Komp "nie widzi" aparatu - dlaczego ?
Witam !
Pojawił mi się mały problem i nie potrafię go rozwiązać, a zaczyna to być trochę denerwujące.
Mianowicie komputer z Windowsem XP przestał widzieć aparat (Canon A75).
Dotychczas było tak, że podpinałem aparat przez usb do kompa dalej : start-ustawienia-panel sterowania-skanery i aparaty fotograficzne i "jechałem ze zdjęciami" na dysk twardy.
Zresztą dawało się też zgrywać zdjęcia przez ten Canonowski program dołączany do aparatu.
A w tej chwili qpa.
Nic się nie dzieje.
Zainstalowałem ponownie oprogramowanie z płytki Canona bo myślałem że może "pogubił" się jakiś sterownik od cyfry - zgrywanie nie idzie ani przez soft Canona ani przez panel sterowania też nie.
Co to może być, coś w ustawieniach windowsa ?
Zdjęcia z karty przez czytnik zgrywają się.
Wychodzi na to że winda nie widzi aparatu - dlaczego ?? co trzeba ustawić ???
Odpowiedzi: 9
Racja, będę musiał podpiąć aparacik do innego kompa.
Wtedy się okaże czy faktycznie nie pierdykło mi gniazdo USB w aparacie :-k
W Fujifilm jest coś takiego jak DRC/PictBridge. Poszukaj w ustawieniach aparatu opcji dotyczących transferu.
-
[quote=Bobi]W Fujifilm jest coś takiego jak DRC/PictBridge. Poszukaj w ustawieniach aparatu opcji dotyczących transferu.[/quote] Dzięx. O tym wiem i zastosowałem już wcześniej. Okazało się, że gniazdo USB w aparacie wysiadło. Thats right! To jednak nie wyczerpuje odpowiedzi dla [b]tomery [/b] , choć podejrzewam, że przyczyna tkwi w gniazdku USB aparatu lub w kablu USB łączącym aparat z pecetem.
W Canon'ach jest coś takiego jak DRC/PictBridge. Poszukaj w ustawieniach aparatu.
U mnie to samo wystąpiło z Fujicolor FinePix 510. W czytniku OK a podpięty przez USB aparat nie jest widziany przez XPeka (choć wcześniej był). Okazało się, że klękło gniazdko USB w aparacie.
Sprawdź, czy np. komputer znajomego widzi Twój aparat. Jeśli nie, to raczej sprawa gniazda USB w aparacie.
-
[quote=paolo]Sprawdź, czy np. komputer znajomego widzi Twój aparat. Jeśli nie, to raczej sprawa gniazda USB w aparacie.[/quote] Albo kabla łączącego aparat z kompem.
Tylko problem w tym, że nic w sprzęcie (myszka , skanery itp.) nie zmieniałem.
Mam to samo "od lat" - wcześniaj aparat był widziany a teraz nagle nie.
I to mnie wkurza.
Miałem kiedyś podobny 0problem z mp3 i (myszka+klawiatura -> obie bezprzewodowe ze stacją pod USB). Po wpięciu mp3 - wysiadały mi te drugie.
Problem leżał w wykorzystywaniu tych samych przerwań przez oba urządzenia.
Nie chcąc za bardzo zagłębiać się w przerwania - oddałem komplecik bezprzewodowy do sklepu ;)
Kłopot przestał istnieć :D
Mam to samo, ale nie wgryzałem się w problem systemu, tylko sprzętu. Jesli masz podłączony skaner to go wyłącz z USB i podłącz aparat. W moim kompie to skutkuje XP znajduje aparat bez problemu - chyba coś się gryzie jak są podłączone obydwa.
Taaa, próbowałem na innych portach i na innych kabelkach zresztą też.
Inne sprzęty działają OK.
A wiesz, że nie sprawdzałem w menadżerze co on pokazuje w momencie jak jest podpięty aparat.
Próbowałeś innego portu usb?
Inne urządzenia usb działają poprawnie?
Czy aparat pojawia się z wykrzyknikiem (błąd) w menadźerze urządzeń?
Strona 1 / 1