Zainstalowałem sobie Ubuntu 8.10 i przy uruchamiania kompa ten właśnie system jest jako pierwszy w kolejce do uruchomiania.
Dopiero na piątej pozycji mam XP.
Jeśli włączę kompa i nie przypilnuję ręcznie wyboru systemu - po dziesięciu sekundach odpali mi się Linuks, a chciałbym, by XP był pierwszy.
Gdzie to można przestawić?
P.S.
Chętnie nawiążę kontakt gg z kimś doświadczonym w zakresie obsługi Ubuntu.
Odpowiedzi: 10
W takim razie musisz najpierw odzyskać Gruba a potem dopiero go modyfikować.
Zajrzyj tutaj:
http://thecamels.org/2007/11/07/odzyskiwanie-gruba/#more-164
No to kolego jesteśmy w domu.
To właśnie jest Grub. Tylko ma zdublowane wpisy no i nieodpowiadającą Ci kolejność.
Nic to jak mawiał Imć Onufry.
Wchodzisz do Ubuntu, w menu Programy > Akcesoria > Terminal.
W oknie które się otworzy wpisujesz [i][b]sudo gedit /boot/grub/menu.lst[/b][/i].
System poprosi Cię o hasło (założyłeś je przecierz) i otworzy edytor z plikiem menu.lst.
Znajdź sekcję na końcu pliku, która wygląda tak:
[i][b]title Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-7-generic
uuid e82f8806-726a-404f-b687-0462a811913d
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-7-generic root=UUID=e82f8806-726a-404f-b687-0462a811913d ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-7-generic
quiet
title Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-7-generic (recovery mode)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-7-generic root=UUID=e82f8806-726a-404f-b687-0462a811913d ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-7-generic
title Ubuntu 8.10, memtest86+
kernel /boot/memtest86+.bin
quiet
### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST
# This is a divider, added to separate the menu items below from the Debian
# ones.
title Inne systemy operacyjne:
root
# This entry automatically added by the Debian installer for a non-linux OS
# on /dev/sda1
title Microsoft Windows XP Professional
root (hd0,0)
savedefault
makeactive
chainloader +1[/b][/i]
U Ciebie będą podwojone wpisy, więc te zbędne możesz spokojnie skasować. Operujesz na całych sekcjach czyli w przypadku XP jest to:
[i][b]title Microsoft Windows XP Professional
root (hd0,0)
savedefault
makeactive
chainloader +1[/b][/i]
Co do kolejności to możesz część dotyczącą XP przenieść na początek przed Ubuntu, a to co niepotrzebne ukryć znakiem #.
Jak widać po numerkach masz nowszą od mojej wersję kernela czyli jądra Linuxa - dawno swojego nie aktualizowałem.
I to by było na tyle.
[b]Adamie Brodo[/b]... nie mam pojęcia o Linuksie. Zielonego :(
Nic o nim nie wiem, prócz rzeczy, z którymi spotykam się od kilku dni.
Ubuntu chciałem mieć zainstalowanego na stałe, na dysku i nie będę tego odkręcał.
Nie wiem, jak uruchomić konsolę. Loader... chodzi Ci i listę z której wybieram (Ubuntu w czterech wersjach plus Memtest czy XP), tak?
Zresetuję kompa, spiszę ją i zaraz wrzucę.
edit//
Lista przedstawia się następująco:
[code]Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-11-generic
Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-11-generic (recovery mode)
Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-11-generic
Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-11-generic (recovery mode)
Ubuntu 8.10, memtest86+
Other operating systems:
Microsoft Windows XP Home Edition.[/code]Co ciekawe, trzecia i czwarta pozycja to to samo co pierwsza z drugą o.O
A przynajmniej tak samo wyglądają z nazw.
Poszukaj tam czegoś takiego jak Boot Magic w Tool'sach.
Spróbuj "Install another operating system"
Dzięki. Mam Partition Magic, ale jest po angielsku i mam kłopot ze znalezieniem odpowiedniej funkcji, która mogła by to przestawić :/
Nie napisałeś jaki bootloader to obsługuje, ale jak się domyślam to Linuxowy bo przy boot.ini byś nie pytał :lol: Jeżeli tak to zastosuj zewnętrzny progs, a z tego co pamiętam to również Partition Magic ma taką opcję jak ustalanie kolejności botowania.
Tylko XP i Ubuntu. Instalowane w takiej właśnie kolejności.
Jeżeli masz m.in. Vistę to luknij do [b]przyklejonego[/b] w tamtym dziale (http://forum.centrumxp.pl/default.aspx?g=posts&t=35069#a7). Może spod Visty zadziała ten sposób (zdaje się, że nixxon-owi o to chodziło. W innym wypadku trza pomacać zewnętrznym progsem np. EasyBCD. Nie jestem tylko pewien, czy zobaczy system Linuksowy.
zalez jaki system byl zainstalowany jako drugi bo to on ustawia domyslnego managera i to w nim modyfikujesz liste systemow startowych...
UBUNTU: sprawdz liste w scierzce /boot/grub/menu.list
WINDOWS: Właściwości systemu -> uruchamianie i odzyskiwanie -> domyslny sysetm operacyjny (to idzie tez zmienic w pliku tekstowym ale nie pamietam jaki to plik... moze ktos z forumowiczow bedzie wiedzial)