Komp odpalany na hasło zamiast przycisku power
Pozdrawiam wszystkich!
Przepraszam jeźeli problem juź się pojawił na forum ale nie mogłem znaleźć podobnego. A swoją drogą to ciekawe czy ktoś się podejmie tego tematu, mój wujek elektronik i znajomy informatyk nie potrafili mi pomóc. Ale na forum są tacy mistrzowie źe na pewno mi pomogą. Jestem pewny źe taki problem dla nich to pikuś. :wink:
Problem dotyczy mojej płyty(na chipsecie Intel 440 bx, producent Lucky Star) otóź: jak wiadomo w starszych płytach na intelu była moźliwość odpalania kompa na hasło, klinięcie myszki, określony klawisz. Ale źeby najpierw moźna było tego uźywać trzeba przestawić zworkę na płycie głównej. przestawiłem i odpalałem kompa na hasło. Wpisywałem na klawiaturze to hasło i komp odpalał. Jak nacisnąłem Power to nic się działo. No i OK, pobawiłem się tym gdzieś z 2 miesiące i mi się znudziło. Potem przestawiam zworke, zmieniam odpowiednie opcje w BIOSIE i nic. Zero reakcji. Nie odpala ani na źadne hasło ani na Powerze. Wyciągnąłem wtyczkę z zasilania. Komputer odpalił, ale zresetował się BIOS. Poza tym wszystko OK. Poustawiałem BIOS jak trza i wyłączyłem komputer. Następnym razem za cholere nie chciał odpalić na źaden sposób. Znowu wyciągnąłem wtyczke i to samo: BIOS zresetowany, komputer odpala. Zacząłem kombinować. Kiedy włączyłem zworke tak źe było ustawione hasło to wszystko działa. Tyle źe muszę wpisywać hasło jak chcę włączyć komputer, bo jak nacisnę power to komputer po 5 sekundach sam się wyłącza. Sytuacja teraźniejsza wygląda więc tak: mam zworkę ustawioną na hasło i jak chcę włączyć komputer to muszę je wpisać, inaczej(po naciśnięciu powera) komp wyłącza się po 5 sekundach i nie mogę go juź włączyć drugi raz. Żeby go włączyć drugi raz potrzebne jest wyciągnięcie wtyczki z zasilania i włoźenie jej jeszcze raz. Wtedy znowu mogę wpisać hasło,tylko źe mam zgubione ustawienia BIOU. I jeszcze jedno: cały czas mam wyciągniętą baterię z BIOSU. Czy ją włoźę czy nie to niema znaczenia bo i tak nie robi to źadnej róźnicy w tym co się dzieje. W programie AIDA nie wykrywa bateri biosu nawet jak jest włoźono. Kupiłem nawet nową, ale nic to nie dało.
Będe wdzięczny za kaźdą wskazówkę. Jeźeli potrzebne będzie więcej informacji to piszcie, będę się starał bardziej precyzować problem.
POZDRAWIAM WSZYSTKICH MISZCZÓW NA FORUM!!! :mrgreen:
Przepraszam jeźeli problem juź się pojawił na forum ale nie mogłem znaleźć podobnego. A swoją drogą to ciekawe czy ktoś się podejmie tego tematu, mój wujek elektronik i znajomy informatyk nie potrafili mi pomóc. Ale na forum są tacy mistrzowie źe na pewno mi pomogą. Jestem pewny źe taki problem dla nich to pikuś. :wink:
Problem dotyczy mojej płyty(na chipsecie Intel 440 bx, producent Lucky Star) otóź: jak wiadomo w starszych płytach na intelu była moźliwość odpalania kompa na hasło, klinięcie myszki, określony klawisz. Ale źeby najpierw moźna było tego uźywać trzeba przestawić zworkę na płycie głównej. przestawiłem i odpalałem kompa na hasło. Wpisywałem na klawiaturze to hasło i komp odpalał. Jak nacisnąłem Power to nic się działo. No i OK, pobawiłem się tym gdzieś z 2 miesiące i mi się znudziło. Potem przestawiam zworke, zmieniam odpowiednie opcje w BIOSIE i nic. Zero reakcji. Nie odpala ani na źadne hasło ani na Powerze. Wyciągnąłem wtyczkę z zasilania. Komputer odpalił, ale zresetował się BIOS. Poza tym wszystko OK. Poustawiałem BIOS jak trza i wyłączyłem komputer. Następnym razem za cholere nie chciał odpalić na źaden sposób. Znowu wyciągnąłem wtyczke i to samo: BIOS zresetowany, komputer odpala. Zacząłem kombinować. Kiedy włączyłem zworke tak źe było ustawione hasło to wszystko działa. Tyle źe muszę wpisywać hasło jak chcę włączyć komputer, bo jak nacisnę power to komputer po 5 sekundach sam się wyłącza. Sytuacja teraźniejsza wygląda więc tak: mam zworkę ustawioną na hasło i jak chcę włączyć komputer to muszę je wpisać, inaczej(po naciśnięciu powera) komp wyłącza się po 5 sekundach i nie mogę go juź włączyć drugi raz. Żeby go włączyć drugi raz potrzebne jest wyciągnięcie wtyczki z zasilania i włoźenie jej jeszcze raz. Wtedy znowu mogę wpisać hasło,tylko źe mam zgubione ustawienia BIOU. I jeszcze jedno: cały czas mam wyciągniętą baterię z BIOSU. Czy ją włoźę czy nie to niema znaczenia bo i tak nie robi to źadnej róźnicy w tym co się dzieje. W programie AIDA nie wykrywa bateri biosu nawet jak jest włoźono. Kupiłem nawet nową, ale nic to nie dało.
Będe wdzięczny za kaźdą wskazówkę. Jeźeli potrzebne będzie więcej informacji to piszcie, będę się starał bardziej precyzować problem.
POZDRAWIAM WSZYSTKICH MISZCZÓW NA FORUM!!! :mrgreen:
Odpowiedzi: 12
znalazlem manuala do twojej plyty i ... nie ma tak prosto z tymi zworakami, zassij i tez sam poczytac strona 38 ftp://download.intel.com/design/intarch/manuals/27331807.pdf
1. wyjmujesz zworke JP20
2. przekladasz zworke JP24 na 2–3
3. diconnect the power supply (JP11), znajdz ta zworke i sprobuj cos z nia zrobic (wyjac itp)
4. przelóz zworke JP24 na 1–2
5. reconnect the power supply (JP11)
6. zrestaruj system i wpisz dane biosa
no i nie wiem dlaczego nie wziales takiej opcji "Reset CMOS to factory defult" lub jesli sie nie checsz bawic w zworki wyjmij baterie z biosu na 30 min lub 1h(podobna jest do zegarka(płaska) ale 3x wieksza)
Poczekaj jeszcze z ta koscia z giełdy
1. wyjmujesz zworke JP20
2. przekladasz zworke JP24 na 2–3
3. diconnect the power supply (JP11), znajdz ta zworke i sprobuj cos z nia zrobic (wyjac itp)
4. przelóz zworke JP24 na 1–2
5. reconnect the power supply (JP11)
6. zrestaruj system i wpisz dane biosa
no i nie wiem dlaczego nie wziales takiej opcji "Reset CMOS to factory defult" lub jesli sie nie checsz bawic w zworki wyjmij baterie z biosu na 30 min lub 1h(podobna jest do zegarka(płaska) ale 3x wieksza)
Poczekaj jeszcze z ta koscia z giełdy
Wydaje mi się źe przestawianie zworek to juź nic nie pomaga. Bo tą zworkę co resetuję CMOS mam cały czas wyjętą, inaczej nie chce w ogóle działać. Bo zrobiłem tak: oczywiście nic nie odpalało po wyciągnięciu i włoźeniu wtyczki od Powera. Naciskam guzik i nic. Wtyczka cały czas była w zasilaczu. Wyciągam z płyty zworkę CMOS, a tu czary: komputer odpala! A jak zmienię hasło w Biosie to znowu nie odpala, tylko muszę cały czas wklepywać na klawiaturze to hasło. Poza tym z kompem wszystko w porządku. Takźe jeszcze raz powtarzam, wszystkie zworki na wszystkie sposoby przekładałem trzymając w ręce instrukcję do płyty. Lucky – płyta na Intelu, stara(440bx). Ale powiedzcie, nie moźna przeprogramować Biosu chyba, no nie? Ale tak to właśnie wygląda!
Takźe wydaje mi się źe tylko ta kostka zostaje. Na giełde wpadam raz na czas, to się wypytam. Jakby coś się działo to dam znać.
Pozdrawiam!
Takźe wydaje mi się źe tylko ta kostka zostaje. Na giełde wpadam raz na czas, to się wypytam. Jakby coś się działo to dam znać.
Pozdrawiam!
mowisz ze masz ustawiales zworki na wszystkie mozliwe sposoby ... ja bylem u goscia ktory zrobil haslo i zalorzyl sie ze mna ze nie wejde na kompa ;D na jego nieszczescie mial manuala na biurku + otwarta obudowe ;D bylo tam takie cos : chyba JP2 'Clear CMOS'. Jak przestawilem z defulowych 1 – 2 na 2 –3 i z powrotem na 1–2 komp sie odpalił ;) poszukaj w manualu zworki co robi clear cmos lub flash cmos jakos tak. w ostatecznosci wyjmij bateria lub nowy bios, nowa kostka z biosem wg. mnie to w ostatecznosci
P.S. przegapiłem moźe, ale jaka posiadasz plyte głowna ?
P.S. przegapiłem moźe, ale jaka posiadasz plyte głowna ?
Tylko giałda.
Poza tym zmiana kostki to ostateczność,najpierw spróbuj upgrade,powinno wystarczyć.
Poza tym zmiana kostki to ostateczność,najpierw spróbuj upgrade,powinno wystarczyć.
dobra, po przerwie zabieram się znowu do roboty, moźe nowy rok przyniesie w końcu jakieś sukcesy. Mam pytanie: skąd wziąć identyczną kostkę do Biosu. To jest Award, starsza wersja. Niewiem do jakiego sklepu iść z tą kostką i jak się o to wogóle wypytać. Pomóźcie geniusze!!! :?
no niewiem, jeszcze nie flashowałem biosu, tylko resetowałem. Ale ta rada mi się podoba – ty teź odpocznij z tym moim problemem, to nam wszystkim dobrze zrobi. Pomóź bardziej potrzebującym :wink:
a nie masz gdzies moze starej wersji biosa, tej na ktorej ci wszystko dzialalo. ja jak flashowalem biosa to kazal zrobic kopie tego starego. odtworzyc stan biosu taki jak by jak dzialal, zworki o ile pamietasz tak samo no i kombinowac :P
P.S. Bawienie sie w swieta z komputerem ? odpocznij sobie i gdzies za 2 dni przystap sobie do pracy, bo jak tak dalej pojdzie to ty cale swieta przed kompem spedzisz ;D
P.S. Bawienie sie w swieta z komputerem ? odpocznij sobie i gdzies za 2 dni przystap sobie do pracy, bo jak tak dalej pojdzie to ty cale swieta przed kompem spedzisz ;D
Powinno wystarczyć przeprogramowanie,ale jeźeli masz moźliwość załatwienia identycznej kostki moźna próbować.
zworki były wkładane na wszelkie moźliwe sposoby, siedziałem nad tym cały dzień, cały czas teź resetowałem biosa. Ale jak myślisz, wgranie nowego BIOSU pomoźe czy nie za bardzo?
W ogóle ten problem to mam juź chyba z pół roku. Wszystko jest ok, tylko za kaźdym razem muszę wklepywać to hasło na klawiaturze... A moźliwe jest przeprogramowanie BIOSU? Bo z tego co wiem BIOS to pamięć ROM, tylko do odczytu. Ale do cholery, komputer się zachowuje jakby miał właśnie przeprogramowany na stałe bios. Nie wiesz moźe czy moźna kupić nowego BIOSA do płyty? Bo mojega da się wyciągnąć(ten taki prostokącik z napisame AWARD).
W ogóle ten problem to mam juź chyba z pół roku. Wszystko jest ok, tylko za kaźdym razem muszę wklepywać to hasło na klawiaturze... A moźliwe jest przeprogramowanie BIOSU? Bo z tego co wiem BIOS to pamięć ROM, tylko do odczytu. Ale do cholery, komputer się zachowuje jakby miał właśnie przeprogramowany na stałe bios. Nie wiesz moźe czy moźna kupić nowego BIOSA do płyty? Bo mojega da się wyciągnąć(ten taki prostokącik z napisame AWARD).
Wymiana kondensatorów jest raczej bez znaczenia,to normalne przy serwisie.
Ściągnij manuala swojej płyty i sprawdź te zworki,moźe któraś jest jeszcze nie na swoim miejscu.
Ściągnij manuala swojej płyty i sprawdź te zworki,moźe któraś jest jeszcze nie na swoim miejscu.
Nie wiem czy to istotne, ale kiedyś ta płyta była spalona. Były wybite kondensatory(wyburzuszone). Wspomniany przeze mnie wujek zmienił je i płyta działa. Moźe to coś zmieniło, niewiem. Spróbuję jeszcze wgrać nowego BIOSA. To się chyba wchodzi na stronę producenta płyty i tam się szuka nowego do odpowiedniego modelu, no nie?
Kiedyś cały dzień siedziałem z samą płytą i wsadzałem zworki na wszelkie sposoby i cały czas flashowałem biosa. Niestety, nic nie pomaga
Dzięki za zaintereowanie! :)
Kiedyś cały dzień siedziałem z samą płytą i wsadzałem zworki na wszelkie sposoby i cały czas flashowałem biosa. Niestety, nic nie pomaga
Dzięki za zaintereowanie! :)
Poustawiaj zworki deflautowo,czyli tak jak powinno być wsadź działającą baterie.
Jeźeli nie pomaga resetowanie biosu przez wyciągnięcie baterii poprostu go zrób flasha ,moźe znajdziesz jakiś nowszy ,płycie to się przyda :wink:
Jeźeli nie pomaga resetowanie biosu przez wyciągnięcie baterii poprostu go zrób flasha ,moźe znajdziesz jakiś nowszy ,płycie to się przyda :wink:
Strona 1 / 1