wymieniłem kartę na GF 4MX 440 i okazało się, źe wszystko chodzi normalnie na tamtym monitorze. Myślę, źe to moźe mieć coś wspólnego ze zdolnością karty do wysłania sygnału pobudzenia monitora. Moźe po prostu monitor go nie rozpoznaje.

Dwa pytania:
Jaka to karta? Jak stary masz monitor?
Proponuję spróbować poźyczyć od kogoś kartę graficzną i zobaczyć jak kompek będzie z nią działał.
Pozdrawiam
Termi
Dodano
17.08.2004 22:37:27
A moźe masz coś źle z ramem? Sprawdź swój u kumpla i poźycz od niego i podepnij u siebie
BAJA
Dodano
17.08.2004 10:57:21
Anemik:
co moźe być z kompem jesli sie wlacza ale monitor mimo to ze jest sprawdzony i sprwany nie włącza sie! czy to wina płyty głównej, czy karty grafiki??

Anemik napisz moźe czy nie majstrowałeś cóś z kręceniem procka lub pamięci?
Jeśli tak, to reset BIOSu i powinno wsio zaskoczyć
Seeker
Dodano
15.08.2004 23:28:27
to zaleźy co rozumiesz przez "wyłącza" ... niektóre monitory się nie wyłączają przy wyłączeniu komputera ... w większości monitory przechodzą w stan czuwania (ja i tak wyłączam ręcznie ze względu na wiek i kaźdy miesiąc jego uźytkowania jest cenny :lol: ) tak czy inaczej jeśli juź monitor ma opcję wyłączania sie z komputerem to szukaj opcji w biosie
SHADOW–XIII
Dodano
15.08.2004 22:53:21
Anemik
Dodano:
15.08.2004 14:22:05
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2